Herfstvakantie binnen: zo vermaken jullie je in en om het huis

Dit zijn de leukste tips voor de herfstvakantie van 2021!

Hét geluid

Ken je dat spel op de radio waar je ‘het geluid’ moet raden? Dat spel kun je zelf heel makkelijk namaken. Gebruik de dictafoon of voicerecorder van je telefoon. Laat iedereen een paar geluiden opnemen, de rest moet raden welk geluid het is. Dit kan met jonge kinderen (welk geluid doe ik na of laat ze zelf een geluid maken), maar ook heel goed met oudere kinderen. Maak het dan wel wat moeilijker: het open- en dichtdoen van de koelkast, de snoeppot die opengaat, het geritsel van de chipszak, etc.

Hutten en tenten bouwen

Geef een kind 4 stoelen en een oud hoeslaken en ineens is er een tent. Als je iets anders gebruikt dan stoelen, kun je hem misschien zelfs wat langer laten staan. Kleed de tent aan met (kerst)lampjes, fijne kussens op de grond en een dekentje en ze hebben er voor deze vakantie een speelplek bij. Tip: kartonnen dozen van online bestellingen zijn ook hartstikke fijn bouwmateriaal. En met de handige huttenbouwhulpjes van Makedo en deze grote speelknijpers voor het dak staat jullie tent als een huis. Zo irritant als vroeger je dak instortte, omdat het laken losgleed...

Zet een parcours uit in de woonkamer

De vloer is lava! Gebruik banken, stoelen, krukjes om overheen te klimmen en klauteren. Leg pannenlappen of kussens op de grond om van het ene naar het andere meubelstuk te springen of hinkelen. Maak van een grote doos een tunnel en zet een paar grote knuffels neer om overheen te springen. En nog een voordeel: zo kunnen de kids ook hun energie lekker kwijt.

Speurtocht herfst

Zet een speurtocht uit in huis of ga er, op veilige afstand, op uit! Of ga voor een lantaarnpaaltocht: kost je meer voorbereidingstijd, maar levert ook meer op. Elke lantaarnpaal heeft een eigen nummer. Door deze nummers in een bepaalde volgorde achter elkaar te zetten, zet je de route uit voor je kids. Zoeken maar! Bedenk nog iets leuks voor aan het einde van de tocht en klaar ben je. Liever geen nummertjes zoeken? Spoorzoeken kan ook in de auto!  Bedenk een mooie route of leuke plekken om langs te rijden en zet de route uit: gebruik een ‘ouderwetse’ kaart, gebruik de hectometerpaaltjes als gids of print een routebeschrijving uit. Bij het huis met het groene dak rechtdoor? En was het nou de 3e of de 4e rechts?

Naar de thuisbioscoop

Een film kijken, dat doe je misschien wel vaker. Steek er iets meer tijd in en het is (bijna) net zo goed als het echte werk. Zorg voor kaartjes bij binnenkomst, vertel de gasten waar ze plaats kunnen nemen en maak de kamer goed donker. Popcorn in kartonnen bakjes doet het ook goed voor het bioscoopgevoel. Oh en die bioscoopkaartjes? Die kunnen de kids van tevoren zelf in elkaar knutselen, net als de filmposters. Voorpret maakt het nog leuker!

Bakkers klaar? Bakken maar!

Heel Holland bakt in de herfstvakantie. Ga voor klassiekers als zandkoekjes, laat je kind zelf kiezen (uit een door jou gemaakte selectie) of vraag Oma om haar lievelingsrecept. Eet het lekker zelf op of maak andere mensen blij door jullie baksels op gepaste afstand rond te brengen.

Proefjes doen

Laat de wetenschapper in de kids (en jezelf) naar buiten deze herfst. Ga samen op onderzoek uit. Je kunt hier kant- en klare pakketten voor kopen zoals deze, maar op Google en Youtube staan ook eindeloos veel leuke proefjes voor thuis, voor beginners en voor de meer gevorderde wetenschappers. Van lopende regenboog tot pasta-raket en van toiletrolkanon tot glow-in-the-dark-slijm…

Naar buiten

Altijd goed en nooit saai: lekker uitrazen buiten. We leven gelukkig in een land met heel veel mooie natuur. Niet alleen de bossen, maar ook in de tuin, op straat, in het park of op de hei lonkt het avontuur. Ook de duinen zijn prachtig om doorheen te wandelen. En wist je dat je duinen niet alleen bij het strand vindt? Ook in de Soester Duinen (bij Amersfoort) en de Drunense Duinen (bij Den Bosch) vind je uitgestrekte zandvlaktes omringd door bos. Op de website van Natuurmonumenten vind je nog veel meer inspiratie en vraag je het gratis herfstpakket aan! En al het moois wat jullie vinden buiten, vormt uitstekend knutselmateriaal voor de dagen erna. Droog de gekleurde bladeren voor een herfstschilderij, maak kastanjepoppetjes of verf met de takjes als kwasten. Op Pinterest vind je nog veel meer herfstknutsels om thuis te maken.

Misschien vind je dit ook interessant...

5x de leukste spelletjestips voor thuis en 5x educatief speelgoed voor je kind!