Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

20 november 2018 door Elske Damen

Het ouderschapsplan

Jij en je partner gaan uit elkaar en er gaat veel voor jullie veranderen. Een belangrijk onderwerp is de verdeling van de zorg en omgang voor en beslissingen over jullie kind(eren). Deze moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Elske Damen van Nieuwe Stap vertelt er meer over.

Wanneer moet ik een ouderschapsplan opstellen?

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan en jullie hebben minderjarige kinderen, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt voor gehuwde stellen, voor geregistreerde partners en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In het ouderschapsplan moet je afspraken maken over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Je moet in ieder geval afspraken maken over:

  • hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • hoe je elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Verder is het natuurlijk verstandig om andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Zaken die je zelf belangrijk vindt in de opvoeding, bepaalde waarden en normen of afspraken over zakgeld.

Tips voor het opstellen van het ouderschapsplan

Probeer bij het maken van de afspraken te denken vanuit je kind. Wanneer wil je kind terug naar de andere ouder? Net voor, tijdens of na zijn favoriete tv-programma? En dat favoriete tv-programma verandert natuurlijk ieder jaar.  Ben als ouder niet te vasthoudend aan bepaalde afspraken maar probeer een beetje mee te denken met je kind. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar probeer het in ieder geval. Allebei.

  • Besef dat je kind waarschijnlijk boos is. En bang en verdrietig. Zijn hele leven verandert en hij weet totaal niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Je kind kan te maken hebben met een loyaliteitsconflict waarin hij niet wil kiezen tussen twee ouders.
  • Voel mee met de angsten en bezwaren van je kind.
  • Probeer daarnaast je ex niet alleen te zien als degene van wie je gaat scheiden maar als ouder van je kind.

Wil je meer tips over het opstellen van je ouderschapsplan? Lees dan onze blog hierover!

Een kind van 12 jaar

Een veel gehoord misverstand is dat een kind van 12 jaar en ouder zelf mag bepalen bij wie het gaat wonen. In de wet is in ieder geval niet geregeld dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om te kiezen of het bij vader of moeder wil wonen. Wat wél in de wet geregeld is, is dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om zijn stem te laten horen in een lopende procedure. Loopt er dus een echtscheidingsprocedure of een procedure over gezag of contact dan wordt jouw kind door de rechter bij brief uitgenodigd. Jouw kind kan door het schrijven van een brief of door langs te gaan bij de rechter zijn of haar stem laten horen. Let op: het niet jouw kind dat kiest. Het is de rechter die een keuze maakt, als jullie er samen als ouders niet uitkomen.

Wil je gratis een voorbeeld ouderschapsplan downloaden ? Kijk dan op nieuwestap.nl en download het snel.

Heb je vragen? Deze kun je ook gratis stellen aan onze partners. Zij denken graag met je mee.