15 november 2006 door Henk Boeke

Het poets-dilemma

Geadviseerd wordt om niet te poetsen binnen een half uur na de maaltijd. Maar hoe moet dat dan met het ontbijt? Lastig! Maar simpel oplosbaar.

Je hebt Grote Levensproblemen, en probleempjes die op een halve postzegel passen. Maar ook die laatste kunnen soms nog knap lastig zijn. Bijvoorbeeld deze kwestie, die gericht was aan onze kinderarts:

Ik heb gelezen dat het niet goed is om tanden te poetsen binnen een half uur na het eten. Als mijn kinderen niet 's morgens direct na het eten tanden poetsen, poetsen ze maar één keer per dag ('s avonds), want tussen de middag eten ze op school en daar worden geen tanden gepoetst.

Wat is beter: twee keer poetsen, waarvan één keer "te vroeg", of dan maar één keer poetsen?

Half uur eerder opstaan?

Voorwaar geen Groot Levensprobleem, maar toch wel een dilemma natuurlijk. Want als je niet mag poetsen binnen een half uur na het eten, dan zou je dus eigenlijk een half uur eerder op moeten staan. Eerst ontbijten, dan een half uur uit je neus eten, vervolgens poetsen, en dan naar school. Of toch maar het poetsen 's ochtends overslaan en alleen 's avonds poetsen?

Je ziet het wel vaker, dat 'de bevoegde instanties' (in dit geval bleek het om de GGD in Helmond te gaan) adviezen geven die in de praktijk toch moeilijk uitvoerbaar zijn, of strijdig zijn met weer andere adviezen van eveneens bevoegde instanties.

Nationale Poetsweek

Maar goed, hoe zit dit nou met dat poetsen? Onze kinderarts, die geen tandarts is, wist het eigenlijk niet, dus gingen we zelf maar aan de slag. Het was tenslotte Nationale Poetsweek deze week, dus dat schept verplichtingen, Ouders Online zijnde.

We belden met de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), de branche-organisatie van de tandartsen, zeg maar. Die wilden zich óók liever niet aan dit onderwerp branden, onder het motto "We zijn er voor de tandartsen en niet voor de ouders, dus probeert u het maar ergens anders". Maar zó gemakkelijk lieten we ons natuurlijk niet wegsturen. Na enig aandringen zou men het toch voor ons gaan uitzoeken. En warempel, het antwoord was helder, duidelijk, en bruikbaar.

Absoluut briljant

Het zit zo:

  • het advies om een half uur te wachten met poetsen, heeft te maken met het feit dat zich tot ongeveer een half uur na het eten allerlei zuren in de mond bevinden. Als je dan gaat poetsen, slijt het glazuur sneller dan nodig. Na een half uurtje zijn die zuren weer weg;
  • het standaard-advies is en blijft echter: 2x per dag poetsen. Dat één keer van die twee misschien binnen zo'n half uur valt, moet je dan maar voor lief nemen. Maar...
  • in plaats van ná het eten mag je ook vóór het eten poetsen (want 2x per dag blijft 2x per dag, wanneer je het ook doet);
  • of nóg handiger: even spoelen met water voordat je gaat poetsen! Dan spoel je namelijk die zuren weg, waardoor het poetsen geen probleem meer is.

Vooral die laatste optie is in al zijn eenvoud natuurlijk absoluut briljant. We hadden het zelf kunnen bedenken. Dat geeft de burger weer moed, voor alle overige dilemma's des levens.

Lees ook: