21 april 2020

Hoe maak je een mugcake? Bekijk de video

Koken. Je houdt ervan of niet. Waar de één zich in de keuken ontpopt tot ware Gordon Ramsey (minus het geschreeuw en getier) kijkt de ander er het liefst van een afstandje naar...zittend in een restaurant. Laat dat laatste nu niet kunnen door het coronavirus, dus dan maar zelf aan de slag!

Eén ding is zeker, als ouder is het soms een flinke uitdaging om de theedoek niet in de ring te gooien na een lange dag werken of pittige dag met de kids. Er zijn van die dagen dat je het liefst de lokale pizza bezorger belt om je even te verlossen van je kookkunsten. Maar wist je dat samen met je kids koken eigenlijk juist voor nóg meer ontspanning zorgt? De concentratie en focus tijdens het bereiden van eten helpt je weer even te “aarden” en daarmee de dagelijkse chaos, stress en onrust te laten voor wat het is. In ruil daarvoor krijg je óók nog eens fijne, leerzame en gezellige quality time met je kind.

7 voordelen van koken met kinderen

  • ze leren spelenderwijs wat koken is, maar nog belangrijker;
  • ze leren wat (goede) voeding is en waar voedsel vandaan komt;
  • ze leren bewust om te gaan met voedsel;
  • spelenderwijs leren ze voor zichzelf te kunnen zorgen;
  • stimulatie in creativiteit, timing, zorgvuldigheid, stressbestendigheid en veiligheid;
  • het bevordert de hersenactiviteit en hand-oog coördinatie. Vooral als je aan het snijden bent;
  • eten wordt op deze manier een sociale activiteit waarbij genieten van gerechten die met liefde gemaakt zijn het nog waardevoller maken.

Koken met de familie Korre

In de tweede aflevering van “Koken met Ouders Online” zien we de familie Korre. Patricia (30) is de moeder van Vince (5) en Tess (2) en ze is nu 8 jaar samen met haar man Rick (32). Met z’n viertjes wonen ze in hun prachtige nieuwe eengezinswoning in Almere.

Eén van hun lievelingsdingen om samen te doen? Je raadt het al: bakken! En wat is er leuker dan je eigen mugcake maken met alle losse ingrediënten? Het voordeel van deze lekkere mugcake is dan ook dat je de meeste ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis hebt en dat het relatief gezonder is dan de kant-en-klaar cakemixen van de supermarkt. Zelfs een cakevorm is niet nodig want de naam zegt het eigenlijk al: Een grote “mug” (kop) is genoeg om de mix van ingrediënten om te toveren in een ware traktatie!

Tip: Gebruik een mok van je kindje’s favoriete tekenfilmfiguur! Niets leuker dan ze te laten “koken” met hun eigen tv-held ;).

Zelfgemaakte mugcake

De ingrediënten

Boter

1 ei

Melk

Suiker

Zakje vanille suiker (extract)

Appel

Kaneelpoeder

Zelfrijzend bakmeel

Benodigdheden

Bakjes voor het beslag

Mesjes

2 snijplanken

Een grote mok

Recept

Stap 1:  Zet alvast de volgende ingrediënten klaar in verschillende kleine kommetjes:

2 theelepels kaneelpoeder

1,5 theelepel vanille extract

4 eetlepels zelfrijzend bakmeel

2 eetlepels melk

2 eetlepels boter

Stap 2: Smelt de boter tot deze vloeibaar is in de magnetron.

Stap 3: Was de appel en snijd deze (zonder schil) in kleine blokjes.

Stap 4: Breek het eitje in het bakje met de gesmolten boter en kluts dit met een vork door elkaar. Goed door elkaar gemengd? Voeg dan de kaneel, het vanille extract en het suikerzakje toe en meng het geheel nogmaals door elkaar.

Stap 5: Meng nu ook het zelfrijzend bakmeel, de melk en de helft van de appelstukjes door het beslag van stap 4.

Stap 6: De mok mag de magnetron in! Voeg als topping nog de overgebleven appelstukjes toe. Zet de timer op 1 minuut en 45 seconden op 750 watt.

Stap 7: Pak de mok uit de magnetron (pas op, heet!) en leg deze ondersteboven op het bord. Laat dit voor een paar seconden staan en “wiebel” de mok voorzichtig omhoog, de mugcake laat zich vanzelf eruit glijden. Eet smakelijk!