15 december 2016 door Ferdy Cornelissen

Hoe zinvol is een tandartsverzekering?

De tandartsverzekering is een van de meest gekozen aanvullende zorgverzekeringen. Iedereen komt namelijk bij de tandarts, dus je zou denken dat het verstandig is om je altijd voor deze kosten te verzekeren. Maar is dat wel zo?

Veel mensen komen alleen bij de tandarts voor een halfjaarlijkse controle. Soms komt daar een gebitsreiniging bij, of een vulling. In 2017 gelden daarvoor de volgende bedragen:

  • controle: € 20,44
  • gebitsreiniging: € 12,06 per 5 minuten
  • vulling: € 30,- à € 40,- (afhankelijk van het soort vulling)

Voor alle tarieven, zie: De tandartstarieven voor 2017 op de website van Independer.

Stel: je komt twee keer per jaar voor controle, je laat een keer een gaatje vullen, en je hebt een keer een gebitsreiniging nodig. Dan ben je dus ongeveer € 100,- per jaar kwijt. Maar hoe verhoudt zich dat tot de verzekeringspremie?

Tandartsverzekering al snel € 120,- per jaar

De meeste tandartsverzekeringen kosten je minimaal € 10,- per maand aan extra premie, dus € 120,- per jaar. En dat gaat dan om de minst uitgebreide verzekering, waarbij er 75% vergoed wordt tot een bedrag van € 250,-. In het bovengenoemde voorbeeld (€ 100,- tandartskosten per jaar) wordt er dan maar 75 van die 100 euro vergoed.

Je betaalt dus € 120,- voor je tandartsverzekering, om € 75,- vergoed te krijgen. Zonde!

Reken uit of het voordelig is

Een tandartsverzekering is dus lang niet altijd nodig. Probeer voor jezelf uit te rekenen hoeveel kosten je bij de tandarts verwacht, en wat je aan een eventuele tandartsverzekering kwijt bent.

Controleer daarnaast ook goed wat de verzekering precies vergoedt. Zo zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld foto’s, verdovingen en kronen maar voor een deel vergoeden.

Onverwachte kosten

Natuurlijk weet je niet altijd van tevoren of je het komende jaar veel kosten bij de tandarts zult maken. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, bijvoorbeeld een kroon die opeens nodig blijkt te zijn. Misschien heb je wat spaargeld achter de hand om zo'n onverwachte tegenvaller te betalen. Maar als je dat niet hebt, en je het risico op onverwachte kosten zo klein mogelijk wilt houden, kun je overwegen om toch een tandartsverzekering af te sluiten.

Tip: vraag regelmatig aan je tandarts of hij (m/v) de komende tijd een bepaalde ingreep verwacht. Dan kun je daar rekening mee houden als het om je tandartsverzekering gaat.

Kinderen tot 18 jaar standaard verzekerd

Voor kinderen tot 18 jaar is het een ander verhaal: die zijn bij een van de ouders meeverzekerd, en krijgen alle tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt voor controles en vullingen, maar ook voor bijvoorbeeld een fluoridebehandeling of een wortelkanaalbehandeling.