Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Kinderzonnebril kopen, hier kun je op letten

Een kinderzonnebril beschermt de ogen van je kind, maar waar let je op als je een kinderzonnebril koopt? Aan welke eisen moet een goede zonnebril voldoen? Zelfs baby’s zijn gebaat bij een zonnebril om zo oogschade op latere leeftijd te voorkomen, dus een zonnebril is een goed idee. Lees hier meer over kinderzonnebrillen!

Kinderzonnebril kopen? Zeker doen!

We weten allemaal dat het heel belangrijk is om ons kind veelvuldig in te smeren met zonnebrand. Maar wist je ook dat niet alleen de huid van je baby beschermd moet worden tegen de zon, maar ook de ogen?

Als je kind langdurig wordt blootgesteld aan veel uv-straling verhoogd dat het risico op staar of een netvliesaandoening (maculadegeneratie genoemd). Dit merk je natuurlijk niet in de eerste jaren, maar naarmate je kind ouder wordt kunnen deze nare gevolgen wel optreden. Het is een beetje te vergelijken met huidkanker. Dit treedt pas op volwassen leeftijd op, maar de schade aan de huid is al in de kindertijd aangericht. Wil je de oogschade zoveel mogelijk voorkomen, dan kun je eigenlijk niet vroeg genoeg een zonnebril voor je baby kopen. Ja zeker, ook voor baby’s bestaan superleuke kinderzonnebrillen! Is je kind ouder, kijk dan eens bij de peuter zonnebrillen.

Wanneer kinderzonnebril opzetten?

Als je het echt goed wilt doen, dan zorg je dat je kind altijd een kinderzonnebril draagt als hij of zij buiten komt in de lente of de zomer. In ieder geval tussen 11.00 en 15.00 uur als de zon op zijn sterkst is. Ook al zit je kind in de schaduw, dan nog kunnen de ogen schade oplopen doordat het zonlicht wordt weerkaatst via muren, water, sneeuw of de grond. Zowel tijdens de zomervakantie of tijdens je tripje in de sneeuw is een kinderzonnebril zeker niet overbodig.

Weet je het even niet wanneer je kind echt een zonnebril op moet, kijk dan naar jezelf. Elke keer als jij een zonnebril opzet (of er echt eentje mist) hoort je kind er ook één op te hebben.

Baby zonnebril

Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg een zonnebril voor je baby kopen. Vanaf het moment dat er een zonnebril op dat kleine neusje kan, kun je er één opzetten. Het voordeel van vroeg beginnen met zonnebrillen, is dat je kind eraan went en niet telkens de bril van het hoofdje trekt. Om dit te voorkomen heb je tegenwoordig heel veel leuke babyzonnebrillen met een elastische band zodat het niet van het hoofdje kan vallen en je baby het niet zo makkelijk kan afdoen. De meeste zonnebrillen voor baby’s gaan trouwens wel even mee, vaak ongeveer 2 jaar, sommige zijn zelfs tot 4 jaar! Ben je op zoek naar een leuke babyzonnebril? Je vindt hier veel verschillende babyzonnebrillen in allerlei kleuren!

Peuter zonnebril

Voor baby’s is het wellicht handiger om een zonnebril met elastiek aan te schaffen, is je kleintje wat ouder, dan kun je overstappen op een peuter zonnebril. Je keuze wordt dan een stuk groter, in ieder geval: als je peuter het niet erg vindt om een zonnebril op te zetten. Misschien helpt het als jullie die samen uitzoeken. Peuter zonnebrillen zijn er in veel verschillende uitvoeringen, we geven je wat leuke tips!

Peuter zonnebril tips

Is je kind gek op leuke motiefjes? Dan is deze peuterzonnebril perfect.

Heb je een typisch peutermeisje in huis? Laat haar dan eens deze roze zonnebril zien en deze té leuke zonnebril in bloemetjesvorm.

Ook jongens kunnen zo een eigen voorkeur hebben. Heb je een stoere knul in huis? Dan vindt hij een van deze zonnebrillen waarschijnlijk te gek. 

Ga je liever voor een basic model en kleur? Ga dan voor deze universele zonnebril.

Tips voor kinderzonnebrillen kopen

Voordat je helemaal los gaat met kinderzonnebrillen kopen, is het wel belangrijk dat je erop let dat de bril aan een paar eisen voldoet. Als de bril bijvoorbeeld geen uv-filter heeft, dan kun je er net zo goed geen opzetten. Het Oogfonds heeft een paar eisen waaraan een goede kinderzonnebril moet voldoen:

  • 100% uv-bescherming: een goede kinderzonnebril moet 100% uv-bescherming bieden. Vaak staat dit aangegeven bij de omschrijving van de bril of op een sticker. Let daarom op de woorden: 100% uv-bescherming of UV400.
  • Goede pasvorm: de zonnebril moet goed aansluiten op het gezichtje van je kind zodat er geen zonnestralen langs de glazen alsnog in het oogje kunnen schijnen. Check daarom goed of de boven-, onder- en zijkanten aansluiten op het gezicht.
  • CE-markering: een CE-markering geeft aan in hoeverre de glazen beschermen tegen verblinding. Het advies is voor een bril te kiezen die minimaal 75% van de uv-straling absorbeert. Dit is CE-markering 3 (CE 3). Daarboven zit nog CE 4 wat natuurlijk nog beter is, deze brillen hebben 92 tot 97% lichtabsorptie. Kinderzonnebrillen met CE 1 of 2 kun je beter niet kopen.
  • Optische zuivere glazen: als je een kinderzonnebril koopt kijk dan in de omschrijving, of vraag aan de verkoper of de glazen optisch zuiver zijn. Dit betekent dat de glazen het beeld niet vertekenen.
  • Polariserende glazen: wil je echt de beste kinderzonnebril kopen? Zorg dan voor polariserende glazen, deze glazen beschermen de ogen tegen schitteringen, bijvoorbeeld op het water of de sneeuw. Dit is trouwens geen vereiste.

Populaire kinderzonnebrillen goedkoop en van bekende merken

Een kinderzonnebril hoeft echt niet duur te zijn, zolang het maar voldoet aan de bovenstaande eisen. Voor 5 euro kun je al een prima kinderzonnebril kopen. Populaire kinderzonnebrillen:

  • Zonnebril voor kinderen bij de HEMA: de vertrouwde Hema verkoopt prima kinderzonnebrillen met 100% uv-bescherming en CE 3. De babyzonnebrillen hebben een elastiek, zodat ze beter blijven zitten.
  • Kinderzonnebril Action: Ook de action heeft hele leuke kinderzonnebrillen van slechts 1 euro, maar daar is een reden voor, deze brillen zijn vooral voor de ‘leuk’ en niet geschikt om bescherming te bieden tegen uv-straling.
  • Kinderzonnebril Ray Ban: ook grotere merken verkopen kinderzonnebrillen zoals Ray Ban. Deze zijn natuurlijk wel een stuk duurder, zo rond de 80 – 100 euro, dus misschien is het beter deze aan te schaffen als je kind de waarde ervan kan waarderen. Of ermee om kan gaan. Anders moet je voor je het weet je (reis)verzekering aanspreken. 
  • Babybanz kinderzonnebril: Babybanz is een bekend merk voor kinderzonnebrillen, je hebt ze voor de allerkleinsten (0 tot 2 jaar) en ze hebben peuter zonnebrillen (2 tot 5 jaar). De brillen hebben een schappelijke prijs rond de 20 euro, zijn stevig en voldoen aan alle eisen.

Natuurlijk zijn er veel meer goede en leuke kinderzonnebrillen te koop. Heb jij een andere geweldige zonnebril gespot, laat het ons weten in de reacties hieronder!

Kinderzonnebril op sterkte

Er zijn ook kinderzonnebrillen op sterkte verkrijgbaar. Deze zonnebrillen kun je het beste kopen bij je opticien zodat je zeker weet dat de sterkte goed is en je kind ook daadwerkelijk wat kan zien.

Tip: hoe zorg je dat de zonnebril op blijft?

Hoe eerder je start met een kinderzonnebril kopen voor je baby, hoe meer je kind eraan gewend raakt. Toch komt het helaas vaak voor dat sommige kinderen nu eenmaal niets op hun neus tolereren, het enige wat je kunt doen is het met tussenpozen blijven proberen. Ondertussen kun je jouw kind het beste uit de zon houden en een zonnehoedje opzetten. Is niet helemaal de beste bescherming, maar wel beter dan niets. Misschien dat je kind de bril na verloop van tijd wel accepteert, blijf dus altijd aanbieden. Beter laat dan nooit!