23 april 2015

Kindje maken...?

De vernieuwde website 'ZwangerWijzer' helpt je via een vragenlijst bij het inventariseren van risico's voor zwangerschap en baby.

Hij bestaat al een tijdje, maar is dit jaar flink opgefrist en verbeterd: de website ZwangerWijzer van het Erfocentrum (kenniscentrum voor erfelijke ziekten) en het Erasmus MC (afdeling verloskunde en gynaecologie).

De site is bedoeld als voorbereiding op de zwangerschap, en bevat een vragenlijst waarmee je kunt testen of er risico's zijn voor de zwangerschap of je toekomstige baby. Het invullen duurt 'ongeveer 15 minuten', staat er, maar in de praktijk kan het wat langer duren omdat er bij alle risico's die mogelijk op jou van toepassing zijn, meteen informatie en advies wordt gegeven.

Je kunt de vragen overigens ook invullen als je al zwanger bent. Veel informatie is dan nog steeds belangrijk.

De vragen

De vragen gaan over leefstijl, afkomst, gezondheid, werkomstandigheden, en eventuele ziektes in de familie. Zo krijg je inzicht in de factoren die van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid, het verloop van de zwangerschap, en de gezondheid van de baby.

De resultaten kun je voor jezelf houden, of downloaden en bespreken met je arts of verloskundige.

Heel netjes vonden we de beveiligde (https-)verbinding die wordt gebruikt, omdat er heel wat gevoelige informatie over het net verzonden wordt. Variërend van eventueel drugsgebruik tot ziekten in de familie en de herkomst van je voorouders.

Niet echt voor mannen

Aan het begin van de vragenlijst kun je invullen of je een man of een vrouw bent. Wat daar de bedoeling van is, is niet helemaal duidelijk. Want als je 'man' hebt ingevuld, krijg je bijvoorbeeld ook de vraag of je foliumzuur slikt. Daar vul je – als man – dus 'nee' in, waarna je meteen het prangende advies krijgt om dat vooral wél te doen. Niet handig.

Ook de vraag of je – als man – wel eens rauwe vis, rauw vlees, of rauwmelkse kaas eet (denk aan de gevreesde Listeria-bacterie), lijkt ons niet echt van toepassing. Evenals de vraag of je wel eens lever eet (of iets anders met vitamine A, wat een risico voor de baby kan zijn, vooral vroeg in de zwangerschap). Allemaal damesdingetjes...

Weliswaar wordt wel vermeld dat je de vragenlijst het beste samen kunt invullen, en dat de moeder degene is die wordt aangesproken, maar dan blijft het dus merkwaardig dat je aan het begin 'Ik ben een man' kunt invullen.

Waarschuwing

Een waarschuwing tot slot: ga niet halverwege even koffiedrinken of lunchen, want als de vragenlijst te lang open heeft gestaan, word je automatisch uitgelogd en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.