Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 juli 2019

Koken met kinderen

Koken met kinderen kan heel leuk én gezellig zijn. Maar vanaf wanneer kan je kind eigenlijk meehelpen in de keuken? Hoe betrek je ze bij het klaarmaken van eten en hoe leer je ze omgaan met keukengerei als een mes?

Kinderen zijn van nature geïnteresseerd in alles wat je doet en vanaf het moment dat ze kunnen lopen, willen ze dan ook overal bij betrokken zijn en het liefst met alles helpen. Het snijden, bereiden en koken van voedsel is een dagelijkse activiteit waardoor je kind waarschijnlijk graag mee wil doen. Het klaarmaken van eten is een belangrijk onderdeel van voeding, kinderen leren er veel van. Hoe maak je het klaar, waar komt het vandaan, wordt het gekookt, gebakken of rauw gegeten? Het kan een belangrijke rol spelen bij de interesse van je kind(eren) in eten. Des te meer reden om ze al op jonge leeftijd te betrekken in de keuken!

Voordelen van samen koken

Vanaf dat je kind drie/vier jaar is, kan hij beginnen met meehelpen in de keuken. Hoe ouder hij wordt, hoe meer je hem (of haar) zelfstandig kunt laten doen. Naast dat het erg gezellig is om samen te koken, is het ook heel educatief:

  • Helpen in de keuken geeft je kind zelfvertrouwen (goed gedaan!).
  • Hij leert om te gaan met keukengerei (motorische vaardigheden).
  • Je kind leert recepten te begrijpen (begrijpend lezen)
  • Hij leert dingen te wegen en meten (rekenen).
  • Het stimuleert de creativiteit (koken, stomen, bakken enz.).
  • Hij leert van alles over de ingrediënten zelf en hoe ze groeien (biologie).

Jongen of meisje: koken is een vaardigheid die je altijd goed kunt gebruiken. Voor nu én voor later. Een belangrijke regel die geldt voor jong en oud is: pas op met scherpe voorwerpen als messen, kokend water, vuur en hete pannen. En blijf, als vader of moeder, altijd in de buurt van je kind als hij in de keuken bezig is. Veiligheid voorop!

Vanaf welke leeftijd?

  • 3 – 6 jaar

Of je kind interesse heeft voor koken, kun je merken aan het feit dat hij regelmatig bij je in de keuken komt kijken. Of hij is nieuwsgierig: “Wat gaan we eten vandaag?” Misschien heeft je kind wel een speelkeukentje en maakt hij al allerlei ‘lekkers’ voor jullie klaar. Vanaf drie jaar kun je je kind simpele klusjes geven in de keuken. Bijvoorbeeld groenten en fruit wassen onder de kraan, de pitjes en blaadjes verwijderen, een eitje pellen of een boterham smeren. Allemaal goed voor de fijne motoriek.

  • 6 – 8 jaar

Vanaf een jaar of zes kun je je kind wat meer taken geven in de keuken. Laat hem bijvoorbeeld oefenen met het snijden van zachte groenten en fruit (banaan, champignons), met een bot mes of een speciaal kindermesje(die je zelfs al vanaf 3 jaar veilig onder toezicht kunt gebruiken). Maar ook roeren (oppassen met hete pannen), kneden, rollen met een deegroller of raspen zijn nu vaardigheden die je hem kunt leren. Kan jouw kind al een beetje rekenen? Laat hem dan de ingrediënten afwegen op de keukenweegschaal. Samen kunnen jullie het recept lezen en kijken wat het stappenplan wordt: begrijpend lezen!

  • 8 – 12 jaar

Je kind is nu aardig zelfstandig, maar het is wel aan te raden om altijd in de buurt te blijven om een oogje in het zeil te houden. Wel kan je zoon of dochter nu waarschijnlijk zelf een eitje of pannenkoeken bakken en de oven bedienen. Ook kun je beginnen met het snijden van eten met een scherp mes en je kind leren omgaan met keukenapparatuur als een blender, (staaf)mixer of de keukenmachine.

  • 13 jaar en ouder

Vanaf een jaar of 13/14 kan je zoon of dochter zelfstandig een simpele maaltijd klaarmaken. Wat dacht je van een pasta met groenten en roomsaus of gevulde wraps uit de oven? Misschien is jouw kind wel zo’n keukenprins of -prinses dat hij (samen met jou) een wekelijkse ‘kook’-avond heeft.

Tips voor in de keuken

  • Laat je kind van alles proeven tijdens het koken. Op die manier maakt hij kennis met verschillende smaken, wat ook weer een positief effect kan hebben op zijn of haar eetgedrag.
  • Geef hem de ruimte in de keuken, maar blijf wel altijd in de buurt voor de veiligheid.
  • Let op ‘gevaarlijke’ gebruiksvoorwerpen als messen, een hete afwasautomaat, warme pannen, een mixer enzovoorts. Leg gevaarlijke dingen weg, als je kind er nog niet mee heeft leren omgaan.
  • Kies in het begin een simpel recept uit om klaar te maken. Op internet vind je veel lekkere recepten, speciaal voor kinderen.
  • Leer hem wat de verschillende ingrediënten en kruiden zijn waar jullie mee koken. Vertel hem over hoe ze groeien, of ze gezond zijn, waar ze vandaan komen.
  • Ruim de bende later op. Want eerlijk: koken met kinderen kan een rommelige boel worden. Je kunt je kind natuurlijk wel leren hoe je netjes te werk kunt gaan in de keuken.
  • Maak er een leuke activiteit van en geniet van de quality time dat jullie samen in de keuken staan.

Wist je dat soep maken een makkelijk gerecht is om samen met je kind te maken? Lees hier onze vijf favoriete soeprecepten om samen met je kinderen te maken!

Ook schreven we een blog met tien tips voor gezonde tussendoortjes én kindertraktaties!

Bon appetit!