Home » Artikelen » Luizen – zo ga je deze kriebelbeestjes te lijf

Luizen – zo ga je deze kriebelbeestjes te lijf

Door:

Redactie Ouders Online

Kinderen en luizen, helaas is het een onvermijdelijke combinatie. Toch kun jij er als ouder invloed op hebben! Wat te doen tegen hoofdluis? 

Hoofdluis jeukt!

Hoofdluis jeukt en dus is het geen pretje als je luizen hebt. Op school doen ze van alles ter preventie en behandeling, maar desondanks kan het gebeuren dat je kind toch hoofdluis krijgt.
Benieuwd wat je kan doen om het te voorkomen of verhelpen? Lees maar mee.

5 weetjes over hoofdluis

Om te beginnen vijf wist-je-datjes over hoofdluis.

  • Wist je dat hoofdluis alleen jeukt? Het kan verder geen kwaad.
  • Wist je dat hoofdluis niets te maken heeft met slechte hygiëne?
  • Wist je dat een antiluizen lotion gebruiken niet nodig is?
  • Wist je dat je niet naar de huisarts hoeft met hoofdluis?,
  • Wist je dat je van luizen af kan komen door twee weken lang dagelijks te kammen met een luizenkam?

Zo voorkom je luis!

Draag lange haren in een knot. Staarten en los haar komen makkelijk in aanraking met elkaar, waardoor luizen kunnen overlopen. Gebruik haarborstels en elastieken waar luizen zich niet in kunnen nestelen. En verder? Kammen, kammen, kammen.

Luis in je haar, kammen maar!

Luizen gaan gemakkelijk van hoofd naar hoofd. Ze kunnen enkel overleven op het hoofd omdat ze warmte en vocht nodig hebben en bovendien moeten ze vijf maal per dag bloed kunnen drinken. Anders overleven ze niet. Ze zullen dus niet snel via kleding of jassen overlopen.  Maar het klaslokaal is de ideale plek voor een luis om in leven te blijven.

Daarom is het vooral belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis. Dit doe je door te kammen. Controleer het haar op witte of grijze puntjes (dit zijn de eitjes, ook wel neten genoemd) of op grijs, bruine stipjes, de luizen zelf. Luizen springen niet. Helemaal tegengaan kan niet en dus is het belangrijker regelmatig te kammen om er op tijd bij te zijn. Dit kammen doe je met een speciale luizenkam. Kam het haar en houdt er een wit blaadjes onder. Zo kun je de luizen en neten makkelijker zien wanneer ze uit het haar of de kam vallen.

Help, luis gevonden, wat nu?

Oké, je hebt na het controleren onverhoopt toch luis of neten gevonden. Blijf dan gedurende twee weken dagelijks kammen. Dit omdat de neten later nog kunnen uitkomen. Kam het haar als het nat is. Met een shampoo of conditioner is het haar gemakkelijk doorkambaar.  Behandelen met een luizenshampoo hoeft in principe niet. Ook het uitwassen van kleding en beddengoed is niet nodig. Maak de kam naderhand elke keer goed schoon. Controleer ook het gezin op luis en meld het op school of op het kinderdagverblijf dat je kind luis heeft.

Ouders Online is benieuwd! Heeft jouw kind wel eens luis gehad en hoe kwamen jullie er vanaf? Tip andere ouders door je reactie te plaatsen in de comments hieronder.

Redactie Ouders Online

Meer over

Reacties

Melden op school: hangt van

Melden op school: hangt van de school af. Bij ons werden ze compleet hysterisch en wilden het kind naar huis sturen, ondanks dat ze een behandeling had gehad en elke dag gekamd zou worden. Sindsdien heb ik het nooit meer gemeld.

Ons kind had afgelopen

Ons kind had afgelopen zomervakantie op de camping in Frankrijk opeens hoofdluis. Direct shampoo en 4 luizenkammen gehaald (voor elk gezinslid 1) en dochter behandeld met shampoo en daarnaast dagelijks dochter en de rest van het gezin gekamd. Was geen feest, zo op de camping 😬
Verder niets gewassen (was niet mogelijk), wel slaapzak en kussen van dochter 2 volle dagen in de zon aan een waslijn uit laten waaien...
Direct na behandelen met shampoo waren alle luizen weg. Vanaf dag 3 ook geen neten meer gezien. Nog een week ofzo blijven kammen daarna.

Lees verder