Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Masturberende meisjes (2-7 jr)

Er wordt weinig over gesproken maar het komt veel voor: meisjes van 2 tot 7 die masturberen, en daarbij ook tot een orgasme kunnen komen. Hoe ga je daarmee om?

Meisjes van een jaar of 2 à 3 tot een jaar of 6 à 7 kunnen wippen, friemelen, schuren en schuiven tot ze ervan gaan zuchten, zweten, en rood aanlopen. Ouders en leerkrachten durven er nauwelijks over te praten maar deze meisjes zijn gewoon aan het masturberen.

Wanneer beginnen kinderen met masturberen?

Praktisch alle kinderen beginnen rond hun 2e jaar met friemelen aan hun geslachtsdelen. Ze doen dat omdat het een lekker en ontspannend gevoel geeft. En als ze het eenmaal 'ontdekt' hebben, gaan ze er vaak ook mee door; jongetjes wat vaker met een hand in hun broek, en meisjes wat vaker met behulp van een object (zoals een knuffel, een klimrek, of de spijlen van een kinderstoel).

Van jongens wordt eigenlijk nooit gemeld – door ouders en crècheleidsters – dat ze ook een hoogtepunt bereiken, maar bij meisjes wel. Dat kun je zien aan dat zuchten, zweten en rood aanlopen, maar ze kunnen het ook zelf vertellen. Bijvoorbeeld als ze zeggen "dat ze nog niet klaar zijn".

Wanneer houdt het op?

Sommige kinderen houden er op een gegeven moment uit zichzelf mee op, vooral als ze veel afleiding in hun omgeving hebben. Andere kinderen houden er pas mee op als ze merken dat er afkeurend op wordt gereageerd. Of als vriendjes of vriendinnetjes er iets van zeggen.

Rond het 7e jaar weten de meeste kinderen wel dat dat gefriemel iets is wat je maar beter niet te vaak openlijk en in het bijzijn van anderen kunt doen.

Wat doe je als je dochter masturbeert?

In principe hoef je niets speciaals te doen. Gewoon niet reageren dus. Maar als u zich stoort aan dit gedrag, of als u vindt dat uw dochter het niet moet doen in het openbaar, dan kunt er wel iets van zeggen.

Vertel haar dan dat ze dit beter straks kan doen, als ze in bed ligt. Reageer niet afkeurend en word niet boos, maar bied haar een alternatief moment en een alternatieve plek. Ook kunt u haar, zodra ze er in de huiskamer mee begint, afleiden door samen iets leuks te doen.

Als u merkt dat ze het in haar eigen bed doet, of op haar eigen kamer, kunt u er maar beter niets van zeggen. Daardoor zal ze begrijpen dat u haar gedrag niet afkeurt, en dat er bepaalde plaatsen zijn waarop ze probleemloos haar gang kan gaan.

Niets meer missen?

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste topics? Meld je hier aan en ontvang iedere twee weken onze inspiratiemail in je inbox!

Wiebelkussen in de klas

Als kinderen onophoudelijk masturberen op school, kunt u het 't beste overlaten aan de leerkrachten om daarop te reageren. Voor hen geldt hetzelfde als voor u, namelijk dat ze dit gedrag gewoon kunnen negeren, of dat ze kunnen zeggen dat ze het niet willen hebben.

Maar soms lukt het niet om het te verbieden. De drang kan gewoon te sterk zijn, net als bij duimzuigen of nagelbijten. Wat dan? Dan toch maar zo veel mogelijk negeren. Er zit niets anders op. Behalve...

Als een kind voortdurend in de klas zit te wippen, en als de andere kinderen daar last van hebben, kun je experimenteren met een zogenaamd 'wiebelkussen' of 'balanskussen'. Scholen gebruiken dit soort kussens voor ADHD-kinderen die niet stil kunnen zitten. Misschien heeft de school van uw dochter zo'n kussen. 

Jeuk

Houd er rekening mee dat al dat geschuur en geschuif ook een gevolg kan zijn van jeuk, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie, of wormpjes, of het gebruik van irriterende zeep of wasmiddelen. Bespreek dit zonodig met de huisarts!

Seksueel misbruik

Is er sprake van extreem veel masturberen, dan kán er sprake zijn van seksueel misbruik (meestal in de huiselijke kring, door een broer, een vader of een oom) maar dat is beslist niet het eerste waar je aan moet denken. Bovendien staat het masturberen dan ook meestal niet op zichzelf, maar zijn er ook andere verschijnselen, zoals opmerkelijke gedragsverandering (agressief of juist teruggetrokken), slechter slapen, een terugval in zindelijkheid, bedplassen, etc.

Weet je niet zo goed wat je aanmoet met je mastuberende dochter? Vraag advies aan andere ouders op ons forum.