Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 augustus 2003 door Nanny Gortzak

Meer melk aanmaken, hoe doe je dat?

Nederland wordt geteisterd door een hittegolf. Dat betekent: veel drinken. Ook voor de baby is dat belangrijk. Maar let op: liever meer melk dan meer water!

Als je meer melk wilt aanmaken, dan kun je je kindje vaker aanleggen. Dat levert vanzelf meer melk. Dus: meer drinkmomenten per dag en/of meer borsten per keer.

Wil de baby niet vaker drinken, dan zou je kunnen kolven en deze melk naast de gewone voedingen kunnen aanbieden. Vanwege het gemak heeft extra aanleggen echter de voorkeur.

Veel baby's willen wel extra drinken vlak voor of na het slapen. Soms drinken baby's van rond de 5 maanden beter wanneer ze in een rustige, donkere ruimte zijn.

Voeding op verzoek

Als je je baby voedt op verzoek, zal hij tijdens warme periodes meestal wat vaker willen drinken. Als de baby dan ook vaker aan de borst mag drinken, dan reageren de borsten daarop met een hogere melkproductie. Ook dan wordt aan de vraag van de baby voldaan. Het zal dan niet nodig zijn om extra drinken aan te bieden.

Moedermelk is zodanig van samenstelling, dat ook bij warmte de honger en de dorst van de baby prima gestild kunnen worden.

Let op: extra water te drinken geven is niet aan te raden. Het kan ertoe leiden dat de baby minder wil 'eten' en daardoor minder goed groeit. Ook in warme landen krijgen baby's gewoon borstvoeding, zonder dat ze extra te drinken krijgen.

Lees ook: