23 januari 2017 door Henk Boeke

Met een baby op wintersport

Rond deze tijd krijgen we altijd veel vragen over wintersporten met een baby. Wat zijn de risico's? Wat moet je doen en laten? En is het eigenlijk wel leuk?

Op zich kunnen baby's natuurlijk best tegen een verblijf op grote hoogte. In Oostenrijk en Zwitserland worden ook baby's geboren en de kindersterfte is daar echt niet hoger dan hier. Zelfs in Bogota, de hoofdstad van Colombia (op 2600 meter), kunnen baby's kerngezond leven.

Waar het vooral om gaat, is de overgang van zeeniveau naar bergniveau. Baby's die in het hooggebergte geboren zijn, hebben niet te maken met zo'n overgang maar die van ons wel. Denk daarbij ook aan skiliften, waarmee je in korte tijd naar een grotere hoogte gaat.

Zwitserse kinderartsen raden het volgende aan:

 • baby's van jonger dan 1 jaar kun je meenemen tot 2000 meter, zonder dat je je zorgen hoeft te maken;
 • hoger dan 2000 meter mag je pas als je 4 dagen of langer op een hoogte zit van minstens 1000 meter.

Bescherming tegen de kou én de warmte

Natuurlijk kleedt u uw baby lekker warm aan tegen de kou. Maar overdrijf het niet, en pas op als je van buiten naar binnen gaat. Pel de baby dus een beetje uit als u een warm gestookte berghut binnenkomt.

Meenemen:

 • een lekker dik skipak, een muts, sloffen en wanten;
 • eventueel een dekentje voor in de kinderwagen.

Verkoudheid en oorproblemen

Is uw baby verkouden? Dan heeft hij altijd meer kans op oorproblemen, ook hier in Nederland. De ervaring leert dat het op de wintersport vaak nog erger wordt. Dat heeft onder andere te maken met de kou, maar vooral ook met de hoogte, met name de luchtdrukverschillen.

Wat je eraan kunt doen, is – uiteraard – warm aankleden en vooral de oren goed warm houden. Het belangrijkste is echter het geven van neusdruppels. Dit is bij elke verkoudheid goed, maar zéker op de wintersport. Gebruik bij voorkeur een spuitflesje (spray) met een fysiologisch-zoutoplossing. Zoute neusdruppels kun je langer gebruiken dan 'echte' neusdruppels omdat ze het slijmvlies niet aantasten.

Tips:

 • koop hier in Nederland alvast zo'n spuitflesje met een fysiologisch-zoutoplossing. Ze zijn verkrijgbaar bij elke drogist;
 • ga - zo mogelijk - terug naar het dal, als je hoog zit. Dan geneest de verkoudheid beter!

Bescherming tegen de zon

Voor volwassenen kan zonneschijn op grotere hoogten al gevaarlijk zijn (vanwege de ijlere lucht en de reflectie van de sneeuw) maar voor baby's geldt dat nog veel sterker. Denk aan de huid, maar vooral ook aan de ogen.

Dus:

 • zorg voor een zonnebril of een andere goede bescherming, zodat er geen direct zonlicht in de ogen komt;
 • smeer de huid goed in met een hoge beschermingsfactor (sun-block);
 • houd baby's bij voorkeur helemaal uit de zon!

Er zijn oogartsen die een zonnebril voor een baby onzin vinden. We kunnen ons daar wel iets bij voorstellen maar dat neemt niet weg dat fel zonlicht gewoon slecht is. Neem het zekere voor het onzekere en houd de baby dus bij voorkeur uit de zon.

Met het vliegtuig

Misschien gaat u met het vliegtuig. Kan dát dan kwaad voor de baby? Dit zeggen onze kinderartsen erover:

 • door te vliegen word je aan wat extra röntgenstraling blootgesteld, maar deze straling is niet meer dan een röntgenfoto, en kan absoluut geen kwaad;
 • de drukverschillen bij het stijgen en dalen kunnen pijnlijk zijn voor de oren. Drinken of zuigen (aan een speen of aan de borst) kan de pijn voorkomen;
 • de lagere luchtdruk bij vliegen op grote hoogte, in combinatie met nog niet gesloten fontanellen, kan een risico-factor zijn;
 • reizen kan stress-vol zijn, en kan daarom een extra risico vormen voor wiegendood.

Vervoer in de sneeuw

Ploegen met een kinderwagen door de sneeuw is geen doen, dat kunt u zich wel voorstellen. Bedenk echter dat de straten en trottoirs van skigebieden doorgaans goed sneeuwvrij gehouden worden, dus wat dat betreft hoeft u zich geen zorgen te maken.

Bent u van plan om écht met een kinderwagen de sneeuw in te gaan, dan kunt u daar speciale aanbind-ski's voor huren. In het Duits heten ze Kufen (ijzers). Hoe ze in Italië, Tsjechië, Noorwegen etc. heten, is ons niet bekend. Voor een buggy zijn deze ski's echter ongeschikt, en veel ouders klagen dat ze net zo lastig te monteren zijn als sneeuwkettingen.

In plaats van een kinderwagen met aanbind-ski's kunt u een sleetje huren en daar de Maxi-Cosi op vastbinden.

Waarschuwing:

 • neem de baby niet mee in een draagzak tijdens het skiën, ook al bent u een goede skiër. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en u kunt ook omver geskied worden door anderen.

Praktijkervaringen

Maar is het nou eigenlijk wel leuk, om met een baby naar de wintersport te gaan? De baby zal het natuurlijk worst zijn. Die is alleen geïnteresseerd in eten en slapen. Maar wat vinden de ouders er zelf van?

De meningen zijn zeer verdeeld. Er zijn ouders die het een geweldige ervaring vonden en andere ouders die het nooit meer zouden doen. Daar valt dus niets over te zeggen, behalve dat het wel aanbeveling verdient om iemand mee te nemen die bereid is om op de baby te passen als u zelf nog wat wilt kunnen skiën.

Mocht u het willen proberen, dan wensen we u veel succes en plezier!