10 september 2019

Onvoldoende vitamine D in multivitamines peuters

Veel multivitamines voor peuters zijn niet afgestemd op de behoefte van jonge kinderen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijna de helft bevat (veel) te weinig vitamine D en drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur.

Peuters kunnen slechte eters zijn. Helemaal voor groenten halen ze vaak hun neus op. Veel ouders geven dan voor de zekerheid een multivitamine. Dat lijkt een slimme oplossing. Toch blijkt uit onderzoek dat peuters slechts zelden een vitaminetekort hebben.

Vitamine D

Eén vitamine is wel noodzakelijk voor peuters (tot 4 jaar) om bij te slikken, ongeacht hoe goed ze eten, namelijk vitamine D. Dat is belangrijk om de zeldzame botziekte rachitis te voorkomen. En juist in vitamine D schieten de multivitamines vaak tekort.

De aanbevolen dagelijkse te slikken hoeveelheid vitame D vanaf 0 tot 4 jaar is 10 microgram. Bijna de helft van de producten bevat te weinig vitamine D. Dan moet je bovenop de multivitamine ook nog extra vitamine D pillen of druppels geven. Niet handig. Daarentegen bevat een enkele multivitamine  juist te veel vitamine D.

Ook veel andere vitamines en mineralen zijn regelmatig in een onnodig hoge dosering aanwezig. Slechts de helft van de multivitamines bevat ijzer, terwijl van dit mineraal nou juist weleens tekorten voorkomen.

Onderzoek

De Consumentenbond onderzocht 37 multivitamines geschikt voor kinderen tot 4 jaar. Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om een zeldzame botziekte te voorkomen. Veel producten blijken minder dan die aanbevolen hoeveelheid te bevatten.

Sommige producten bevatten te hoge doseringen vitamines en mineralen, in enkele gevallen een veelvoud van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor peuters. Omnivit Junior Gummies bevat meer vitamine A dan de aanvaardbare bovengrens die is vastgesteld door de Europese toezichthouder (EFSA). Langdurig teveel vitamine A slikken kan vergiftiging veroorzaken. En in New Care Supplements Multi kinderen en Nurin Supplements kinder vitaminen & mineralen zit teveel foliumzuur.

Zo'n hoge dosering heeft geen enkele functie. Integendeel. Zo veel vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. Te veel foliumzuur kan ervoor zorgen dat een eventueel vitamine B-tekort niet wordt opgemerkt.

Verwarrende etiketten

Fabrikanten zijn verplicht om op de etiketten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per vitamine of mineraal voor volwassenen te vermelden. Maar kinderen hebben vaak veel minder nodig. Op basis van het etiket een goede multivitamine kiezen voor je peuter is alleen al om die reden bijna een onmogelijke opgave. Daarnaast staan er vaak nietszeggende claims op de verpakking en worden er vaak onligische leeftijdscategorieën gehanteerd. 

Toedieningsvorm

Multivitamines voor peuters zijn er in (kauw)tabletten, druppels, gummies, jellies en zelfs in sprays. In principe is de ene vorm niet beter dan de andere. Voor (kauw)tabletten is het uiteraard handig als je peuter tanden heeft. Is het kauwen nog moeilijk, dan zou je een tablet fijn kunnen maken en door het eten of drinken kunnen doen.

Het is wel goed om je te realiseren dat gummies, druppels en spray’s vrijwel nooit ijzer bevatten. Het merk Dagravit legt uit dat smaak en technische problemen hierbij een rol spelen.

Het voordeel van druppels is dan weer dat er vaak geen suiker of zoetstof aan zijn toegevoegd. Tabletten en gummies bevatten meestal wel een beetje suiker of zoetstof. Sommige druppels zijn op basis van olie. Dat is gunstig, omdat vitamine D in combinatie met olie beter wordt opgenomen. Bij tabletten en gummies is het daarom aan te raden deze tijdens of direct na de maaltijd te geven.

Bron: Consumentenbond