17 februari 1999 door Justine Pardoen

Ouders wereldwijd 2

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Zo hoor je nog eens wat, op dat Internet. Ria: "Wij wonen in Noorwegen, en hier zijn baby-dekentjes niet eens te koop. Alle kinderen liggen onder een dekbed vanaf de geboorte." En: "Noorwegen is een van de landen met de minste wiegendood gevallen, dus ik vraag me af of het echt wel zo gevaarlijk is met dekbedjes als ze in Nederland zeggen."

Goedemorgen. Daar zit je dan, met je overtuiging dat er vast wel een relatie zal bestaan tussen de daling van het aantal wiegendood-gevallen in Nederland en het advies om geen dekbedjes meer te gebruiken. Zijn de Nederlandse consultatiebureaus massaal in de val getrapt van de drogreden post hoc ergo propter hoc (daarna dus daardoor)? Is het een toevallige samenloop van omstandigheden dat het aantal wiegendood-gevallen daalde op het moment dat geadviseerd werd om geen dekbedjes meer te gebruiken?

Nee, waarschijnlijk niet. Het aantal wiegendoodgevallen mag dan laag zijn in Noorwegen; Nederland kan er ook wat van. Beide landen steken in ieder geval gunstig af bij Amerika, waar het aantal gevallen ongeveer tien keer zo hoog is. Aldus Martijn, de Nederlandse waakhond van het Forum, die altijd aanslaat wanneer er statistische ontsporingen dreigen plaats te vinden.