11 maart 2022

Peuterspeelzaal; vanaf welke leeftijd en waarom?

Peuterspeelzaal: bij de meeste peuterspeelzalen is je kindje vanaf een jaar of twee van harte welkom. Lekker een paar ochtenden per week spelen met leeftijdsgenootjes. Hoe vaak kun je je kind er naartoe brengen, heb je recht op toeslagen en waarom zou je kiezen voor de peuterspeelzaal? 

Wanneer peuterspeelzaal

Wordt je zoon of dochter bijna twee jaar? Dan is het tijd voor de peuterspeelzaal! Vanaf welke leeftijd je kind precies naar de peuterspeelzaal mag, is per gemeente verschillend. Het is dus slim om eerst uit te zoeken hoe dit in jouw gemeente is geregeld. Gemiddeld kun je jouw kind rond de 2/2,5 jaar naar de peuterspeelzaal brengen. En hij (of zij) blijft daar tot hij vier jaar wordt en naar de basisschool gaat.

Schrijf je op tijd in, want net als bij basisscholen kan er soms een wachtlijst zijn. Het inschrijven zelf is gratis en als er een plekje vrijkomt, krijg je van tevoren vaak een kaartje thuisgestuurd met een afspraak om te komen kennismaken.

Ontwikkeling van je kind

Misschien merk je dat je kind rond de twee jaar steeds meer behoefte krijgt aan contact met andere kindjes en activiteiten. En dat is logisch: zijn ontwikkeling draait op volle toeren. Naast de grove motoriek (rennen, fietsen, lopen), maakt ook de fijne motoriek een flinke sprong: je peuter krijgt bijvoorbeeld interesse in knippen, plakken, tekenen en schilderen. De peuterspeelzaal sluit perfect op deze behoeften aan. Er wordt veel aandacht besteedt aan het samen spelen én delen, en er wordt volop buiten gespeeld en geknutseld. Deze activiteiten zullen je kind inspireren en stimuleren in zijn groei: ze sluiten naadloos aan bij zijn ontwikkeling op dit moment.

Ook de taalontwikkeling krijgt een flinke boost op de peuterspeelzaal. Vanaf twee jaar komen kinderen in de zogenaamde differentiatiefase en leren ze per dag veel nieuwe woorden bij. Samen liedjes zingen en voorlezen helpen bij het ontwikkelen van de taal en spraak. Daarnaast maakt je kind op de peuterspeelzaal kennis met een ‘schools’ ritme: een goede voorbereiding voor straks op de basisschool.

Hoe vaak naar de peuterspeelzaal?

De meeste peuterspeelzalen zijn elke dag van de week open en sommigen ook ‘s middags. Soms verschilt het welk dagdeel je je kind kunt brengen, afhankelijk van de leeftijd. Over het algemeen kun je jouw kind er vier uur per dagdeel brengen om te spelen. En, afhankelijk van het aantal beschikbare plekken, een, twee of drie ochtenden in de week. Of misschien kies je ervoor om het op te bouwen? Bijvoorbeeld het eerste jaar (als je kind 2-3 jaar is) twee ochtendjes in de week en in aanloop naar de basisschool (3-4 jaar) drie ochtenden.

Je kunt kiezen voor een particuliere peuterspeelzaal, meestal opgezet door een zelfstandige, of een peuteropvang die onderdeel is van een overkoepelende organisatie. Vaak werken basisscholen samen met vaste peuterspeelzalen, je kunt altijd even informeren bij de school of opvang zelf.

Kosten peuterspeelzaal

Gaat je kind komend jaar naar de peuterspeelzaal? Dan zijn de kosten helemaal afhankelijk van het persoonlijke inkomen. Maar, misschien kun je nog wel wat geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Sinds begin 2018 is deze vorm van opvang namelijk geharmoniseerd: peuterspeelzalen vallen nu onder de Wet Kinderopvang. Je spreek dus officieel van peuteropvang, maar in de praktijk wordt er nog veel gesproken over de peuterspeelzaal.

Voor 2018 was de gemeente financieel verantwoordelijk voor een toegankelijk voorschools aanbod. Na de wetsverandering (harmonisatie) is de rol van de gemeente echter veranderd, doordat een grotere groep ouders in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Ze blijven wel verantwoordelijk voor de voorschoolse educatie (VVE) en het aanbod voor peuters waarvan de ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Of je zelf in aanmerking komt voor toeslag is afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen. Ook zitten er bepaalde voorwaarden aan verbonden, zoals een maximaal uurtarief van €8,50 (2022) én moet de opvanglocatie geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Met de gegevens van de opvanglocatie kun je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken om te kijken of jullie recht hebben op kinderopvangtoeslag.