29 oktober 2018

Rapley methode - een andere manier van leren eten

In dit artikel leggen we je alles uit over de Rapley methode, waarom je de Rapley methode zou willen toepassen en hoe het in zijn werk gaat.

Een spannende nieuwe fase is aangebroken. Je kindje is oud genoeg om vaste voeding te krijgen. De meeste ouders introduceren vaste voeding door middel van hapjes en prakjes of door het geven van een potje, maar je kan ook de Rapley methode gebruiken. De Rapley methode houdt in dat je gelijk vaste voeding aanbiedt vanaf 6 maanden. Deze methode wordt in het Engels ook wel Baby Led Weaning genoemd, vernoemd naar het gelijknamige boek van Gill Rapley. Zij constateerde tijdens haar master onderzoek dat baby’s spontaan op vaste voeding overgingen als ze daarvoor de gelegenheid kregen. De rapley methode houdt in dat je jouw kindje zelf laat onderzoeken wat hij wil eten, de hoeveelheid die hij wil eten en hoe hij het eten naar de mond brengt. Dit doe je door je baby mee te laten eten met de pot en grotere stukken aan te bieden.

Waarom de Rapley methode?

Volgens de Rapley methode geef je jouw baby tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding en stap je daarna direct over op vaste voeding. Dus zonder tussenfase met prakjes en hapjes uit potjes bijvoorbeeld. Je begint pas met de Rapley methode wanneer je kindje zelfstandig rechtop kan blijven zitten Dat wil zeggen dat je hem/haar te eten geeft rechtop in de kinderstoel of op schoot. Je mag hem/haar best een beetje ondersteunen met een kussentje maar ze moeten niet meer onderuit zakken. Op deze manier kunnen ze zelf het eten naar de mond brengen en leren doorslikken. De Rapley methode speelt in op de aangeboren drang om zelf te leren ontdekken, onderzoeken en uitvinden wat ze willen eten, en wanneer. Het is daarnaast goed voor de mondmotoriek en baby’s leren zelf het tempo en de hoeveelheid bepalen.

Hoe begin je met de Rapley methode

Je start met de Rapley methode op de dag dat je kindje zes maanden oud is. Een beetje jonger of ouder kan ook, maar kijk goed of je kindje er klaar voor is. Het is belangrijk dat je baby goed rechtop kan blijven zitten, eventueel met wat steun. Ook zijn hun darmen rond deze leeftijd voldoende gerijpt om te beginnen met vast voedsel. Vanaf dat moment leer je jouw baby spelenderwijs kennis maken met voedsel. Op zijn/haar eigen tempo. Dat betekent dat het niet belangrijk is hoeveel jouw baby eet, maar dat je regelmatig wat aanbiedt zodat ze vast voedsel kunnen leren ontdekken. Je biedt in die eerste dagen en weken aan wat jullie eten, dus je hoeft niet apart te koken. Een stukje gekookte wortel, een stronkje broccoli, een partje appel, wat gekookte aardappel en ga zo maar door. Je legt het voor je baby neer en laat de rest aan hem/haar over. Jij hebt dus je handen vrij en je hoeft jouw kindje niet te voeren. Laat hem of haar lekker voelen, prakken, gooien (ja, ook kliederen hoort erbij en is zelfs leerzaam) en proeven natuurlijk. Belangrijk bij de Rapley methode is dat de vaste voeding geen melkvoeding vervangt. Het leren eten is extra en hoeft dus nog niet te vullen. Tot 1 jaar blijft melk de hoofdvoeding.

Kauwen zonder tanden, kan dat wel?

Veel mensen denken dat vaste voeding pas gegeten en gekauwd kan worden, wanneer je kindje zijn/haar eerste tandjes krijgt. Dat is niet het geval. Een baby kan prima kauwen zonder tanden. Een baby kan wel pas kauwen als hij zelf het voedsel kan pakken en naar de mond kan brengen. Ze zijn echter niet in de mogelijkheid het voedsel zelf naar achterin de mond te brengen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je baby zich verslikt. Kokhalst je baby toch, blijf dan rustig. Ze leren op deze manier het voedsel weer naar voor in de mond te brengen, goed te kauwen tot het wel het formaat heeft dat ze het kunnen doorslikken. Kokhalzen en verslikken is dus nuttig. En het is iets anders dan stikken.

Restricties bij Rapley

Mag je kindje dan alles eten volgens de Rapley methode? In principe eet je kindje met de pot mee. Maar een baby mag geen honing tot 1 jaar (dit is zelfs gevaarlijk in verband met Infantil Botulisme. De Rapley methode raadt daarnaast aan geen suiker en zout toe te voegen. Geef onbewerkt en puur voedsel zodat ze de echte smaken leren kennen van etenswaren. Net als met eten van prakjes en hapjes is het belangrijk dat je te allen tijde bij je kindje blijft wanneer hij aan het eten is.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de Rapley methode en jouw kindje op deze manier kennis laten maken met vast voedsel? Dan raden we aan het volledige boek te lezen; Baby led weaning - Jill Rapley. Ook is er een fijne Facebookgroep waarin tips en tricks gedeeld worden over de Rapley methode.