Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

Regels voor de kinder-quad

Welke regels zijn er voor kinder-quads? Mag je ermee de straat op? En hoe zit het met de verzekering?

Door het succes van Formule-1 coureur Max Verstappen wordt gemotoriseerd kinderspeelgoed steeds populairder. Zoals: de kinder-quad (ook bekend als 'miniquad'). Dat is een kleinere en lichtere versie van de originele quad, een soort cross-motor met vier wielen.

Je hebt ze met een verbrandingsmotor en elektrisch. In de laatste categorie bestaat er zelfs al een roze 'Hello Kitty'-quad voor meisjes, maar de stoere variant met snerpende tweetaktmotor lijkt toch wel het populairst. Hij maakt inmiddels al menig camping onveilig.

Alleen op eigen terrein

Met een gewone quad mag je de straat op (mits voldaan is aan allerlei verplichtingen, zoals een helm, een rijbewijs en een kenteken) maar een kinder-quad mag niet op 'de openbare weg'. Dus ook niet op de stoep.

Met een kinder-quad mag je dus alleen maar op 'eigen terrein' rijden. In een grote achtertuin bijvoorbeeld, of op de camping (vooropgesteld dat de campingregels dat toestaan natuurlijk). De reden hiervoor is dat kinder-quads niet voldoen aan allerlei veiligheidsnormen.

Mag je met een minder quad op de camping?

Dat hangt van de camping of vakantiepark af. Op sommige campings en huisjesparken staat een bordje 'Hier geldt het wegenverkeersreglement', oftewel het Reglement verkeersregels en verkeerstekens. De strekking van dat bordje is dat hier gewoon de wet geldt. Ook al is het een eigen terrein. Dan mag je er dus niet met een kinder-quad rijden.

Wat als...

Het kán natuurlijk gebeuren dat je kind in een onbewaakt ogenblik toch de weg of de stoep op gaat. En stel dat hij tegen een fietser botst, of tegen een geparkeerde auto. Wat dan?

  • tot 14 jaar – Bij kinderen onder de 14 jaar zijn de ouders aansprakelijk. Heb je een WA-verzekering (wat officieel een AVP heet, oftewel een 'aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren'), dan wordt de schade meestal wel vergoed. Zo niet, dan moet je de schade uit eigen zak betalen;
  • 14-15 jaar – Bij kinderen van 14 of 15 jaar ben je als ouders wel aansprakelijk, maar wordt dit meestal niet meer gedekt door de AVP. Je zult dan uit eigen zak de schade moeten vergoeden;
  • 16 jaar en ouder – Vanaf 16 jaar ligt de aansprakelijkheid bij het kind zelf.

Verzekering

Als je kind zijn quad in de prak rijdt, heb je pech gehad. In principe kun je hem namelijk niet verzekeren. De meeste verzekeringsmaatschappijen zullen je aanvraag afwijzen, omdat kinder-quads niet voldoen aan de verkeersveiligheidsnormen.