25 juni 2019 door Pam Wijnkamp

Roaming op vakantie

Een Duits gezin kreeg in 2018 een rekening van 12.000 euro toen hun twaalfjarige zoon video’s keek op een cruiseschip. Op zijn zachtst gezegd een dure en onaangename verrassing. Hoe voorkom je dat je kind hoge roamingkosten in het buitenland maakt?

Roaming betekent dat je in het buitenland gebruikt maakt van het netwerk van het land waar je bent, in plaats van het vaste mobiele netwerk dat je in Nederland gebruikt. Roamingkosten ontstaan doordat je buiten je bundel gebruik maakt van internet óf als je buiten Europa op vakantie gaat. 

Kinderen en mobiel

Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een smartphone. In 2017 was de gemiddelde leeftijd van kinderen in bezit van een smartphone 11,7 jaar en had 94% van de 12-jarigen een smartphone, meldt RTL Nieuws. Onze wereld verandert in een online wereld. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe het zonder smartphone was en voor onze kinderen is een wereld zonder smartphone zelfs onvoorstelbaar.

De smartphone gaat overal mee naar toe, dus ook op vakantie. We leggen onze vakantiekiekjes vast met een smartphone, sturen berichten naar het thuisfront en gebruiken het als navigatiesysteem. Een smartphone wordt daarnaast gezien als vermaak. En niet onterecht. Je kunt films kijken, spelletjes spelen en zelfs boekjes lezen. Het is enorm veelzijdig, maar ook verslavend.

Wanneer je met het gezin op vakantie gaat, wil je niet dat je kind alleen maar met zijn of haar smartphone bezig is. Gebruik van mobiel internet in het buitenland kan duur uitpakken. Je kind vertellen dat zijn of haar smartphone niet mee op vakantie mag? Dat is natuurlijk een moeilijke discussie. Zeker wanneer jij als ouder wel gebruik mag maken van je smartphone op vakantie. Gelukkig kun je een hoge telefoonrekening voorkomen.

Roamingkosten binnen en buiten de EU

In 2017 werden de roamingkosten in Europa afgeschaft en kunnen we ‘gratis’ gebruikmaken van mobiel internet binnen onze bundel. Daar werd flink van geprofiteerd. Het gebruik van mobiel internet in het buitenland – ofwel roaming - steeg een jaar later namelijk met 435%, meldt het AD. De afschaffing van roamingkosten binnen de EU is natuurlijk mooi nieuws, maar toch hanteert elke provider zijn eigen regels. Bekijk daarom de tarieven die de provider hanteert in het land van bestemming:

Roaming op zee

In principe geldt: mobiel internet binnen de EU valt binnen de bundel en mobiel internet buiten de EU valt buiten de bundel. Er zijn echter uitzonderingen, zowel binnen als buiten de EU. Zo valt Turkije binnen de bundel van Vodafone, terwijl dit land niet tot de EU behoort. Een andere uitzondering is roaming op zee.

Op het land wordt verbinding gemaakt met een mast, maar op zee maakt je telefoon verbinding met een satelliet. Dit zorgt voor enorme roamingkosten op zee. De tarieven variëren tussen de €5 en €10 per MB. Deze kosten gelden binnen en buiten de EU en verschillen per provider.

 

Roamingkosten beperken

Valt roaming in het land van bestemming binnen de bundel? Goed nieuws, maar het wil niet zeggen dat dit onbeperkt is. Voor een bundel met onbeperkt internet gelden mogelijk andere regels in het buitenland. Dit heet de Fair Use Policy en bepaalt hoeveel data gedownload mag worden en wanneer de verbinding vertraagd wordt. De regels hierover verschillen per provider en staan in de voorwaarden.

Het is verstandig om roamingkosten zo veel mogelijk te beperken in het buitenland. Daarom wat praktische tips die daarbij helpen:

  • Downloaden voor vertrek

Een filmpje tijdens een autorit of vliegreis is natuurlijk heerlijk tijdverdrijf. Netflix biedt de mogelijkheid om via wifi films en series te downloaden. Deze kunnen, zonder gebruik van mobiel internet, bekeken worden op een smartphone.

  • Spelletjes installeren

Er zijn genoeg leuke spellen die offline gespeeld kunnen worden. Een aantal suggesties voor de kinderen: Angry Birds, Asphalt 8: Airbone, Doodle Jump, Candy Crush of Farmville 2. Deze download je makkelijk in de App Store of de Google Play Store.

  • Maak gebruik van wifi

Wifi is (vaak) gratis en je kunt er bijna overal gebruik van maken. Let wel op met het maken van verbinding met een open netwerk. Voer nooit persoonlijke gegevens in via wifi en maak geen gebruik van wifi netwerken zonder wachtwoord.

  • Zet roaming uit

De meest effectieve oplossing? Dat is roaming uitzetten. Zo wordt de bundel niet per ongeluk overschreden. Je kind kan roaming handmatig weer aanzetten natuurlijk. In dat geval is een prepaid simkaart de beste oplossing. Zo kan de bundel nooit worden overschreden, want op is op.