Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 maart 2014

Seks na de bevalling en anticonceptie

Seks na de bevalling gaat niet vanzelf. Maar áls je het doet, wat dan?

"Het krijgen van een kind is net zoiets als een zwaar auto-ongeluk: het brengt een enorme schok teweeg in je bestaan. Het raakt je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk." Dat schreven we al eerder op deze site.

Alles wordt in één klap anders. Je lijf reageert niet meer zoals je gewend was, het voelt anders, en het ziet er anders uit. En hoezeer iedereen je ook gerust stelt "dat het allemaal wel weer goed komt," gerust ben je er niet op. Die zorg is terecht. Je leert er hooguit mee leven, maar het wordt nooit meer zoals het was. En niemand vertelde er ooit bij dat het hele gedoe van zwanger zijn en baren ten koste zou kunnen gaan van je zorgeloze, bevredigende seksuele relatie.

Het kost dus even tijd om aan je nieuwe lijf te wennen. En om weer zin in seks te krijgen. Een nieuwe brochure van Rutgers WPF (kenniscentrum voor seksualiteit) zegt heel optimistisch dat de meeste stellen binnen enkele weken na de bevalling weer beginnen met seks. Statistisch zal dat wel waar zijn, maar in de praktijk blijkt het toch vaak behoorlijk lastig te zijn. Het is écht wennen.

Die brochure stelt ook - heel terecht - dat je je in ieder geval geen zorgen moet gaan maken over wéér een (onbedoelde of ongewenste) zwangerschap. Dat leidt maar af. Vandaar de anti-conceptie-adviezen waar die brochure over gaat. Heel nuttig!

Natuurlijke methoden

De brochure gaat uitdrukkelijk niet in op de 'natuurlijke methoden'. Wat dat zijn laat Rutgers WPF in het midden, maar waarschijnlijk doelen ze op 'periodieke onthouding' (niet vrijen in je vruchtbare periode) en 'voor het zingen de kerk uitgaan', oftewel terugtrekken voor het klaarkomen (wat heel onveilig is, omdat het voorvocht ook zaadjes bevat).

Toch is er een natuurlijke methode waar de brochure wél iets over zegt, namelijk borstvoeding geven. Alleen wordt dat niet uitvoerig behandeld. Dat zullen we hieronder proberen goed te maken.

LAM-methode

De LAM-methode (lactatie amenorroe methode) biedt een redelijke bescherming, als er voldaan is aan de volgende voorwaarden:

  • er moet 24 uur per dag 'borstvoeding op verzoek' worden gegeven. Dus ook in de nacht. In de praktijk zal het vaak zo zijn dat de baby dag en nacht vrijwel continu bij de moeder is en steeds gevoed wordt als hij of zij daarom vraagt;
  • geen bijvoeding tót de leeftijd van 6 maanden;
  • de vrouw heeft na 56 dagen post partum (na de bevalling) nog geen menstruatie gehad.

Als aan die voorwaarden is voldaan, is de kans op zwangerschap ongeveer 1,7% in de eerste 6 maanden. (Ter vergelijking: bij condooms is de kans op zwangerschap 2%, en bij de pil 0,3%.)

De LAM-methode is minder betrouwbaar in de volgende gevallen:

  • als er snel wordt gestart met bijvoeding (vóór 6 maanden);
  • bij het laten doorslapen van de baby gedurende de nacht;
  • bij het gebruik van een fopspeen.

Meer informatie