7 april 1999 door Justine Pardoen

Shampoo taboe

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

In veel badkamers speelt zich toch minstens een keer per week een drama af: haren wassen. Het spelen met schuimkuiven kan dit niet verhinderen.

Chava heeft een rubberen pet gekocht die de haren vrijlaat, maar de ogen beschermt. Je hebt ze in verschillende soorten en merken. Estar tipt: "Koop een klein zwembrilletje. Je weet wel, zo'n chloorbrilletje met een elastieken band." Ella: "Een opgevouwen washandje voor de ogen en heel goed omhoog kijken." Veel moeders vertellen dat hun kinderen nooit over de schrik van de douchekop heen gekomen zijn. Die is dan ook meestal taboe. Uitspoelen doe je met een beker, of met een washandje. Als het niet anders kan, kun je nog een washandje om de douchekop heen doen.

Wat blijkt nu? Veel moeders hebben het gewoon opgegeven. Ze wassen de haren van hun kinderen niet meer. Wel met water, maar niet meer met shampoo. Nooit meer prikkende oogjes. Dat scheelt al een hoop. Wordt het haar dan niet vies? Sofie: "Als je de haren niet wast, worden ze vanzelf onderhouden vanuit de hoofdhuid. Shampoo is agressief en slecht voor het natuurlijk evenwicht. De haartjes van mijn dochter zijn heel zacht en zien er beslist niet vet uit." Lisette: "Het stinkt niet. Uitspoelen met water doe ik wel veel." Vanwege al die etensresten: die verstoren het natuurlijk evenwicht.