30 januari 2019 door Maike Gerritsen

Snelweg Sprookjes: review

Snelweg Sprookjes: voor een flinke portie fantasie op de achterbank. Van 23 januari t/m 2 februari 2019 zijn het de Nationale Voorleesdagen. Bij voorlezen denk je al gauw aan boeken, maar nu is er een leuke en interactieve app voor op je telefoon die verhalen voorleest tijdens autoritten.

Dit jaar is Volkswagen partner van de jaarlijkse campagne van de Nationale Voorleesdagen, die gericht is op het stimuleren van voorlezen aan kinderen.

Daarom heeft Volkswagen een interactieve app met luisterverhalen ontwikkeld, genaamd ‘Snelweg Sprookjes’. We hebben de app tijdens een lange autorit getest, lees hier onze review!

Wat zijn Snelweg Sprookjes?

De Snelweg Sprookjes van Volkswagen zijn interactieve luisterverhalen voor op de snelweg, want onderweg is zoveel te beleven. Tenminste: als je naar buiten kijkt. Kinderen zitten steeds vaker achter een beeldscherm en met de Snelweg Sprookjes laat Volkswagen zien hoe leuk het is om onderweg wat vaker uit het raam te kijken en weg te dromen bij een mooi verhaal.

Door kinderen op een interactieve manier te laten luisteren naar verhalen, worden ze op zowel taalkundig- als op creatief gebied gestimuleerd. De app Snelweg Sprookjes is tot stand gekomen in samenwerking met De Nationale Voorleesdagen van Stichting Lezen en bekende kinderboekenschrijvers Herman en Babette van Veen, Daan Remmerts de Vries, Joke van Leeuwen en Wilmar Versprille en Matthijs Groos.

Hoe werkt het?

Via de app kun je vier kinderverhalen beluisteren in de auto, op de snelweg. Door slimme technologie past ieder verhaal zich automatisch aan op jouw route. Snelweg Sprookjes is namelijk afgestemd op objecten langs de snelweg. Maar ook het tijdstip, het weer en het overige verkeer spelen mee en daarmee krijgt de buitenwereld een actieve rol in de luisterverhalen. Het gevolg: de omgeving buiten komt tot leven en je rijdt met het hele gezin door een sprookje heen.

De luisterverhalen duren ongeveer 15 minuten per verhaaltje. Het afspelen van de verhalen doe je via het audiosysteem in de auto en ze starten zodra je de snelweg op rijdt. De app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

Ervaring app Snelweg Sprookjes

We testten Snelweg Sprookjes uit en reden met de auto op de snelwegen A4 en A12, met achterin twee jongetjes van drie en zes jaar.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat direct opvalt is dat de app makkelijk te navigeren is, voor zowel ouder als kind. Het menu is simpel en spreekt voor zich: je ziet meteen uit welke vier sprookjes je kunt kiezen. En ook al reden we nog niet op de snelweg, we werden meteen een warm welkom geheten toen we de app aanzette. Er werd ons verteld dat het verhaal pas echt startte als we op de snelweg zaten. In de tussentijd klonk er een gezellig wachtmuziekje en zei de verteller dat we alvast naar buiten konden kijken.

Interactief op de snelweg

Toen we eenmaal de snelweg op draaiden, begon het eerste verhaaltje ‘De waarschuwertjes’: een lief verhaaltje over Pasje en haar opa, twee onzichtbare wezentjes die onderweg meeliften op het dak van je auto. Ze praten over het mooie weer buiten (wat het ook was) en over een boerderij en een viaduct die we onderweg tegenkwamen. Dat je deze elementen -op dat moment- ook echt onderweg ziet, maakt het een ware interactieve ervaring. Zo interactief dat mijn zoon van zes jaar vroeg: “Maar… Zitten Pasje en opa dan écht op ons dak?” Ook de jongste van drie zat te schateren op de achterbank. Leuk detail: Herman van Veen en zijn dochter Anne van Veen spraken de stemmen van Pasje en opa in.

Bukken voor een viaduct

Het tweede verhaaltje ‘Turbo Gerrit’ was hier de grote favoriet. Het luisterverhaal gaat over een fruitvliegje dat in de auto woont en graag naar de maan wil. Je speelt zelf een actieve rol bij zijn dappere pogingen. Bijvoorbeeld als Gerrit vraagt: “Zet je raam maar open, dan kan ik naar buiten vliegen”. En, als we een viaduct tegenkomen: “Bukken!” Wat voor grote hilariteit zorgde bij de kinderen én bij onszelf. Want: hoe zou dit eruit zien voor onze medeweggebruikers, vier bukkende mensen in een auto? Kortom, een vrolijk en interactief verhaal, waarbij je Gerrit helpt tot grote hoogtes te komen.

Conclusie

Mijn kinderen hebben genoten van de app Snelweg Sprookjes en hebben meerdere keren hard moeten lachen om de luisterverhalen. Wel waren sommige elementen wat te vroeg of te laat, waardoor het verhaal en de werkelijkheid niet helemaal met elkaar overeenkwamen. Dat was wat verwarrend, want: “Welke zendmast?” Ook kun je ongeduldige kinderen verwachten op het moment dat je de snelweg afrijdt en het verhaal stopt. Gelukkig wordt dit allemaal goed aangekondigd en wordt het verhaal direct hervat zodra je de snelweg weer oprijdt.

Omdat de verhalen zo interactief zijn, viel de scheiding tussen fantasie en werkelijkheid weg. Magisch! Echt heel leuk om te zien hoe mijn kinderen hun eigen creativiteit konden gebruiken in de auto, net als vroeger zonder beeldschermen. Een leuk initiatief en superhandig voor de langere autoritten met kinderen.