Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

24 maart 1999 door Justine Pardoen

Stikken door koekjes en soepstengels

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

Kinderen zonder tanden kunnen niet kauwen. Daarom is er speciale babyvoeding te koop. Het is zo fijn gemalen, dat alle deeltjes even groot geworden zijn. Gehomogeniseerd heet dat. Jonge ouders krijgen op het consultatiebureau instructie om dat thuis ook te doen: prakken en zeven die hap.

Maar baby - en vooral mama - wil ook wel eens wat anders. En dat kan: er is genoeg te koop dat aan die behoefte voldoet. Dus mama haalt speciale babykoekjes in huis. En dan gaat het mis. "Gisteren gebeurde het voor de derde keer: mijn Isaac van negen maanden stikte zowat in een Liga vinger", meldt Marianne. De baby van Nicole deed hetzelfde: "Hij sabbelde eraan en toen stikte hij bijna in de stukjes die eraf braken."

De starterskoekjes van Bambix gingen in grote stukken de keel in van de baby van Jacqueline, met het gevolg dat zijn hele flesvoeding er weer uit kwam. Sandra heeft het al met alle soorten en merken koekjes geprobeerd: "Ze breken te snel af en worden dan een plakkerige substantie die tegen het gehemeltje plakt en dat krijgen ze zelf niet weg." Ellen: "Ik heb ze gelijk in de prullenbak gemikt. Levenslink voor die kleintjes. Ook mijn zoon kon ik nog net van de verstikking redden."

Mieke relativeert dat zuigelingen natuurlijk overal in kunnen stikken: "Mijn zoontjes waren altijd zo gulzig dat ze een soepstengel halverwege hun strotje duwden voordat ik met mijn ogen knipperde. Ook toen ik de fruithapjes niet meer pureerde - de kinderen waren toen toch al een jaar oud - zag ik regelmatig dat ze zonder te kauwen hele stukken fruit in hun keelgat lieten verdwijnen."

Maar daar hebben ze in de Verenigde Staten nu iets op gevonden, vertelt Mieke. "Bij Oprah Winfrey zag ik een prachtige uitvinding. Een soort lollystokje, waarop je bijvoorbeeld een stuk meloen kunt prikken met daaroverheen een netje van stof. Dat netje zit dus vast aan het stokje. Zo kunnen ze door het netje heen zonder gevaar het fruit opsabbelen." Wat een gedoe voor een zuigeling. Waarom kunnen we met die grote brokken niet gewoon wachten tot de tandjes er zijn?

Lees ook: