14 februari 2020

Tien tips voor gezonde tussendoortjes en kindertraktaties

Steeds meer ouders maken bewuster keuzes in de soort voeding voor zichzelf en hun kinderen. Het is heel makkelijk om je kind te verwennen met chips of zoete lekkernij. Lastiger is het om gezonde en verantwoorde snacks te verzinnen en maken. En dit wordt al helemaal lastig als je kind intolerant is voor bijvoorbeeld gluten of koemelk. Daarom helpen we je graag een handje met deze tien tips voor gezonde, lekkere én makkelijke tussendoortjes en kindertraktaties! 

Een stuk fruit, wat worteltjes en snackkomkommers of een handje nootjes zijn natuurlijk goede en lekkere tussendoortjes. Maar soms wil je eens wat anders proberen en is wat afwisseling ook fijn. Lees dan deze makkelijk te maken tussendoortjes, die het daarnaast ook heel goed doen als traktaties op school!

Tien gezonde tussendoortjes

1. Appelchips uit eigen oven

Veruit favoriet bij veel kinderen. Schil de appels en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Kaneel erover heen strooien en in de oven op 50 graden laten drogen. Na ongeveer 1,5 uur zijn ze klaar. Door het drogen wordt de zoete smaak van de appel nog intenser terwijl de lage temperatuur ervoor zorgt dat de vezels, vitamines en andere voedingsstoffen bewaard blijven.

2. Borrelnootjes zelfgemaakt

Ook zo simpel is het volgende recept. Pak een blik kikkererwten, laat ze uitlekken en strooi uit over een bakblik. Bestrooi ze met olie en flink veel kruiden naar eigen smaak, zoals een Mexicaanse kruidenmix of Italiaanse kruiden, wat je zelf lekker vindt. Laat  ze op 50 graden een uur in de oven garen tot ze knapperig en bruin zijn. 

3. IJsjes, de gezonde variant

Hoewel waterijsjes volgens veel velen niet veel calorieën bevatten, bevatten ze des te meer suiker die je bloedsuikerspiegel omhoog jaagt. Je kunt de gezonde variant makkelijk zelf maken van yoghurt en stevia of van gepureerd fruit. Uiteraard zitten hier ook suikers in, maar het zijn beter te verwerken suikers voor je lichaam. Een andere optie: snijd een watermeloen in driehoekjes en vries ze geprikt op een stokje en al in en je hebt een watermeloen-ijsje! Supersimpel, snel en lekker. Zorg ook altijd dat je bananen in de vriezer hebt. Met een banaan als basis en ander bevroren fruit als toevoeging, kun je een soort van softijs maken in de blender. Door de bevroren banaan wordt de structuur namelijk romig. Ideaal bij lactoseintolerantie.  

4. Pannenkoeken glutenvrij

Pannenkoeken maak je doorgaans met tarwemeel om daarna met stroop of suiker te beleggen. Beiden jagen de bloedsuikerspiegel snel omhoog om daarna weer naar beneden te crashen. Bak ze daarom eens van boekweitmeel gezoet met stevia, kaneel en rozijnen. Omdat boekweit niet echt een graan is, is het van nature glutenvrij dus geschikt bij coeliakie. Heerlijk!

5. Appelflappen in bladerdeeg

Met rozijnen en eventueel wat gehakte nootjes. Serveren met een klodder Griekse yoghurt gezoet met stevia. De eiwitten in de yoghurt zorgen ervoor dat de suikers van de appel, bladerdeeg en krentjes langzamer opgenomen wordt. Wat je ook kunt doen, is van een blik kokosmelk dat al langer staat (want dan scheidt het water van de room), het bovenste deel scheppen en dit zoeten met stevia.

6. Groentefriet

Wat? Ja, groentefriet. Maar dan rauw! Gewoon wat paprika, wortel en komkommer in lange repen snijden en vooral de dikke klodder mayonaise met wat kruiden erin niet vergeten. Juist die mayonaise maakt het namelijk aantrekkelijk voor de kinderen om te eten. Maar wist je dat de vitamines in rauwe groenten ook beter opgenomen worden als je het combineert met vet? Zo kun je slim gezond en toch lekker eten!

7. Suiker- en lactosevrije chocolade

Moeilijk te geloven? Het kan echt! Hoofdingrediënten: (rauwe) cacaopoeder, kokosolie en stevia. Laat de kokosolie au bain-marie smelten, haal dan de pan van het vuur en roer de andere ingrediënten er door. Meng dit met een vulling naar keuze, zoals goijbessen, plakjes dadelpuree of ongebrande en ongezouten noten.

8. Balletjes van dadelpuree

Koop een blok dadelpuree (bijvoorbeeld in de Turkse winkel) en maak er balletjes van. Rol ze in kokos of cacaopoeder, met een hazelnoot erin. Een heerlijke snack!

9. Griekse yoghurt als toetje

Gezoet met een paar druppels stevia, kunnen weinig kinderen dit weerstaan. Hoewel stevia als zoetmiddel een nasmaak heeft, proef je daar in de yoghurt niks van. Bovendien is Griekse yoghurt zo vol van smaak dat het heel romig is. Je kunt er nog wat fruit, zaden of gojibessen aan toevoegen.  Bijkomend voordeel is dat de suikers van het fruit door het eiwit van de yoghurt minder snel door het lichaam worden opgenomen en je kind voor een langere tijd gelijkmatige energie geeft. En een feest dat de kinderen het versieren van hun toetje vinden!

10. Koekjes bakken

Kinderen zijn dol op koekjes bakken. Toch hoef je dit niet uit de weg te gaan als je op de gezonde toer wil of glutenintolerant bent. Maak ze dan alleen van havermout, meel (geen tarwe, maar boekweit-/kastanje- of havermeel) en kokosolie. Naast deze twee gezonde hoofdbestanddelen kun je eindeloos variëren met wat meel, chia- of andere zaden, gehakte nootjes, krenten, rozijnen, goij bessen of ander gedroogd fruit. Eventueel zoeten met een paar druppels stevia. Bij glutenintolerantie of coeliakie alleen zuivere haver nemen, want alleen deze is gegarandeerd glutenvrij. De genoemde melen zijn ook glutenvrij.