30 juli 2019

Traphekjes getest: meer dan de helft onveilig

Bij de jaarlijkse traphekjes test van de Consumentenbond blijken 8 hekjes zo gevaarlijk dat ze een 1 krijgen en het predicaat Afrader. Veel van die hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde plakstrips zijn vastgezet.

De Consumentenbond test regelmatig traphekjes op veiligheid en gebruiksgemak. Dit doen zij aan de hand van de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met extra strenge tests. Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van de test. Dit oordeel weegt voor 65% mee in het testoordeel. 

Testonderdelen

De veiligheidstest bestaat uit de volgende onderdelen:​ veilige hoogte, werking slot, verstikkingsgevaren, bestandheid tegen duwen en trekken, openingen, beklemmingsgevaren, botstest met 10 kg, botstest met 25 kg, riskante uitsteeksels en riskante onderdelen.

Verder worden er de volgende onderdelen beoordeeld: hoe lang het duurt tot het hekje geïnstalleerd is, hoe makkelijk de installatie verloopt, de permanente beschadigingen zoals boorgaten die moeten worden aangebracht om het hekje te installeren en hoe makkelijk het hekje weg te halen is.

Europese veiligheidsnorm

De Europese veiligheidsnorm 1930:2011 is niet verplicht, maar bij alle traphekjes in de test staat op de verpakking een melding in de trant van: 'Dit veiligheidshekje voldoet aan de strengste veiligheidsnorm EN1930:2011'. Helaas is zo'n vermelding geen garantie dat het hekje ook daadwerkelijk helemaal veilig is. Ruim 10 hekjes zakken voor 2 of meer testonderdelen en voldoen daarmee niet aan de norm. 

Gebreken

Fabrikanten adviseren in de handleiding vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven te bevestigen. Maar tijdens de duurtest vielen veel hekjes die alleen met plakstrips vastzaten uit de deur-, muur-, of trapopening, of ze verschoven. De Consumentenbond roept fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze de hekjes altijd (ook) met schroeven vastzetten.

Twee andere hekjes in de test braken na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Ook werkte de automatische sluiting van 2 hekjes niet goed.

Afraders

De Consumentenbond testte 15 traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011. De volgende traphekjes zijn afraders:

De resultaten worden gedeeld met de NVWA.

Zwarte lijst

In 2018 kwamen traphekjes voor het eerst zonder problemen uit de test. In eerdere testen stuitte de Consumentenbond regelmatig op onveilige traphekjes. Deze zijn nieuw niet meer te koop, maar nog wel tweedehands beschikbaar of in gebruik. Om die reden heeft de Consumentenbond een zwarte lijst opgesteld met alle onveilige traphekjes.

Veilige traphekjes

Gelukkig slaagt het merendeel van de traphekjes in de test wél voor de veiligheidstests. Uit de test blijkt dat sommige traphekjes onveilig zijn, terwijl de fabrikanten zeggen dat ze aan de Europese veiligheidsnorm voldoen. Gelukkig zijn er manieren om zelf in de winkel de veiligheid van belangrijke onderdelen te controleren, zoals het slot, de openingen en de hoogte.

1. Check het slot

Het slot is het belangrijkste onderdeel van een traphekje. Let erop dat het slot bediend kan worden met 1 hand. Veel sloten zijn nog erg stroef als het hekje net nieuw is, maar worden soepeler door vaker gebruik. Bij een demonstratiemodel in de winkel mag je ervan uitgaan dat het al vaak gebruikt is. Loopt het slot van het demonstratiemodel stroef, dan zal het waarschijnlijk nooit soepel gaan werken. Koop nooit een traphekje met een slot dat onprettig is in het gebruik. De kans is dan veel groter dat je het niet of niet goed gebruikt, met alle risico's van dien. 

Controleer altijd of het hekje goed in het slot is gevallen, bijvoorbeeld door er even aan te schudden. Het beste is het als je kunt voelen of horen wanneer het slot goed dichtzit, bijvoorbeeld met een harde klik. 

Sommige traphekjes hebben een 'automatisch slot' en vallen vanzelf dicht. Controleer in de winkel of dit ook gebeurt als het hekje op een kleine kier staat. 

2. Juiste hoogte: 65 cm / 75 cm

Tussen het punt waar een kind met de voet op het hekje kan staan (een scharnier of de onderste dwarsbalk) en het hoogste punt van het hekje moet ten minste 65 cm zitten. Anders is het risico te groot dat het kind zich over het hekje heen kan trekken. VeiligheidNL adviseert voor deze hoogte zelfs 75 cm. 

3. Niet tussen of onder het hekje door

Als er tussen de spijlen, onder of naast het hekje een ruimte zit van meer dan 6,5 cm, kan een kind daar zijn heup doorheen wrikken. In het ergste geval blijft een kind steken bij zijn hoofd. In de test vond de Consumentenbond diverse traphekjes met zulke gevaarlijke openingen. Een gebalde vuist mag niet tussen de spijlen van het traphekje passen.

4. Rolhekjes

Let op: de Europese veiligheidsnorm 1930:2011 houdt nog geen rekening met het flexibele materiaal van rolhekjes, zoals de Lascal Kiddyguard. De norm houdt geen rekening met flexibele materialen en dus ook niet of er iets makkelijk onderdoor of overheen kan. Daardoor kunnen rolhekjes het veiligheidscertificaat krijgen en lijken ze veiliger dan ze zijn.

De Consumentenbond vindt het flexibele materiaal gevaarlijk. Daarom raad de Consumentenbond het gebruik van rolhekjes als de Lascal Kiddyguard en de Kidsriver Flexy af. Die laatste is niet meer nieuw verkrijgbaar.

5. Uitsteeksels en randen

Ga met je handen langs alle kanten van het hekje om te voelen of er scherpe randen, splinters of andere onafgewerkte punten aan zitten. Let er ook op dat het traphekje geen onderdelen heeft waar een kind achter kan blijven hangen met kleding.

6. Gebruik de handleiding

Zelfs een traphekje dat moeiteloos slaagt voor alle veiligheidstests, kan onveilig worden als het niet wordt gemonteerd en gebruikt volgens de handleiding. Volg de handleiding dus nauwkeurig bij de montage. 

Ontbreekt een onderdeel in de verpakking of raakt het beschadigd bij het installeren? Installeer het hekje dan nog niet en zorg zo snel mogelijk voor een nieuw, origineel onderdeel. Gebruik alleen de meegeleverde onderdelen en wijk niet af van de instructie. Een verkeerde installatie van een traphekje kan zeer gevaarlijk zijn.

7. Gebruik het hekje veilig

Gebruik een traphekje zoals het bedoeld is. Bewaar de handleiding goed en volg de veiligheidswaarschuwingen die erin staan. Houd er rekening mee dat traphekjes bedoeld zijn voor kinderen tot 24 maanden oud. Vanaf die leeftijd worden kinderen te groot of vindingrijk en heeft een traphekje dus minder effect. Leer kinderen op tijd dat een trap geen speelplaats is, hoe ze de trap veilig op en af kunnen en dat een traphekje geen speeltoestel is.

Bekijk de testresultaten voor alle traphekjes en de kooptipvideo voor meer veiligheidstips.

Bron: Consumentenbond