Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 mei 2020

Veranderingen ouderschapsverlof

Goed nieuws voor ouders in spe, vanaf juli 2020 mogen partners 5 weken verlof opnemen wat voor 70% wordt vergoed! En nog ander leuk nieuws: het kabinet is bezig met een nieuwe regeling voor het ouderschapsverlof vanaf 2022, dan krijgen vaders nog 9 weken deels betaald verlof erbij! Lees hier wat dit concreet betekent.

Ouderschapsverlof voorheen

Laten we eerst even kijken hoe het ouderschapsverlof voorheen werd geregeld. Vaders krijgen toen slechts 2 dagen betaald verlof na de geboorte van de baby en dat was het wel een beetje. Belachelijk eigenlijk, alsof alles na 2 dagen weer helemaal tot rust is gekomen?! Vrouwen kregen in totaal 16 weken verlof die bestaat uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof en 12 tot 10 weken geboorteverlof (afhankelijk dus van de hoeveelheid zwangerschapsverlof, de vrije dagen voor de geboorte).

Veranderingen ouderschapsverlof januari 2019

Sinds januari 2019 is de ouderschapsverlof wat uitgebreid. Partners kregen in plaats van 2 dagen, 5 dagen volledig betaald verlof. Deze dagen moeten in de eerste 4 weken na de geboorte opgenomen worden. Of eigenlijk moet je zeggen dat ze een werkweek betaald verlof kregen. Dus als iemand 30 uur werkte, kreeg die persoon 30 uur vergoed.

Geboorteverlof vanaf juli 2020

Het ouderschapsverlof verandert weer een beetje vanaf juli 2020, en dat zeker in positieve zin. Partner mogen dan maximaal 5 weken ouderschapsverlof opnemen. Tijdens deze periode krijgt de partner een uitkering van het UWV. De uitkering is 70% van het dagloon. Dit ouderschapsverlof van 5 weken is een aanvullend verlof en vult die eerste 5 dagen geboorteverlof dus aan. Partners moeten eerst het geboorteverlof opnemen (dus 1 werkweek) en dan mogen ze het ouderschapsverlof opnemen. Dit moet binnen 6 maanden na de geboorte. Daarnaast hadden ouders recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof, dit verlof mag opgenomen worden in de eerste 8 jaar na de geboorte. 

Nieuwe veranderingen ouderschapsverlof vanaf 2022

Eind april kondigden het kabinet nieuwe aanpassingen aan voor het ouderschapsverlof en het wordt echt alleen maar beter. Het doel is om ouderschapsverlof aantrekkelijk te maken voor ouders. Volgens minister Koolmees is het voor veel ouders best zwaar om voor de kinderen te zorgen en te werken tegelijk, door het ouderschapsverlof deels te betalen hoopt hij meer gezinnen te helpen om meer tijd thuis te spenderen en toch daarnaast te werken.

Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen, maar was onbetaald. Leuk aanbod dus, maar voor veel ouders gewoon financieel niet te doen om even onbetaald thuis te zitten. Vanaf 2022 kunnen ouders van deze 26 weken, 9 weken deels betaald krijgen. Ze krijgen dan 50% van hun dagloon. De overige weken blijven onbetaald. Dit geldt voor partners maar ook voor moeders. Moeders krijgen dus sowieso 16 tot 20 weken zwangerschapsverlof en mogen daarnaast dus 9 weken verlof opnemen dat deels (50%) wordt betaald.

Veranderingen ouderschapsverlof 2020 concreet

Wat betekent dit nu concreet? Voor moeders:

  • 16 tot 20 weken zwangerschaps- en geboorteverlof. Deze start 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum. Je mag dit zelf bepalen.
  • 26 weken onbetaald verlof wat opgenomen mag worden in de eerste 8 jaar van je kind. Dit is nu het geval.
  • Vanaf augustus 2022 kunnen ouders van de 26 weken, 9 weken voor 50% betaald krijgen.

Voor vaders:

  • 5 dagen 100% betaald geboorteverlof, deze moet opgenomen worden in de eerste 4 weken na de geboorte.
  • Vanaf juli 2020 krijgen partners 5 weken deels betaald geboorteverlof tegen 70% van het dagloon. Opnemen in het eerste halfjaar na de geboorte van het kind.
  • Vaders mogen daarnaast 26 weken onbetaald verlof opnemen in de eerste 8 jaar van het kind. Deze regeling verandert vanaf augustus 2022.
  • Vanaf augustus 2022 kunnen partners (net zoals moeders) 9 weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen waarbij ze 50% van hun dagloon krijgen. Daarnaast hebben ze nog recht op 17 weken onbetaald verlof. Deze in totaal 26 weken mogen vaders opnemen in de eerste 8 jaar van het kind.

Waarom duurt het eigenlijk 2 jaar voordat de nieuwe regeling wordt ingevoerd? Dat komt omdat het kabinet de UWV en bedrijven tijd wil geven op alles goed te regelen. De vergoeding krijgen partners namelijk via het UWV.

Bron:

Rijksoverheid