20 februari 2020

Verhuizen met kinderen, hoe pak je het aan

Sommige kinderen hebben totaal geen moeite met de verhuizing, anderen juist wel. Hoe je kind er ook in staat, het is altijd belangrijk de verhuizing met kinderen zo goed mogelijk aan te pakken. Lees hier hoe je dat kunt doen!

 

Impact verhuizing op kind

Wat voor impact een verhuizing heeft op je kind kan heel erg verschillen. Het ene kind vindt het een avontuur, de ander heeft er grote moeite mee. Belangrijk is dus dat je goed naar je kind kijkt. Wat heeft hij/zij nodig? Probeer hem ook goed te begeleiden en neem hier de tijd voor. Bij sommige kinderen kan het best wel even duren voordat ze hun draai weer hebben gevonden.

Maar wat als je kind ontroostbaar is? Laat de gevoelens er zijn en schuif het niet weg 'omdat het heel leuk wordt in de nieuwe woning'. Misschien wel waar, maar dat ziet je kind nog niet in. Het is beter te vragen wat hij of zij precies voelt, wat hij mist en wat jullie zouden kunnen doen om het beter te maken (behalve terugverhuizen natuurlijk).

Ook de leeftijd speelt een grote rol. Jonge kinderen krijgen niet zoveel mee van de verhuizing en zullen ook weer snel gewend zijn aan het nieuwe huis en de nieuwe omgeving. Maar ook al is je kind nog jong, probeer altijd goed uit te leggen wat er gaat gebeuren en neem je kind mee in het proces. Kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar maken een verhuizing bewuster mee en kunnen hier meer moeite mee hebben. Probeer goed in te spelen op de behoefte van je kind en volg de tips verderop in dit artikel. Deze kunnen heel goed helpen om het verhuizen met kinderen soepel te laten verlopen.

Verhuizen met kind naar andere stad

Ga je verhuizen met je kind of kinderen naar een andere stad, dan is de overgang natuurlijk veel groter dan wanneer je een paar straten verderop zou gaan wonen. Hoe ouder je kind, hoe groter de kans dat hij er moeite mee heeft. Neem daarom de tijd om de nieuwe omgeving en woning goed te verkennen. Bekijk samen de nieuwe school en plan, wanneer mogelijk, een wenmiddag in. 

Heb je een school uitgekozen, vraag dan meteen welke lesstof er behandeld wordt. Misschien zijn ze bijvoorbeeld verder met rekenen, dan is het goed om hier alvast aan te werken zodat je kind niet begint met een ‘achterstand’.

Begin overigens ruim op tijd met het kiezen van een nieuwe school of kinderopvang, want er kunnen goed 2 maanden overheen gaan voordat de inschrijving is afgerond. Sommige scholen hebben een wachtlijst, ook dan is het verstandig om je kind zo snel mogelijk in te schrijven.

Verhuizen met kind na scheiding

Verhuizen met kinderen is vaak al emotioneel en fysiek een behoorlijke opgave, maar als het gaat om een verhuizing door scheiding is het vaak nóg heftiger. Je kind kan het nieuwe huis zien als een letterlijke scheiding. Alles wordt ook ineens heel echt: papa en mama gaan nu echt uit elkaar. Alle hoop die je kind nog had wordt misschien wel verpletterd en daarnaast wordt alles anders vanaf nu. Niet alleen een nieuwe omgeving, maar ook een nieuwe thuissituatie zonder papa of mama. Niet gek dat dit behoorlijk zwaar kan zijn voor je kind. Praat er daarom zoveel mogelijk over en laat de gevoelens van je kind er zijn. Mocht je kind er lang last van hebben, kan het een goed idee zijn om hem of haar eens met een kinderpsycholoog of -coach te laten praten die hierin is gespecialiseerd.

Tips om het verhuizen met kinderen wat makkelijker te maken

Hoe enthousiast je zelf ook bent over de verhuizing, soms slaat dat enthousiasme maar niet over op je kinderen en blijven ze met zure gezichten zitten. Wat moet je dan doen? Behalve er open over praten hebben we onderstaand nog wat tips die kunnen helpen het verhuizen met kinderen wat makkelijker te maken.

1. Vertel het niet te vroeg

Zolang de verhuisplannen nog niet concreet zijn en het nieuwe huis nog niet daadwerkelijk van jullie is, is het beter het nieuws nog even niet te delen. Het zorgt namelijk al vroeg voor veel verwarring. Pas wanneer alles rond is kun je jouw kinderen inlichten. Het liefst een paar weken van te voren. Zo kunnen ze langzaam wennen en weten ze tegelijkertijd dat de verhuizing echt een feit is.

2. Neem uitgebreid afscheid

Uitgebreid afscheid nemen van het huis, de buurt, de school en vriendjes kan erg goed helpen om de verhuizing iets meer te accepteren. Geef het op tijd aan bij de school van je kind zodat de klas de kans krijgt iets leuk te maken of te bedenken voor je kind als afscheid. Daarnaast kun je zelf nog een afscheidsfeest geven voor je kind en zijn/haar vriendjes. Als gezin kunnen jullie een moment inlassen waarbij jullie uitgebreid afscheid nemen. Loop nog een keer door de buurt, ga naar jullie favoriete plekjes of neem van elke kamer afscheid. Mooie herinneringen ophalen kan ook, maar let er dan wel op of het niet averechts werkt.

3. Kinderkamer als laatste eruit en als eerste erin

Voorkom dat je kind telkens tussen dozen slaapt en haal de kinderkamer als laatste leeg en richt deze als eerste weer in. Probeer dit meteen goed en netjes af te ronden zodat je kind een veilige en vertrouwde ruimte heeft om zich in terug te trekken.

4. Hoe ziet de nieuwe kamer van je kinderen eruit?

Niet elk kind staat te springen om een totaal andere kamer die groen is in plaats van geel en allemaal nieuwe spullen heeft. In de regel geldt het volgende:

  • Kinderen tot 2 jaar: laat de kinderkamer zoveel mogelijk hetzelfde met dezelfde kleuren en inrichting. Kinderen van deze leeftijd hechten veel waarde aan een vertrouwde omgeving.
  • Kinderen 2 tot 3 jaar (peuter): bereid je kind goed op de verhuizing voor door boekjes te lezen over verhuizen, samen een kijkje te nemen in het nieuwe huis en filmpjes te kijken over verhuizen.
  • Vanaf 4 jaar: je kind kan er enthousiast van worden als hij/zij samen met jou mag bepalen hoe de nieuwe kamer eruit gaat zien. Bekijk daarom samen met je kind het nieuwe huis en zijn/haar nieuwe kamer. Laat je kind nadenken over kleuren, een behangetje en een leuke indeling. Oudere kinderen vinden het leuk om een bord op Pinterest te maken of een ‘gewone’ collage vol ideeën voor de nieuwe kamer.

Zoek je een geschikt boek om samen met je kind te lezen om hem voor te bereiden op de verhuizing? Dit zijn onze kinderboekentips:

Bobbi gaat verhuizen, voor kinderen van 1 tot 3 jaar

Kas gaat verhuizen, voor kinderen van 2 tot 5 jaar

Jette gaat verhuizen, voor kinderen van 5 tot 7 jaar

Nieuw huis voor Lisse, voor kinderen van 7 tot 10 jaar

5. Kies een rustige periode uit voor de verhuizing

Kies het moment van verhuizen zorgvuldig uit en niet tijdens een drukke periode zoals tijdens de kerstdagen, verjaardagen, toetsweken of wanneer er net een nieuw schooljaar start. Het beste is natuurlijk verhuizen in de vakantie zoals tijdens de zomervakantie.

6. Stap voor stap

Probeer niet in één keer meerdere stappen tegelijk te zetten, want dat trekt je kind niet goed. Verwacht dus niet van je kind dat hij in de nieuwe kamer ook meteen moet wennen aan een groter bed. 

7. Creëer zoveel mogelijk ritme en regelmaat

Verhuizingen staan bekend om de hectiek en dat is nu juist iets waar kinderen veel last van kunnen hebben. Je doet je kind (en jezelf) er een groot plezier mee als je zoveel mogelijk zorgt voor ritme en regelmaat. Houd de bedtijden hetzelfde, vergeet zeker het avondritueel en ochtendritueel niet en neem ook elke dag echt de tijd voor elkaar.

8. Maak een doos of tas voor je kind met alle favoriete spullen

Het laatste dat je wilt is 5 dozen doorzoeken om het favoriete speeltje van je kind te vinden. Pak daarom één grote doos en doe daar al het favoriete speelgoed, de favoriete knuffel en andere spulletjes in.

9. Probeer positief te blijven

Ben positief en enthousiast over de verhuizing, nieuwe woning en buurt. Grote kans dat jouw enthousiasme overslaat op je kind. Doseer dit overigens wel. Als je kind het echt niet leuk vindt, is het niet gepast om continue positief en enthousiast te zijn. Dan is het beter er goed over te praten en kun je ook aangeven dat je het zelf soms ook lastig vindt.

10. Betrek je kind bij het verhuizen

Als je kind oud genoeg is, is het goed hem mee te nemen in het proces. Moet er nog geverfd worden? Geef je kind ook een kwast voor de randjes en hoekjes van de muren. Laat je kind ook zelf de spullen in zijn kamer inpakken. Geef hem tijdens het verhuizen wat spullen om te tillen en laat hem in het nieuwe huis helpen door kleine klusjes te geven zoals het uitpakken van dozen.

11. Uit het oog is niet uit het hart

Vooral wanneer je kind nog dierbare vriendjes heeft in de oude woonplaats is het goed om de contacten warm te houden. Zeker in het begin. Stel voor om de vriendjes uit te nodigen en laat je kind ook regelmatig op bezoek gaan. Zo voelt je kind zich wat minder alleen en verlaten.

12. Probeer er iets leuks van te maken

Verlies jezelf niet in de stress en chaos, maar houd altijd je kinderen in gedachte en probeer er een leuke periode van te maken. Zo voelt het verhuizen voor je kinderen bijna als een avontuur. Maak bijvoorbeeld een keer een tent in de nog lege kamer, laat ze een keer wat later opblijven, doe met het gezin een pyjamadag en/of slaap met zijn allen de eerste nacht in één kamer (vooral leuk voor kleuters). Ook op de dag van de verhuizing kan het voor kinderen een avontuurlijke dag zijn. Misschien mag je kind van de vrachtwagenchauffeur wel even voorin de vrachtwagen zitten? Of met de laadklep omhoog om samen in de nog lege vrachtwagen te kijken.

Praktische tips voor verhuizen met kinderen

Dan nog een paar praktische tips voor verhuizen met kinderen:

  • Begin op tijd en maak een ruime planning.
  • Regel een oppas voor je kinderen en laat ze samen ook eens komen.
  • Denk aan de veiligheid van je kind tijdens het verhuizen. Pas dus op met verf op de grond, schoonmaakspullen en gereedschap.
  • Label alle dozen en ben, zeker bij de kinderspullen, heel specifiek in wat erin zit. Zo kun je meteen alles vinden.
  • Bewaar de verhuisdozen, want daar kun je met je kinderen hele mooie dingen van bouwen!
  • Denk aan gezonde voeding! Deze periode vraagt veel energie van iedereen. Elke dag pizza en patat is dus niet de beste keuze. Vraag eens aan vrienden of familie of jullie bij ze kunnen eten of dat iemand een gezonde ovenschotel voor jullie kan maken? Probeer ook avonden in te lassen om rustig als gezin te eten.

Heb jij nog leuke tips voor ouders die gaan verhuizen met kinderen of heb je een ervaring die je wilt delen? Vertel het ons in de reacties!