Home » Artikelen » Verse babyhapjes maken en bewaren

Verse babyhapjes maken en bewaren

Door:

Caroline Geven

Als moeder van een peuter, schrijft Caroline graag over het imperfecte moederschap en hoe zij zich door de alledaagse situaties in de opvoeding heen worstelt. Lees hier haar budget-proof en gezonde tips als het gaat om het zelf maken van babyhapjes.

babyhapjes maken

Tijdens mijn babyshower vonden mijn vriendinnen het een fantastisch idee om mij te blinddoeken en de meest ranzige fruithapjes voor te schotelen die kant en klaar in de supermarkten en drogisterijen verkocht werden. De vraag? ‘Kun je de ingrediënten herleiden?’ Mijn conclusie was dat er in alles iets zoets zat als druif en verder ging ik bijna over mijn nek.Ik weet niet of het aan de zwangerschapshormonen lag of aan de potjes, maar ik was, in ieder geval voor minstens een jaar, genezen van de kant-en-klare fruit- en groentehapjes. We hebben het merendeel dus zelf gemaakt. Omdat dit elke avond behoorlijk wat werk kan opleveren, deel ik mijn tips met je om zo goedkoop en snel mogelijk de hapjes te maken.

Welke groenten zijn geschikt?

Je kunt ontzettend veel groenten aanbieden aan je kindje. In het begin wordt geadviseerd om twee groenten te pakken en deze af te wisselen. Een baby mag slechts één keer per week spinazie, dus let hierop als je een bulk verpakking spinazie koopt.

Wij kochten de meeste groenten in de aanbieding. We letten enorm op de 35% stickers die veel supermarkten hebben als producten bijna tegen de uiterste verkoopdatum aankomen. Omdat je de hapjes invriest, is dat geen enkel probleem. Je kan flink variëren met de groenten. Koop vooral alles wat in de aanbieding is en wat je eens wilt proberen. Zo weet ik nog dat wij eens een behoorlijk volle kar hadden met groenten en de vrouw voor ons aan de kassa vroeg of we een etentje gaven. De blik die ze me gaf toen ik zei dat het voor mijn zoon was, die op dat moment lag te slapen in zijn Maxi-Cosi, was fantastisch. Ik heb haar toch maar uitgelegd dat dit eten was voor ruim een maand. Want dat was het ook.

Groentehapjes maken 

Baby’s eten nog niet zoveel, de groente- en fruithapjes zijn in het begin vooral bedoeld om smaken te leren ontdekken. Het voordeel is dat je dus behoorlijk lang kan doen met wat je koopt.
Om de groentehapjes te maken, heb je een portie groenten en een portie koolhydraten nodig. Met koolhydraten kun je bijvoorbeeld kiezen voor aardappels of voor rijst.

Benodigdheden groentehapjes maken

  • groenten (zachtgekookt);
  • portie koolhydraten (zachtgekookt);
  • staafmixer;
  • vormpjes voor ijsblokjes.

Stappenplan groentehapjes maken

  • Kook de groenten zacht. Doe hetzelfde voor de aardappelen. Dit maakt het pureren makkelijker.
  • Pureer de groenten en de aardappelen vervolgens.
  • Vul de ijsblokjeshouders met half groente en half aardappelen of rijst en plaats de vormpjes vervolgens in de vriezer.

Bewaren en porties

In het begin eet een baby niet al te veel. Eén of twee blokjes uit een ijsklontjesvorm is vaak al voldoende. Warm deze op voor je kindje om te proberen. Als je kindje groter wordt en meer eet, kun je gerust grotere bakjes vullen om één portie af te meten. Wij planden vaak één dag of middag in voor het prepareren van de maaltijden om zo een hele maand vooruit te kunnen. Het scheelde iedere avond apart koken, of een potje half weg te moeten gooien.

Succes!

Caroline Geven

getrouwd met Jop en mama van een stoere peuter die zijn mama dagelijks leert dat stilstaan heel bijzonder kan zijn. Ze benadert het moederschap met een knipoog, en een glas wijn zo nu en dan, en blogt hierover op kaktussen.nl

Meer over

Leeftijden: 

Onderwerpen: 

Reacties

Dit deed ik 17 jaar geleden

Dit deed ik 17 jaar geleden ook. Dan had ik alle groenten en fruit puur in de vriezer maar ook rijst en aardappelen toen mijn kind dat mocht. Later ook geruld gehakt en gemalen kip en zo. Met het vorderen van de leeftijd maalde ik alles steeds minder fijn, wat eerst nog door de zeef ging kregen ze later met velletjes. (bruine bonen)
Dan at de kleine hetzelfde wat wij aten. Ik deed wat blokjes bij elkaar en klaar was ik.
Hele makkelijke methode

Die staafmixer is niet nodig.

Die staafmixer is niet nodig.
Je kunt ze ook gelijk stukjes aanbieden. De Rapley methode.
Leren ze ook dat voeding verschillende structuren heeft.
En de afzonderlijke smaken.

En soms wil een kind helemaal

En soms wil een kind helemaal niks, alleen maar borstvoeding ;-). Ik heb me in allerlei bochten gewrongen, me suf gekookt (en vervolgens alles weer weggemikt), maar hij moest het allemaal niet. Uiteindelijk toch maar overstag gegaan en hem die babypotjes gegeven. Dat lukte nog enigszins. Maar dan alleen die superfijngemalen potjes, alles met stukjes erin ging hij van over zijn nek. Ter geruststelling: hij is nu 19 en lust nagenoeg alles. Alleen olijven niet, maar dat heeft hij van mij ;-).

Ons kind at gewoon vanaf 6

Ons kind at gewoon vanaf 6 maanden wat wij ook aten, maar dan gepureerd. Zowel vis, biefstuk als groente stoomden en pureerden we. Vanaf 11 maanden at ze alles mee, niet meer gepureerd. Wij zijn nooit aan potjes begonnen. Ze eet nog steeds bijna alles. Ze houdt alleen niet van zoete groentes, zoals wortel en pompoen.

22 jaar geleden was er nog

22 jaar geleden was er nog geen rapley methode, alles werd zo fijn mogelijk gepureerd. Toch kreeg dochter al snel geprakt eten. We maakten vanalles en vroren dat in maar meestal at ze gewoon mee. Ik had een boekje met baby recepten. Ik weet nog dat witlof met peer en rozijnen echt haar favoriet was.

Lees verder