Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

20 mei 2019 door Caroline Geven

Verse babyhapjes maken en bewaren

Als moeder van een peuter, schrijft Caroline graag over het imperfecte moederschap en hoe zij zich door de alledaagse situaties in de opvoeding heen worstelt. Lees hier haar budget-proof en gezonde tips als het gaat om het zelf maken van babyhapjes.

Tijdens mijn babyshower vonden mijn vriendinnen het een fantastisch idee om mij te blinddoeken en de meest ranzige fruithapjes voor te schotelen die kant en klaar in de supermarkten en drogisterijen verkocht werden. De vraag? ‘Kun je de ingrediënten herleiden?’ Mijn conclusie was dat er in alles iets zoets zat als druif en verder ging ik bijna over mijn nek.Ik weet niet of het aan de zwangerschapshormonen lag of aan de potjes, maar ik was, in ieder geval voor minstens een jaar, genezen van de kant-en-klare fruit- en groentehapjes. We hebben het merendeel dus zelf gemaakt. Omdat dit elke avond behoorlijk wat werk kan opleveren, deel ik mijn tips met je om zo goedkoop en snel mogelijk de hapjes te maken.

Welke groenten zijn geschikt?

Je kunt ontzettend veel groenten aanbieden aan je kindje. In het begin wordt geadviseerd om twee groenten te pakken en deze af te wisselen. Een baby mag slechts één keer per week spinazie, dus let hierop als je een bulk verpakking spinazie koopt.

Wij kochten de meeste groenten in de aanbieding. We letten enorm op de 35% stickers die veel supermarkten hebben als producten bijna tegen de uiterste verkoopdatum aankomen. Omdat je de hapjes invriest, is dat geen enkel probleem. Je kan flink variëren met de groenten. Koop vooral alles wat in de aanbieding is en wat je eens wilt proberen. Zo weet ik nog dat wij eens een behoorlijk volle kar hadden met groenten en de vrouw voor ons aan de kassa vroeg of we een etentje gaven. De blik die ze me gaf toen ik zei dat het voor mijn zoon was, die op dat moment lag te slapen in zijn Maxi-Cosi, was fantastisch. Ik heb haar toch maar uitgelegd dat dit eten was voor ruim een maand. Want dat was het ook.

Groentehapjes maken 

Baby’s eten nog niet zoveel, de groente- en fruithapjes zijn in het begin vooral bedoeld om smaken te leren ontdekken. Het voordeel is dat je dus behoorlijk lang kan doen met wat je koopt.

Om de groentehapjes te maken, heb je een portie groenten en een portie koolhydraten nodig. Met koolhydraten kun je bijvoorbeeld kiezen voor aardappels of voor rijst.

Benodigdheden groentehapjes maken

  • groenten (zachtgekookt);
  • portie koolhydraten (zachtgekookt);
  • staafmixer;
  • vormpjes voor ijsblokjes.

Stappenplan groentehapjes maken

  • Kook de groenten zacht. Doe hetzelfde voor de aardappelen. Dit maakt het pureren makkelijker.
  • Pureer de groenten en de aardappelen vervolgens.
  • Vul de ijsblokjeshouders met half groente en half aardappelen of rijst en plaats de vormpjes vervolgens in de vriezer.

Bewaren en porties

In het begin eet een baby niet al te veel. Eén of twee blokjes uit een ijsklontjesvorm is vaak al voldoende. Warm deze op voor je kindje om te proberen. Als je kindje groter wordt en meer eet, kun je gerust grotere bakjes vullen om één portie af te meten. Wij planden vaak één dag of middag in voor het prepareren van de maaltijden om zo een hele maand vooruit te kunnen. Het scheelde iedere avond apart koken, of een potje half weg te moeten gooien.

Succes!

Lees ook: