5 mei 2013 door Henk Boeke

Vlaggensysteem geeft (beperkte) duidelijkheid

Wat is nog acceptabel en wat niet, qua seksueel gedrag van kinderen? Voor professionals is er het zogenaamde 'vlaggensysteem'. Wat hebben ouders daaraan?

Een meisje van 3 dat zichzelf bevredigt met een knuffel tussen haar benen, is dat normaal of niet? Een jongetje van 5 of 6 dat zuigt aan de piemel van een vriendje, is dat normaal of niet?

Als je dat vraagt aan een professional, zoals de huisarts, de juf van school, of een medewerker van het plaatselijke CJG, dan heeft die vaak geen flauw idee. Hoogstens mompelen ze iets over de mogelijkheid van seksueel misbruik, omdat dat in hun protocollen staat.

De kennis over de seksuele ontwikkeling van kinderen is helaas zeer beperkt. Een eerste aanzet om daar wat aan te doen, is het zogenaamde 'vlaggensysteem'. Dat is een methode voor professionals, om te bepalen wat wel en niet door de beugel kan. Met zes criteria voor 'gezond seksueel gedrag' (zoals: was er sprake van wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, etc.) En met vier 'vlaggen', variërend van de groene vlag (volkomen aanvaardbaar gedrag) tot de zwarte vlag (zwaar grensoverschrijdend seksueel gedrag).

We juichen dat vlaggensysteem zeer toe, omdat het tenminste een minimale kennisbasis geeft voor professionals. Zodat ze ons als ouders een beetje kunnen ondersteunen waar dat nodig is. Maar ook voor ouders zelf is deze kennis belangrijk: het geeft alvast wat houvast. Daarom publiceren we hieronder een link naar het vlaggensysteem, hoewel we niet heel enthousiast zijn over dit document.

Wanneer de nood aan de man is, ga je echt niet die 'zes criteria' bestuderen. En het belangrijkste criterium - 'Het gedrag sluit aan bij de leeftijd en de ontwikkeling' - is niet uitgewerkt. Wát sluit nu aan bij de leeftijd en wat niet? Mag een jongetje van 5 of 6 nu wel of niet aan de piemel van zijn vriendje zuigen? Daar zegt het vlaggensysteem helaas niets over...

We zullen dus bij de makers van het vlaggensysteem gaan pleiten om ook een praktisch bruikbare versie te maken, speciaal voor ouders.

Bron: Vlaggensysteem (Movisie, pdf, 16 pagina's)