Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

24 april 2019

Zindelijkheidsbox

Zindelijk worden. Bij het ene kindje gaat het vanzelf, bij de ander gaat het gepaard met veel ondersteuning en vaak met vallen en weer opstaan. Het kan nogal uiteenlopen hoe snel kindjes aangeven dat ze klaar zijn om zindelijk te worden. Sommige kinderen vinden zo’n luier helemaal niet prettig aanvoelen en proberen de luier uit te doen. Andere kindjes vinden het heerlijk met een luier en lopen zo een uur met een vieze poepluier rond.

Deze winactie is afgelopen. Je kunt de Zindelijkheidsbox hier bestellen.

De meeste kindjes worden overdag zindelijk tussen de 2 en 3 jaar oud. Tegenwoordig zijn kinderen steeds later zindelijk. Het komt ook nog steeds regelmatig voor dat kindjes nog niet zindelijk zijn als ze naar de basisschool gaan. En dat is niet alleen voor het kindje zelf vervelend, een school mag hem zelfs weigeren! Des te meer reden om dus vroeg te beginnen met zindelijkheidstraining.

Zindelijk vanaf 2 jaar

Wat veel ouders niet weten, is dat kindjes vaak al veel eerder zindelijk kunnen worden dan ze denken. Er zijn zelfs ouders die al met zindelijkheidstraining beginnen in de babyfase. Het makkelijkste uitgangspunt is om te beginnen als je kindje zich goed duidelijk weet te maken. Je hoeft dus niet te wachten tot je kindje het zelf aangeeft, je kan er als ouder ook zelf mee starten, zonder dat je druk legt op je kindje. Wil je liever wachten tot de signalen er zijn? Let dan vooral op de volgende punten:

  • Je kindje trekt aan de luier
  • Je kindje krijgt interesse in de inhoud van de luier, of in de toiletbezoekjes van de ouders.
  • Je kindje is zich bewust van dat hij plast of poept. Dit kun je merken aan dat je kindje van te voren steeds naar dezelfde plek toe gaat, of even stopt met waar hij mee bezig was en met aandacht plast of poept.
  • Je kindje heeft vaker een droge luier. Zo merk je dat je kindje meer controle krijgt over de blaas.

Regelmaat bij zindelijk worden

Het komt vast niet als een verrassing dat succesvol zindelijk worden gepaard gaat met veel structuur en regelmaat in het begin. Een ongelukje is zo gebeurd, en daarom is het juist de eerste dagen heel belangrijk ieder signaal op te merken en snel te handelen. Dat is dan ook de reden dat ouders vaak later starten met zindelijkheidstraining. Het is niet makkelijk om naast een baan en de eventuele zorg voor andere kinderen, met volle focus bezig te zijn met de zindelijkheidstraining van je kindje. Gaat je kindje naar de dagopvang? Dan is het ook ingewikkelder om het af te stemmen, omdat leidsters minder tijd hebben voor zindelijkheidstraining. Toch is het zeker haalbaar, en ook al op jonge leeftijd!

Zindelijkheidsbox

Sommige ouders kunnen wel wat hulp gebruiken. Daarom is de zindelijkheidsbox ontwikkeld door twee ouders die merkten dat hier behoefte aan was. Dustin en Janneke van de Sande hebben zelf drie kinderen en hebben dus veel praktijkervaring opgedaan. Ouders starten vaak pas laat met de zindelijkheidstraining uit onzekerheid of omdat ze niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken. Deze box geeft hele handige tips ter ondersteuning. Het uitgangspunt is om je kind vanaf ongeveer 2,5 jaar binnen een week zindelijk te maken, en dat vereist veel energie, tijd en aandacht. Deze box geeft een duidelijk en overzichtelijk programma dat iedere ouder makkelijk kan uitvoeren. Het geeft houvast omdat er duidelijk met schema’s wordt gewerkt.

Dat kan ik toch prima zelf?

Er zijn zat ouders die dit lezen en nu denken: wat een onzin, dat kan je toch gewoon zelf met wat ondersteuning en begeleiding. En dat klopt, in veel gevallen is dat ook zo. Maar soms gaat het toch minder makkelijk dan gedacht of is het na meerdere pogingen nog niet gelukt en dan is deze box absoluut een uitkomst! Het is net dat steuntje in de rug.

Winactie

Is jouw kindje nog niet zindelijk en wil je hier binnenkort mee starten? Of probeer je al langer om je kindje zindelijk te maken maar lukt het niet? Wij mogen een zindelijkheidsbox weggeven! Deze winactie is afgelopen.