23 januari 2020

Zo voed ik op: het verhaal van Tilda

We trappen de eerste versie van 'Zo voed ik op' af met Tilda. Tilda is 38 jaar oud, getrouwd met Tim en heeft twee dochters: Livia van 5 jaar oud en Emmi is 2 jaar oud.

Zo voed ik op: Tilda

Hoe zou je jouw opvoedstijl omschrijven?

Bij ons thuis hebben we een beetje een good cop en bad cop rolverdeling en in deze rolverdeling ben ik de good cop. Ik beweeg meer mee met mijn kinderen en ben milder dan mijn man. Er zijn wel een aantal regels waarin ik streng en consequent ben. Mijn kinderen mogen niet slaan, geen grote mond hebben en niet gooien met eten. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen respect hebben voor anderen en de omgeving. Dus oudere mensen met ‘u’ aanspreken en bijvoorbeeld niet schreeuwen in een restaurant. Dit zijn de belangrijkste normen en waarden. Maar als mijn dochter haar bord niet leeg eet, mag ze van mij best nog een toetje. Daarin ben ik niet zo streng.

Wat zijn vaste rituelen bij jullie thuis?

We ontbijten altijd met zijn drieën, dat zijn dus mijn dochters en ik. Soms schuift papa ook aan, maar helaas moet hij vaak werken. Hij is traumachirurg. Na het avondeten kijken we meestal even tv of mogen de kinderen op de tablet. We starten vervolgens altijd op tijd met het avondritueel. Die bestaat uit tandjes poetsen, pyjama aan, in ons grote bed even lekker knuffelen en de dag doornemen. Ik vind het heel belangrijk dat ze de dag met een goed gevoel afsluiten. Daarna nog een boekje lezen en een liedje zingen. Rond 19.00 uur zijn we klaar en gaan de kindjes slapen. In het weekend mogen ze iets later naar bed. Dan kijken we vaak een Disneyfilm en mogen ze wat popcorn.

Hoe bevalt het je om moeder te zijn? Wat vind je leuk en minder leuk?

Wat ik ontzettend leuk vind is de onvoorwaardelijke liefde die je krijgt, al die lekkere knuffels en dat ze zo blij kunnen zijn om je weer te zien. Dan loopt mijn hart over van liefde.

Minder leuk vind ik dat ik minder tijd heb voor mezelf, je staat altijd ‘aan’. Soms denk ik wel eens: ‘Laat me even met rust’. Maar dat gaat natuurlijk niet. Mijn man werkt 60 uur per week. Hij werkt soms ook in het weekend. Dat houdt in dat ik best vaak op mezelf ben aangewezen.

Wat had je van tevoren willen weten voordat je kinderen zou krijgen?

Het moeilijkste vond ik het enorme verantwoordelijkheidsgevoel, ik moet nu constant voor ze zorgen en mijn kinderen mag niks overkomen. In het begin was ik heel bang dat mijn oudste iets overkwam, die angst voelde ik de hele tijd. Dat vond ik heel moeilijk.

Hoe gaan jullie binnen het gezin om met beeldschermgebruik?

Om eerlijk te zijn houd ik dat niet bij. Ik denk dat het neerkomt op een uur per dag. De regel die ik hanteer is dat ze niet heel de dag voor de tv mogen zitten maar ook zelf moeten spelen. Mijn oudste speelt wel eens spelletjes via Squla, dat vind ik prima omdat het helpt bij de ontwikkeling. De tv gaat bij ons aan als ik ga koken, dan heb ik een beetje rust. In het weekend zijn we overdag vaak weg, dus dan zijn ze lekker buiten. Aan het einde van de dag mogen ze van mij op de tablet. Ik vind het wel belangrijk om veel naar buiten te gaan met mijn kinderen. Dat heeft mijn jongste dochter trouwens ook wel nodig om haar energie kwijt te kunnen.

Laat je jouw kinderen meehelpen in het huishouden?

Mijn jongste dochter Emmi vindt het heel leuk om te helpen in het huishouden. Ze komt vaak zelf al aanzetten met een bezem! Mijn oudste dochter vindt het ook leuk, vooral om het aanrecht schoon te maken en ze helpt ook graag met koken en taarten bakken. Dan wil ze de groenten snijden of het deeg kneden. Dat ze me helpen in het huishouden is eigenlijk vanzelf gekomen. Ik heb dit nooit opgedrongen.

Wat is jouw ultieme tip voor andere ouders?

Volg je moederinstinct, dat liegt nooit. En blijf daarbij. Veel ouders krijgen ongevraagde adviezen van anderen. Trek je er niks van aan en doe wat goed voelt voor jou!

Nieuwgierig geworden naar het leven van Tilda? Kijk dan eens op haar instagram @geenrozewolk

Oproep

Ben jij actief op social media en wil jij ook jouw opvoedstijl met ons delen? Geef je op door een e-mail te sturen naar [email protected]. Vermeld in je e-mail je leeftijd, hoeveel kinderen je hebt en vertel kort iets over je stijl van opvoeden en je social media kanalen. Je kunt ons ook volgen op Instagram en Facebook