1 juni 2018

Zwanger in de tram

"Wilt u zitten? Ik kan staan!" Het Amsterdamse GVB helpt zwangere vrouwen; komisch en onhandig.

We kregen een grappig persbericht van het Amsterdamse GVB, voorheen het 'Gemeentevervoersbedrijf Amsterdam', dat om onduidelijke redenen niet meer zo wil heten. In het persbericht wordt juichend gemeld dat ze een button hebben gemaakt voor zwangere vrouwen. Met de tekst 'Baby on board'. Bedoeld om zwangere vrouwen waarbij je 'het' nog niet kunt zien, een beetje te helpen. Zodat ze met die button, zonder erom te hoeven vragen, een zitplaats aangeboden kunnen krijgen.

Het eerste exemplaar van de button werd "feestelijk overhandigd aan de zwangere Noor uit Haarlem," die het zo vervelend vond om te moeten vragen om een zitplaats, toen ze nog onzichtbaar zwanger was, maar wel kotsmisselijk, en niet meer op haar benen kon staan.

Grappig 1

We zien het al voor ons: OV-kaart in de ene hand (om in te checken), boodschappentas in de andere hand, en dan hannesen in een drukke tram om die button opgespeld te krijgen.

Grappig 2

"De button wordt al enkele jaren met succes bij enkele buitenlandse vervoerders toegepast," verklaarde Pascal van Houten, 'senior Marketeer bij GVB'. Ach ja, gewoon platte marketing dus. (Of zelfs verheven marketing, omdat het een senior marketeer betreft.)

Grappig 3

Maar nu het mooiste deel van het persbericht. Aan het eind staat: "Daarnaast is het voor medereizigers ook fijn om een zwangere vrouw te herkennen, niets is zo pijnlijk als een niet zwangere vrouw als zwanger bestempelen." (de cursivering is van ons – red.)

Woeha! Dat het GVB zó weinig begrip van logica heeft. Ze denken dus dat die button ook een oplossing zou bieden voor het probleem dat volslanke dames soms als zwanger bestempeld worden. Maar dat kan – logisch gezien – echt niet, met deze button. Tenzij ze nog een tweede button, met 'Ik ben niet zwanger' zouden introduceren. Of als je ervan uit gaat dat álle zwangere vrouwen de nieuwe foetus-button zouden gaan gebruiken. Beide opties lijken ons vrij onrealistisch.

We vroegen het GVB om commentaar. Daaruit bleek dat hun logisch begripsvermogen zeer beperkt is. De medewerkster 'Corporate Communicatie & woordvoering' begreep domweg niet waar we het over hadden, getuige haar antwoord op onze vraag over de onmogelijkheid om met die button het probleem van de gezette medemens op te lossen. Ze mailde terug: "Het geschetste probleem zoals jij het omschrijft lossen wij daarmee niet op. Met de button helpen we zwangere vrouwen zeker in het begin stadium en die dat willen de drempel te verlagen naar het vragen om een zitplaats."

Inderdaad; met die button wordt het door ons geschetste probleem niet opgelost. Maar waarom stond dat dan wél in het persbericht? Naja. laat maar.

Bonusgrap

Waar we ook hartelijk om moesten lachen, was punt 11 van de Actievoorwaarden: "Deelnemers die aantoonbaar misbruik maken van de Actie kunnen van deelname worden uitgesloten." Dus denk maar niet dat je die button kunt gebruiken als je wel dik maar niet zwanger bent!

De button kan gratis aangevraagd worden via www.gvb.nl/babyaanboord.