9 september 2007

Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!

De stichting ERFO-centrum wijst aankomende moeders nog eens op het belang van foliumzuur. Daarmee verklein je de kans op een open ruggetje.

Foliumzuur hoort bij een goed begin van de zwangerschap. Het verkleint namelijk de kans op een kind met bijvoorbeeld een open rug. Heb je een kinderwens? Slik dan extra foliumzuur voordat je zwanger wordt.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in fruit, verse groente en volkoren-producten.

Wat doet foliumzuur?

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap groeit het centrale zenuwstelsel bij de ongeboren baby. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg van de baby. Hiervoor heeft je lichaam in deze periode van de zwangerschap extra veel foliumzuur nodig.

Door te weinig foliumzuur kan de baby bijvoorbeeld geboren worden met een open rug. Hierdoor kan het kind een handicap hebben. Door het slikken van extra foliumzuur voor en in het begin van de zwangerschap wordt de kans op een kind met bijvoorbeeld een open rug verkleind.

Wanneer begin je met foliumzuur slikken?

Het is belangrijk dat je begint met foliumzuur slikken voordat je zwanger wordt, het liefst vier weken voordat je zwanger raakt. Je kunt beginnen met foliumzuur als je stopt met de pil of als je stopt met een ander voorbehoedmiddel. Als je niet meteen zwanger wordt, dan kun je het zonder problemen langere tijd slikken. Na twee maanden zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur te gebruiken.

Hoeveel foliumzuur moet je gebruiken?

Foliumzuur zit in tabletten. Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Je kunt deze tabletten zonder recept kopen bij de drogist of de apotheek.

Meer informatie

Ga naar strakszwangerworden.nl

Let op: de oorspronkelijke domeinnaam "Slikeerstfoliumzuur.nl" is gekaapt door een vaag hotelbedrijf en is dus niet meer geldig.

Lees ook: