Zwembad in de tuin? Lees hier onze tips!

De zomers worden er niet kouder op, daarom verlangen steeds meer mensen naar een zwembad in de tuin. Wil je graag een zwembad kopen voor het gezin? We hebben handige tips voor je én dingen waarop je kunt letten!

Rechthoekig of rond zwembad?

Voordat je op pad gaat om een zwembad aan te schaffen is het belangrijk dat je weet of je een rechthoekig of rond zwembad wilt. Een zwembad met rechthoekige vorm past vaak meer bij de vorm van je tuin en is vooral geschikt als je het zwembad op een specifieke plek wil plaatsen. Een zwembad met ronde vorm is vaak leuker voor kinderen om in te spelen.

Afmeting van het zwembad in de tuin

Het zwembad in je tuin moet natuurlijk mooi passen en niet te klein of te groot zijn. Als je weet welke afmetingen het zwembad moet hebben, kun je ook makkelijker zoeken. Waar moet hij komen te staan en hoe groot moet hij zijn?

Locatie van zwembad in de tuin

Er zijn een paar punten belangrijk als je de plek gaat uitkiezen voor je zwembad:

  • Is de ondergrond vlak?
  • Is er genoeg ruimte om het zwembad een paar maanden daar te laten staan?
  • Kun je makkelijk toezicht houden?
  • Hangen er geen takken van bomen recht boven het zwembad? Dat veroorzaakt namelijk veel overlast van bladeren en takken.
  • Hoe zit het met de zon en schaduw? De perfecte plek voor het zwembad is daar waar hij op het heetst van de dag uit de zon staat. ’s Ochtends of in de namiddag is het niet erg als de zon erop schijnt. Zeker niet in de lente of de herfst. De zon verwarmt dan het water. Maar het zwembad de hele dag pal in de zon laten staan, is niet aan te raden. Voor kinderen is het niet goed als ze te lang rechtstreeks in de zon zitten. En voor jezelf trouwens ook niet. Vergeet ook niet te smeren!

Frame of opblaasbare rand?

Als het gaat om grotere zwembaden, heb je vele soorten en modellen. Een model met opblaasbare rand is eenvoudiger op te zetten. Kies je voor een variant met een buizenconstructie of metalen frame, dan kies je voor duurzaamheid en meer stabiliteit. Deze zwembaden kosten iets meer, maar gaan wel langer mee. Het opzetten en afbreken kost wel wat meer tijd.

Wat is je budget?

Een kinderbadje heb je al voor een paar tientjes. Maar wil je een groter zwembad, kost dit al snel een paar honderd euro. De goedkopere varianten hebben vaak een opblaasbare bovenrand. Deze worden wel de easy set pools genoemd. Wil je een stevig en wat groter zwembad kopen? Dan kom je vaak bij een Intex zwembad terecht. Deze zijn heel stevig en perfect voor langdurig gebruik. Kijk er niet gek van op als je voor deze zwembaden meer dan 1000 euro moet betalen. Maar er zijn ook kleinere te koop van rond de 700 euro.

Blijft het zwembad staan?

Als je het zwembad voor een langere periode wil laten staan, is de kwaliteit des te belangrijker. En daarnaast zal je ook aan zwembadaccessoires moeten denken. Essentieel hierbij is een zwembadpomp om zo het water schoon te houden. Als je een goed Intex zwembad koopt, is de pomp vaak inbegrepen. Een afdekzeil is ook onmisbaar als het zwembad langer buiten staat. Lees hier meer tips om het zwembad in de tuin schoon te houden.

Nog een paar kleine tips

Als jij graag een zwembad in de tuin wilt en je wilt het meteen goed aanpakken, dan zijn deze tips handig:

  • Goed stalen frame: een goed kwalitatief zwembad heeft een sterk stalen frame.
  • Sterk folie: veel zwembaden in de tuin bevatten een laag folie op de bodem. Een goed zwembad bevat folie dat uit drie lagen bestaat: twee lagen pvc en een laag polyester.
  • Afvoer: er zijn zwembaden die een afvoer bevatten waar je de tuinslang op aan kan sluiten. Dit is handig om het water af te voeren en een waterballet in je tuin te voorkomen. Je zou het water zelfs nog kunnen recyclen. Bijvoorbeeld door er meteen je auto mee te wassen.
  • Trapje: een trapje is fijn met kinderen. Niet elke variant heeft dit er standaard bij zitten.

Dit artikel is een samenwerking met Top Zwembadshop