Checklist luiertas: dit heb je nodig om op pad te gaan met je baby

Een luiertas is voor veel ouders onmisbaar. Nu is het concept luiertas natuurlijk erg breed – je kunt ook een gewone tas gebruiken. Een luiertas is vooral handig vanwege de vele vakjes. Een baby heeft namelijk best wat nodig als je de deur uitgaat. Om te zorgen dat jij niks vergeet, zetten we op een rij wat je allemaal in de luiertas kunt doen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan!

Spullen voor jouw baby

 • (Genoeg) luiers
  Dit kon je waarschijnlijk zelf ook wel raden. Maar belangrijk is om te weten hoeveel je er nodig hebt. Je hele tas volstoppen met luiers is niet nodig, maar je wil ook zéker niet zonder komen te zitten. Als vuistregel geldt: neem een luier mee voor elke 1 tot 2 uur dat je de deur uit bent. Bedenk dus vooraf hoe lang je van plan bent om op pad te gaan en neem er altijd 1 of 2 extra mee. De hoeveelheid hangt ook af van het soort luier dat je gebruikt: de ene blijft langer droog dan de ander. Zo blijven luiers van Kruidvat over het algemeen redelijk lang droog waardoor je er dus ook iets langer mee kunt doen.
 • Luierzakjes
  Handig wanneer er geen prullenbak in de buurt is. Je kunt de luier hiermee tijdelijk in de (luier)tas doen.
 • Billendoekjes
  Belangrijk om te gebruiken bij het verschonen van je kindje, maar ook onmisbaar bij kleine ongelukjes.
 • Verschoonmatje
  Hierop kun je jouw kindje hygiënisch verschonen, waar je ook bent. Vooral handig als er geen verschoontafel in de buurt is.
 • Hydrofiele doek(en)
  Deze doeken zijn echt je best friend met een baby. Aan eentje heb je meestal niet genoeg. Deze doeken kun je namelijk bijna overal voor gebruiken. Je kunt ze gebruiken op de verschoontafel, spuug mee afvegen of gebruiken als je het fijn vindt om wat privacy te hebben tijdens het voeden.
 • Speen
  Fopspenen raken nog wel eens kwijt. Zorg daarom dat je altijd een reserve speen bij je hebt.
 • Knuffeltje of speeltje
  Kleine baby’s kijken er nog niet naar om maar zodra je baby de wereld gaat verkennen, is wat vermaak altijd een goed idee.
 • Genoeg drinken (en eventueel eten)
  Het is natuurlijk belangrijk om voldoende voeding voor jouw kindje mee te nemen. Denk aan water en melkpoeder (in een doseerdoosje), en eventueel wat eten (afhankelijk van de leeftijd van jouw baby). In plaats van een flesje water kun je ook heet water in een thermoskan doen, zo kun je op elk moment makkelijk een flesje klaarmaken. Zorg natuurlijk ook dat je een fles om uit te drinken bij je hebt. Als je borstvoeding geeft, scheelt dat weer wat ruimte in de luiertas. Zorg er dan natuurlijk wel extra goed voor dat je zelf genoeg drinkt!
 • Kleertjes
  Denk aan reservekleding, bijvoorbeeld om aan te doen na een ongelukje. Maar ook seizoensafhankelijke kleding is belangrijk, zoals een zonnebril, petje of juist een sjaal.
 • Zonnebrand
  Jouw baby mag nooit te lang in de zon zitten, dit is schadelijk voor het huidje. Smeer in de lente en zomer je baby daarom goed in met speciale zonnebrand voor baby’s. Dit is ook belangrijk als het bewolkt is, babyhuidjes kunnen slecht tegen uv-straling.
 • EHBO kit
  Zorg dat je altijd wat spullen bij je hebt voor het geval dat. Denk bijvoorbeeld aan pleisters. Ook belangrijk om eventuele medicatie van je baby hierin te doen.

Maar ook voor jezelf zijn sommige spullen handig

Denk natuurlijk ook altijd goed aan jezelf wanneer je vertrekt. Je moet zoveel meenemen voor je baby, dat dit er nog wel eens bij in kan schieten. Vergeet je telefoon, portemonnee en sleutels niet. Maar denk ook aan eten en drinken, reinigende handgel en een extra shirt (deze kan jouw baby nog wel eens vies maken). Zo ben je helemaal klaar om te vertrekken!

Dit artikel is tot stand gekomen met Kruidvat

Lees ook: