Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

Heeft je baby vaak oorontsteking? Lees hier alles over de oorzaken én behandelingen

Heeft jouw baby of kind oorpijn? En komt het niet door een gewone verkoudheid? Dan kan het zijn dat jouw kind een acute infectie heeft in zijn oren. Een oorontsteking bij je baby kan vaak voorkomen, het is daarom goed om de symptomen uit dit artikel te kennen zodat je weet wanneer je er goed aan doet naar de huisarts te gaan.

Wat is een oorontsteking?

Een oorontsteking, ook wel otitis media genoemd, is een infectie van het middenoor. Het middenoor is het deel van het oor dat zich achter het trommelvlies bevindt en dat bestaat uit een aantal kleine botjes die samen trillingen opvangen en doorgeven aan het binnenoor. Bij een oorontsteking raken de slijmvliezen in het middenoor ontstoken, waardoor er vocht en pus ontstaat. Dit kan leiden tot een druk op het trommelvlies en oorpijn in het oor of beide oren.

Oorontstekingen komen vaak voor bij jonge kinderen, omdat hun buis van Eustachius, die het middenoor verbindt met de neus-keelholte, nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kunnen bacteriën en virussen gemakkelijker het middenoor binnendringen en een infectie veroorzaken.

Symptomen van een oorontsteking bij baby's en jonge kinderen zijn onder andere oorpijn, koorts, slecht slapen, huilen, en soms vocht dat uit het oor komt. In zeldzame gevallen kan een oorontsteking leiden tot een scheurtje in het trommelvlies, wat kan resulteren in een loopoor genoemd.

Een acute middenoorontsteking kan in sommige gevallen vanzelf genezen, maar het is belangrijk om een bezoek te brengen aan de dokter als de symptomen langer dan 48 uur aanhouden of als het kind erg ziek is. Een onbehandelde oorontsteking kan leiden tot complicaties, zoals een verwaarloosde middenoorontsteking, waarbij vocht achterblijft in het middenoor en dit kan gehoorverlies veroorzaken. In de meeste gevallen is een oorontsteking onschuldig, het geeft vooral veel ongemak voor je kind.

Een otitis externa, ook wel een uitwendige oorontsteking genoemd, is een infectie van de huid in de uitwendige gehoorgang. Dit kan ook pijn en ongemak veroorzaken, maar het is meestal minder ernstig dan een acute middenoorontsteking. Een ontstoken oor kan ook pijn veroorzaken bij oudere kinderen en volwassenen, en kan soms ook andere oorzaken hebben dan een oorontsteking.

Symptomen oorontsteking baby

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je baby gezond en gelukkig is. Helaas kan oorpijn bij baby's voorkomen en dat is niet fijn. Het kan erg pijnlijk zijn voor je kleintje en daarom is het belangrijk om de symptomen van een oorontsteking bij baby's te herkennen.

Een oorontsteking bij baby's kan zowel in het middenoor als in de uitwendige gehoorgang voorkomen. De symptomen van een oorontsteking bij baby's kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de ontsteking.

Bij een acute middenoorontsteking, ook wel acute otitis media genoemd, kan je baby last hebben van oorpijn. Je baby kan huilerig zijn en slecht slapen, vooral als het hoofdje op het ontstoken oor ligt. Daarnaast kan je baby hoge koorts hebben en algemeen ziek zijn. In sommige gevallen kan het trommelvlies scheuren en kan er vocht uit het oor komen, ook wel een loopoor genoemd.

Bij een uitwendige oorontsteking kan je baby last hebben van jeuk en oorpijn en kan er vocht uit het oor komen. Ook kan de gehoorgang rood en gezwollen zijn en kan er soms pus uitkomen.

Als je baby jonger is dan zes maanden en symptomen vertoont van een oorontsteking, is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts. Voor oudere baby's kan het afhankelijk van de symptomen en de duur van de klachten verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts. Kijk altijd goed naar je kind om in te schatten hoe ziek hij is. Vertrouw op je eigen intuïtie, jij kent je kind het best. Kleine kinderen kunnen nog niet goed met je communiceren, daarom is het advies: bij twijfel altijd bellen.

De symptomen van een oorontsteking op een rijtje:

  1. Hevige oorpijn
  2. Een loopoor
  3. Koorts
  4. Algemeen ziekzijn
  5. Klachten van (neus)verkoudheid (hoesten, neusverkouden, keelpijn)
  6. Tijdelijke slechthorendheid
  7. Prikkelbaarheid
  8. Nachtelijke onrust

Niet alle symptomen kun je goed merken aan een baby, ga af op wat je ziet. Herken je je kind niet, is hij ontroostbaar of juist onbereikbaar? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als jij je zorgen maakt, bel gerust je huisarts zodat ze met je mee kunnen denken of kijken.

Hoe ontstaat een middenoor-ontsteking?

Een middenoorontsteking, ook wel bekend als otitis media, ontstaat wanneer er vocht achter het trommelvlies vast zit en zich daar een infectie ontwikkelt. Dit kan gebeuren wanneer de buis van Eustachius, die de neus- en keelholte verbindt met het middenoor, verstopt raakt, door bijvoorbeeld slijm als gevolg van een verkoudheid. Hierdoor kan de druk in het middenoor toenemen en kan er vocht ophopen.

Het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht na een oorontsteking, maar in sommige gevallen kan het trommelvlies scheuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de druk in het middenoor te hoog wordt tijdens een acute infectie. Een scheurtje in het trommelvlies kan gepaard gaan met oorpijn, een loopoor en soms zelfs met vocht uit het oor.

Het vocht dat zich ophoopt, is een ideale omgeving voor bacteriën en virussen om zich te vermenigvuldigen. De slijmvliezen zwellen vervolgens op met vocht die bacteriën of schimmels bevatten. Deze infectie kan zich verspreiden naar het slijmvlies van het middenoor en leiden tot een ontsteking. Het ontstoken slijmvlies kan zwellen en er kan pus ontstaan, wat kan leiden tot een verminderd gehoor, oorpijn, en soms zelfs koorts.

Bij baby's en jongere kinderen zijn de buizen van Eustachius nog niet volledig ontwikkeld, wat betekent dat ze vatbaarder zijn voor een middenoorontsteking. Ook hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld en zijn ze daardoor vatbaarder.

Hoelang duurt een oorontsteking bij een baby?

De duur van een oorontsteking bij een baby kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en de snelheid van herstel. Over het algemeen kan een oorontsteking bij baby's en jongere kinderen enkele dagen tot twee weken duren.

Bij een verwaarloosde middenoorontsteking, waarbij de infectie niet tijdig is behandeld en de symptomen aanhouden, kan de ontsteking langer duren en kan het tot enkele weken duren voordat de infectie volledig is verdwenen.

Als de oorontsteking gepaard gaat met een loopoor, wat betekent dat er vocht uit het oor komt, kan de infectie enkele weken langer aanhouden. Neem dan contact op met je huisarts.

Is oorontsteking bij een kind gevaarlijk?

Een oorontsteking bij een kind kan gevaarlijk zijn, maar dit is niet altijd het geval. Het hangt af van de ernst van de infectie en of deze al dan niet tijdig en adequaat wordt behandeld.

Is een oorontsteking besmettelijk?

Oorontsteking is geen besmettelijke ziekte op zichzelf, maar sommige van de onderliggende oorzaken kunnen wel besmettelijk zijn. Bijvoorbeeld een verkoudheid of griep die wordt veroorzaakt door een virus kan leiden tot een oorontsteking. In dat geval kan het virus dat de verkoudheid of griep veroorzaakt wel besmettelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat een ander kind met hetzelfde virus ook een oorontsteking krijgt.

Een bacteriële infectie kan ook een oorontsteking veroorzaken. Bacteriën zijn besmettelijk en kunnen worden verspreid van persoon tot persoon. Het is daarom belangrijk om hygiënische maatregelen te nemen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Welke medicijnen kunnen helpen?

Als je kindje een oorontsteking heeft, wil je natuurlijk dat de pijn zo snel mogelijk verlicht wordt. Naast het feit dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak van de ontsteking te behandelen, zijn er ook medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van de pijn.

Een veelgebruikt medicijn bij oorontstekingen is paracetamol. Dit middel verlicht de pijn en verlaagt de koorts. Het is belangrijk om de dosering goed af te stemmen op het gewicht van je kindje en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

In sommige gevallen kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven, zoals ibuprofen. Dit middel heeft een vergelijkbare werking als paracetamol, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Als de oorontsteking veroorzaakt wordt door bacteriën, kan de arts ook antibiotica voorschrijven. Deze medicijnen bestrijden de bacteriën en kunnen helpen bij het verminderen van de ontsteking. Het is belangrijk om het voorgeschreven antibioticum altijd volgens de instructies van de arts in te nemen en de kuur helemaal af te maken, ook als de symptomen al zijn verdwenen. Of je kiest voor een antibioticum is altijd aan jou, bespreek dit goed met de huisarts. Er zijn ook weer mogelijke bijwerkingen aan antibiotica. Vaak gaan oorontstekingen vanzelf weer over en is medicatie dus niet nodig. Daarom is het goed om hierover in gesprek te gaan met de huisarts om te bepalen wat er in jullie situatie nodig is.

Daarnaast kan de arts ook oordruppels voorschrijven als de oorontsteking zich bevindt in de uitwendige gehoorgang. Deze druppels bevatten vaak een antibioticum en/of een ontstekingsremmer en kunnen helpen bij het bestrijden van de infectie en het verlichten van de pijn.

Oorontsteking baby behandelen

Wanneer je baby last heeft van een oorontsteking, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om de pijn te verlichten en de infectie te behandelen. De behandeling hangt af van de ernst van de oorontsteking bij je baby.

Als het trommelvlies scheurt, is dit meestal een teken van een acute oorontsteking. In dit geval kan de arts een antibioticum voorschrijven om de infectie te bestrijden. Als het trommelvlies niet is gescheurd, gaat een acute oorontsteking meestal vanzelf over.

Een KNO-arts kan bepalen of je baby een oorontsteking heeft en welke behandeling het beste is. Soms kan het nodig zijn om de slijmvliezen te laten slinken met een neusspray of andere medicatie. Als er vocht achterblijft in het middenoor, kan de arts een kleine buis plaatsen om de afvoer van vocht te verbeteren.

Je kunt ook enkele stappen nemen om de pijn van je baby te verlichten. Houd je baby rechtop tijdens het voeden om te voorkomen dat er vloeistof in de uitwendige gehoorgang terechtkomt. Zorg ervoor dat je baby voldoende slaapt en drinkt, omdat uitdroging de symptomen van oorontsteking kan verergeren.

Een oorontsteking bij je baby kan pijnlijk zijn, maar met de juiste behandeling en zorg kan het snel worden verholpen. Neem bij de eerste tekenen van een oorontsteking contact op met je huisarts om de beste behandelingsopties voor je baby te bespreken.

Geef je baby geborgenheid

Je baby heeft vooral veel rust, liefde en geborgenheid nodig om goed en snel te herstellen. Liggen kan heel pijnlijk zijn, een fijne oplossing hiervoor is om je baby bij je te dragen overdag, bijvoorbeeld in een draagzak of -doek. Zo kan je kind rechtop slapen, waardoor de druk op de oortjes vermindert. Jouw lichaamstemperatuur reguleert daarnaast de temperatuur van je baby en jullie lichaamscontact werkt op een natuurlijke manier pijnstillend.

Als je borstvoeding geeft, is het tijdens periode van ziekte heel fijn voor je baby om te voeden op verzoek. Ook borstvoeding werkt pijnstillend en je geeft tegelijkertijd antistoffen aan je kind. Geef je flesvoeding? Dan kan het zijn dat je baby steeds kleine beetjes drinkt, ook dan mag je je baby volgen en bijvoorbeeld vaker de fles aanbieden. 

Buisjes

Buisjes zijn kleine holle buisjes die geplaatst worden in het trommelvlies van een kind om vloeistof in het middenoor te laten weglopen. Deze buisjes worden vaak gebruikt wanneer bij een baby oorpijn vaak terugkeert.

Wanneer een kind regelmatig oorontstekingen heeft, kan er vocht in het middenoor achterblijven, wat kan leiden tot een slechthorendheid. Buisjes kunnen dit probleem oplossen. De ingreep wordt uitgevoerd door een KNO-arts en wordt meestal gedaan onder algehele narcose.

Buisjes worden meestal geplaatst bij kinderen jonger dan zes jaar die last hebben van terugkerende oorontstekingen. Het kan ook worden aanbevolen bij kinderen die lijden aan acute infecties of frequente verkoudheid. Symptomen zoals oorpijn, hoge koorts, vocht uit het oor en soms een scheurtje in het trommelvlies, kunnen allemaal worden behandeld met behulp van buisjes.

Overgaan tot het plaatsen van buisjes is voor veel ouders een keuze waar veel tijd overheen gaat. Veel ouders geven achteraf aan dat het een hele opluchting is en ze hun kind zichtbaar positief zagen veranderen. Toch is het een spannende ingreep, voor kinderen en ouders. Op het forum kun je vele ervaringen lezen van andere ouders die je voor gingen. Hieronder vind je enkele topics waar je ervaringen van andere ouders kunt lezen.

Je kunt altijd jouw huisarts bellen voor meer informatie over de mogelijkheid voor het plaatsen van een buisje bij jouw kind.

Lees ook: