Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Zo help jij jouw baby comfortabel en veilig slapen tijdens koude nachten

Nu het buiten weer kouder wordt zetten we de verwarming wat hoger en leggen we een warmer dekbed op ons bed om comfortabel te kunnen slapen. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat jouw baby het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen? Dat kan nog best lastig zijn. In dit artikel vertellen we je daarom alles over de ideale slaaptemperatuur voor jouw baby en geven we tips zodat jouw baby comfortabel en veilig kan slapen tijdens koude nachten.

De ideale slaaptemperatuur voor baby's

Volwassenen en oudere kinderen zijn goed in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Dat komt goed van pas, want zo ben je beter bestand tegen hitte en kou in de omgeving. Baby's hebben dit vermogen nog niet. Pas vanaf een jaar of 2 zijn kinderen in staat om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Het is daarom ontzettend belangrijk om de omgevingstemperatuur te optimaliseren, zodat jouw baby het niet te warm én niet te koud heeft.

Veel ouders vinden het best lastig om te bepalen wat nu de ideale temperatuur is voor de babykamer. En dat is begrijpelijk, want een goede temperatuur is ontzettend belangrijk voor het comfortabel en veilig slapen van jouw baby. Bovendien kan een bepaalde kamertemperatuur helpen bij het inslapen en doorslapen gedurende de nacht. 

De ideale temperatuur op de babykamer

De ideale temperatuur van de slaapkamer van een baby ligt tussen de 16 en 19 graden. Is jouw baby nog maar enkele weken oud? Dan is een temperatuur rond de 20 graden ideaal. Een babyfoon met temperatuurmeter kan uitkomst bieden om de temperatuur in de kamer vast te stellen.

Jouw baby warm houden tijdens koude nachten

Een goede temperatuur in de babykamer is erg belangrijk in de winter, maar ook de slaapkleding van jouw baby en zijn bedje zijn erg bepalend voor het slaapcomfort. Omdat baby's zo'n vier keer sneller dan volwassenen hun lichaamswarmte verliezen is het belangrijk om ze goed aan te kleden. Zo behouden ze makkelijker een normale lichaamstemperatuur en krijgen ze het niet te koud.

Het nut van een slaapzak

Maar hoe houd je jouw baby nu warm tijdens koude nachten? Een slaapzak kan hierbij uitkomst bieden. Een slaapzak is veilig in bed en kan precies genoeg warmte bieden tijdens het slapen. Bovendien kunnen baby's de slaapzak niet van zich af trappelen, zoals ze vaak wel doen met lakentjes en dekentjes. De slaapzak staat garant voor veilig babyslaapcomfort.

Mag mijn baby wel of geen mutsje op tijdens het slapen?

Een slaapzak, een pyjama, een rompertje, sokjes: het zijn allemaal prima kledingstukken om jouw baby warm te houden tijdens de koude nachten. Doe jouw baby liever geen mutsje op tijdens het slapen. De eerste dagen kan dit nodig zijn, maar na een week is het mutsje overbodig. Je verwacht misschien dat een mutsje jouw baby lekker warm houdt, maar er is een wetenschappelijk aangetoond risico op warmtestuwing bij baby's met een muts op.

Verwarming aan in de slaapkamer

De verwarming biedt uitkomst in huis om alle kamers op een comfortabele temperatuur te krijgen. Maar voor de slaapkwaliteit is een verwarming niet heel bevorderlijk. De verwarming kan de kamer te warm maken en de luchtvochtigheid negatief beïnvloeden. Zet daarom de verwarming uit op het moment dat jouw baby naar bed gaat en zet nooit het babybedje tegen de verwarming aan. Dit vergroot het risico op oververhitting tijdens de slaap.

Hoe gebruik je een kruik bij een baby?

Een warme kruik kan uitkomst bieden om het babybedje alvast op temperatuur te brengen voor jouw zoon of dochter naar bed gaat. Zo is het bedje lekker warm wanneer het bedtijd is. Laat de kruik echter nooit in het bedje liggen als jouw baby erin ligt. Dit vergroot het risico op oververhitting.

Het belang van TOG-waarde voor veilig slapen

Een handig hulpmiddel om de juiste slaapkleding voor jouw baby te selecteren is de TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat die wordt gebruikt om aan te geven in welke mate dekens, slaapzakken, pyjama's en andere stoffen lichaamswarmte vasthouden en ademen. Dit is belangrijk om te weten, want je wilt voor jouw baby een goede balans hebben van warmte en ademende stoffen.

De TOG-waarde van bedtextiel

De TOG-waarden van babyproducten kunnen flink verschillen. Zo kan een rompertje zonder mouwen een TOG-waarde hebben van 0.2, want het heeft een lagere isolatiewaarde, terwijl een winterslaapzak een waarde kan hebben van 3.5. Wanneer de kamertemperatuur in de winter tussen de 16 en 20 graden is, wordt geadviseerd om een totale TOG-waarde aan te houden van 3.0. Dit staat gelijk aan een slaapzak en een lakentje. Is de kamer in de winter kouder van 16 graden? Dan is een waarde van 4.0 de richtlijn, wat gelijk staat aan een slaapzak, een laken én een dekentje. Een dubbelgeslagen deken telt hierbij dubbel.

Hoe weet ik of mijn baby het te warm of te koud heeft?

De TOG-waarde is een handig hulpmiddel om je te helpen bij het aankleden van jouw baby op koude nachten. Het zorgt ervoor dat jouw baby het niet te warm of te koud heeft. Blijf echter altijd zelf alert en gebruik je gezonde verstand. Controleer regelmatig of jouw baby lekker ligt te slapen en voel zo nu en dan of hij of zij niet klam of vochtig is. Als de huid klam aanvoelt, heeft jouw baby het waarschijnlijk te warm. Dan kun je gerust kleding uittrekken of het lakentje uit het bedje halen. 

Lees ook: