Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Tips voor een geslaagde vakantie met je baby, zo zorg je voor een goede voorbereiding

Voor het eerst op vakantie met een baby, dat vraagt om een andere voorbereiding dan met zijn tweeën. Het vraagt meer voorbereiding, kent andere uitdagingen en ziet er anders uit. Maar als gezin op vakantie is vooral heel leuk. En met een goede voorbereiding en wat voorkennis zorg je voor een geslaagde vakantie.

Tips voor jouw vakantie met baby

Het leven met een baby vergt meer denk- en planwerk dan het leven zonder. Dit geldt voor het dagelijks leven, maar ook voor je vakantie. Maar met een goede voorbereiding en wat verwachtingsmanagement wordt dit voor jullie allemaal een fijne vakantie.

  • Bedenk wat het doel is van je vakantie. Als je op vakantie gaat met je baby, dan wil je genieten van jullie nieuwe gezin. Ook van de omgeving, maar dat is niet het grootste doel. Bedenk of en wat je wilt zien tijdens je vakantie zodat je, als er een perfect moment is, alvast een lijstje hebt. Een dag tot dag planning zit er nog niet in met een jonge baby: go with the flow, maar zorg dat je weet wat je tijdens die flow kunt doen.
  • Neem de tijd. Met een vakantie zet je de vertrouwde omgeving van je baby tijdelijk op zijn kop. Hier moet je kindje aan wennen en dat kun je terug zien in haar gedrag. Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en doe de eerste dagen rustig aan. Neem het favorietje speeltje, doekje en knuffeltje mee voor een vertrouwd gevoel. En probeer zoveel mogelijk de rituelen van thuis mee te nemen, zoals de momenten rondom voedingen, slapen en verschonen.
  • Maak het jezelf makkelijk. Ook jij hebt vakantie. Niet alleen door je planning aan te passen of lekker mee te doen met de slaapjes van de baby, maar juist ook in de keuze voor je accommodatie. Een designhotel is leuk, maar niet praktisch met een baby. Er zijn organisaties die meedenken en die speciale accommodaties voor baby’s en hun ouders hebben. Dat maakt de vakantie een stuk relaxter. Belangrijke dingen als een babybedje, commode, aankleedkussen en stopcontactbeveiliging zijn daar al aanwezig. Dat scheelt jou een hoop gesleep met spullen.
  • Oefen vast met andere slaaplocaties. Slaapt je baby thuis altijd in een bedje in alle stilte? Dan kan het een goed idee zijn om een paar weken van tevoren al wat te oefenen met andere geluiden en slapen in de kinderwagen of draagzak bijvoorbeeld. Het zou jammer zijn als je gedwongen wordt om voor elk slaapje terug naar het huisje te moeten.
  • Bereid je voor op warmte.Een vakantie in de zomer of op reis naar een zonnig land kan voor baby’s wennen zijn door de warmte. Zorg dat je erop voorbereid bent door luchtige kleding en bijvoorbeeld een hydrofielen slaapzakje aan te schaffen. Ook een accommodatie boeken met airco is een goed idee, dan kan je kindje lekker slapen.

Zoek je het antwoord op vragen als waar ga je heen, ga je met de auto of het vliegtuig en welke accommodatie kies je voor de fijnste vakantie met je kleintje? Die antwoorden vind je in ‘Op vakantie met baby: waar ga je naartoe?’ met tips voor de leukste accomodaties.

Op vakantie met een baby: wat neem je mee?

Ga je zonder lijstje inpakken, dan neem je praktisch je hele huishouden mee als je op vakantie gaat met een baby. Dat past niet in een auto of koffer, maar is ook geen doen. Daarom maakten we deze handige checklist, zodat je lekker kunt strepen. Let op: de lijst is zo compleet mogelijk, maar kies je voor een speciale baby-accommodatie? Dan heb je wellicht een deel van de lijst helemaal niet nodig. Ook is een deel van jouw paklijst afhankelijk van de leeftijd van je kleintje en je bestemming.

Strepen maar: inpaklijst voor je baby

Natuurlijk kun je heel veel op vakantie kopen, maar het is toch lekker om het mee te nemen. Voor jezelf, zodat je zeker weet dat je het de eerste dagen gewoon hebt. Voor je baby, zodat die op dat gebied de eerste dagen vertrouwde producten heeft. Download de lijst hieronder meteen!

Maak het jezelf en je baby makkelijk

Plan niet te veel, pas je verwachtingen aan en kies voor een baby proof accommodatie. Dat scheelt je een hoop gesleep met spullen. Pluspunt is dat organisaties of bestemming met babyproof accommodaties vaak ook op andere punten kindvriendelijk zijn. Denk aan een magnetron voor babyhapjes in het restaurant, verschillende soorten luiers in de campingsupermarkt en verwarmde zwembaden. Op vakantie met een baby is meer werk, maar heel waardevol. Veel plezier!

Lees ook: