Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Als ouders meekijken in de mobiel van je kind

Een eigen mobieltje voor je kind is handig. Hij of zij is dan altijd bereikbaar en kan met vriendjes en vriendinnetjes afspreken. Maar het is ook heel spannend voor jou als ouder. Want je wilt natuurlijk wel dat je kind veilig met het mobieltje omgaat en dat zijn of haar privacy gewaarborgd is. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het telefoongebruik van je kind.

Waarom je beter niet constant in de telefoon van je kind kunt kijken

Het is heel verleidelijk, maar als ouder meekijken in de telefoon van je kind is niet altijd een goed idee. Kinderen moeten dingen voor zichzelf kunnen houden en onschuldige geheimpjes kunnen hebben voor hun ouders. Als je kind erachter komt dat jij op zijn of haar telefoon kijkt, vertrouwt het je misschien niet meer en kan het dingen geheim houden, die je misschien juist wél zou moeten weten en met elkaar wil bespreken.

Zomaar in de telefoon van je kind gluren mag bovendien niet volgens de wet. In het Kinderrechtenverdrag is namelijk bepaald dat ieder kind recht heeft op privacy. Je mag als ouder alleen in de telefoon van je kind kijken als het hier toestemming voor geeft. Anders maak je inbreuk op het recht op privacy van je kind. Door op de telefoon van je eigen kind te kijken, kun je zelfs het recht op privacy van andere kinderen schenden.

Wanneer meekijken op de telefoon van je kind?

In sommige situaties kun je als ouder wel meekijken in de mobiele telefoon van je kind. Zelfs als het geen toestemming heeft gegeven. Als je denkt dat je kind gevaar loopt, is het je als ouder namelijk je plicht om je kind te beschermen, dus ook door in zijn of haar telefoon te kijken.

Ga met je kind in gesprek over zijn of haar telefoongebruik

Het is verstandig om met je kind in gesprek te gaan over zijn of haar telefoongebruik. Leg je kind uit dat je het niet wilt bespieden, maar wilt beschermen tegen de mogelijke gevaren van zijn of haar telefoon. Door je kind uit te leggen welke gevaren er zijn en waar het op moet letten, vergroot je de kans dat je kind naar je toekomt als het iets ziet dat hij of zij niet vertrouwt.

Handige apps voor ouderlijk toezicht

Er is een aantal handige apps om het telefoongebruik van je kind te volgen. Met de Google Family App weet je op elk moment waar je kind is en kun je zien welke apps en websites het gebruikt. Een andere handige app is My Mobile Watchdog. Met deze app kun je sms'jes, contacten en de belgeschiedenis bekijken. Je kunt ook apps en websites blokkeren en zien waar je kind is.

Met de app KidsLox kun je een schermtijd limiet instellen op de telefoon van je kind en tijdroosters maken. Zo kun je de tijd die je kind aan zijn of haar telefoon besteedt beheren en je kind helpen bij het plannen van bijvoorbeeld huiswerk en leren voor een proefwerk.

Sim only voor kinderen

Het is handig om Sim only voor kinderen af te sluiten. Bij een Sim only abonnement krijgt je kind maandelijks een tegoed voor bellen en internet. Je kind kan als het tegoed op is wel gewoon blijven bellen en op het internet. Houd er wel rekening mee dat de kosten hiervan achteraf nogal kunnen oplopen. Maak dus duidelijke afspraken met je kind over het gebruik van het tegoed en benut de Wifimomenten waar dat mogelijk is. Kijk op hollandsnieuwe voor de beste sim only deals.

Laat je kind fouten maken

Houd je kind in de gaten vanuit liefdevolle bescherming, maar geef het ook zijn of haar vrijheid. Niet alles wat je kind op zijn of haar mobiele telefoon doet leidt direct tot gevaar en fouten maken hoort erbij. Daar leert je kind alleen maar van. Blijf altijd met je kind in gesprek en geef hem of haar het gevoel dat het bij je terecht kan als er iets aan de hand is. Dat je kind veilig is en het vertrouwen voelt dat je er voor elkaar bent.