De invloed van muziek op de ontwikkeling van een kind

Sommige ouders laten de baby in de buik al kennismaken met Beethoven en Mozart. Andere kinderen staan al te dansen voor de televisie voordat ze kunnen lopen bij het zien van Beyoncé of Justin Bieber. Muziek speelt een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Maar wat is de invloed van muziek op de ontwikkeling van jouw kind? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.

Muziek en de ontwikkeling van het kind

Muziek speelt wereldwijd een belangrijke rol, zo zie je dat muziek binnen culturen verschillende rollen krijgt. Bij rituelen, vieringen, herdenkingen en de opvoeding wordt muziek gebruikt als ondersteuning. De invloed van muziek op ons welzijn en onze ontwikkeling is daarom ook veel onderzocht, ook bij kinderen. En de resultaten zijn erg verrassend. Muziek horen en maken heeft op allerlei manieren een positief effect op de ontwikkeling van jouw zoon of dochter.

Muziek en sociaal-emotionele ontwikkeling

In onze opvoeding besteden we als ouders veel aandacht aan de emotionele ontwikkeling van ons kind. We willen dat onze zoon of dochter zich goed kan uiten, grip krijgt op zijn of haar emoties en rekening houdt met anderen. Deze eigenschappen helpen ook weer bij de sociale ontwikkeling van jouw kind. Met muziek kun je jouw zoon of dochter hier uitstekend bij helpen. Muziek kan namelijk de sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunen. Kinderen leren, door het luisteren naar muziek en het zelf maken van muziek, uitstekend samen te werken en op elkaar in te spelen. Maar muziek stimuleert ook de creativiteit en speelt in op het gevoel van mensen, groot en klein. Grote gedachten en emoties worden begrijpelijk gemaakt en de eigen gevoelens en gedachten krijgen een plekje.

Muziek en de zintuiglijke ontwikkeling

Muziek maken en luisteren is niet alleen goed voor de sociale en de emotionele ontwikkeling, maar ook voor het ontwikkelen van de zintuigen en de motoriek. Door bezig te zijn met muziek oefent jouw kind het gehoor, het zicht en de tast. En dat al vanaf jonge leeftijd. Bovendien is muziek maken ook heel gunstig voor de ontwikkeling van taal en spraak. Laat de kinderen dus vooral uit volle borst meezingen met hun favoriete liedjes.

Zelf muziek maken

Wist je dat zelf muziek maken met jouw kind ook veel gunstige effecten heeft op de ontwikkeling? Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat muziek maken het IQ van jouw kind kan verhogen. Bij kinderen die muziek maken is er namelijk een sterkere verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft. Bovendien stimuleert muziek maken het analytisch denkvermogen en het abstractievermogen.

Muziek in de opvoeding

Met zoveel positieve effecten kunnen wij ons voorstellen dat je muziek graag wil verweven in de opvoeding. Dit is ontzettend makkelijk en kan op allerlei leuke manieren. Vind vooral een manier die past bij jouw gezin en jouw kind.

Instrument bespelen

Eén van de beste manieren om muziek een vast onderdeel van de opvoeding te laten zijn, is door jouw zoon of dochter zelf een instrument te laten bespelen. Of hij nu blokfluit, piano, gitaar of drums spelen, het maakt niet uit. Elk instrument stimuleert de creativiteit, ontwikkeling en het plezier in muziek.

Bezoek een concert

Sommige ouders zijn wat huiverig over het bezoeken van een concert of festival met kinderen. Ze zijn bang dat hun kind zich snel zal vervelen of het concert zal verstoren. Het tegenovergestelde is vaak waar. Kinderen vinden het vaak fantastisch om een concert te bezoeken. Ze staan uit volle borst mee te zingen en dansen nummer na nummer op hun stoel. Probeer het zeker eens uit, al is het maar even. Je creëert er sowieso fijne herinneringen mee.

Dansen

Iedereen kan zo nu en dan wel een dansje gebruiken. Door te dansen op muziek ontspan je alle spieren en ontdoe je jezelf van spanningen. Dat is een goede gewoonte voor jouw kinderen en jezelf. Zet jullie favoriete muziek op en doe samen een dansje. Hoe gekker, hoe beter.

Slaapliedjes

Zingen jullie al een slaapliedje voor jullie zoon of dochter? Het is een prachtig ritueel waarbij jullie samen een klein liedje zingen voor het tijd is om te gaan slapen. Er zijn mooie klassieke slaapliedjes als ‘In de maneschijn’ en ‘Slaap, kindje, slaap’, maar elk liedje kan in principe een slaapliedje zijn.

Muziekinstrumenten maken

Je kunt natuurlijk samen muziek maken met instrumenten, maar zelf muziekinstrumenten maken en gebruiken is minstens zo leuk! Met een lege bus chips en wat kraaltjes maak je een mooi alternatief voor sambaballen en potten en pannen in combinatie met pollepels maakt een geweldig drumtoestel.

Achtergrondmuziek

De beste manier om jouw kind kennis te laten maken met de enorme diversiteit van muziek is door vaak muziek in huis te spelen. Al is het maar als achtergrondmuziek: regelmatig muziek luisteren stimuleert jouw kind op allerlei manieren. De liefde voor muziek wordt er zo met de paplepel ingegoten.