5 tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan

Valt er bij jullie thuis ook nog voedsel te redden? Dat is goed voor de portemonnee én voor het klimaat! Bijvoorbeeld die boterhammen die vaak overblijven, het fruit dat te lang in de fruitschaal heeft gelegen of dat pak meel achterin de kast dat nu toch echt over datum is? Wij geven 5 praktische tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan en iedereen in het gezin kan meedoen. Zo maak jij een vliegende start.

Bewaar de restjes

Kook jij ook vaak te veel of blijven er restjes over? Bijvoorbeeld omdat iemand toch niet mee kon eten of omdat de kinderen minder eetlust hadden dan gebruikelijk? Gooi deze restjes dan niet weg. Veel kliekjes kun je prima in de koelkast bewaren voor een later moment. Zo heb je alvast een overheerlijke lunch voor de volgende dag of iets lekkers om de kinderen mee te geven in de lunchbox. Veel pasta’s, curry’s en stoofpotten zijn zelfs de volgende dag nog lekkerder!

Creëer een ‘use first’ bakje

Onze keukenkastjes en koelkast staat vol met producten, maar hoeveel hiervan gebruik je daadwerkelijk? Door de grote hoeveelheid boodschappen vergeten we vaak wat we al in huis hebben. Hierdoor is de kans groot dat producten over datum raken of niet lekker meer zijn. Ga deze vorm van voedselverspilling tegen door een ‘use first’ bakje te introduceren in de koelkast en in de kast. Plaats hier alle producten in die de houdbaarheidsdatum naderen. Door dit bakje een prominente plek in de kast of koelkast te geven weet iedereen in het gezin dat deze producten moeten worden gebruikt. Dat scheelt een hoop verspilling. Misschien kun je samen met de kinderen nog iets heerlijks maken van deze ingrediënten?

Bewaar producten op de juiste plek

Wist je dat het heel belangrijk is om producten op de juiste plek te bewaren? Veel van ons bewaren tomaten standaard in de koelkast. Dat is echter niet de meest ideale plek om tomaten vers en smakelijk te houden. Tomaten horen namelijk op de fruitschaal. Aardbeien daarentegen kun je beter wel in de koelkast bewaren om ze zo lang mogelijk vers te houden. En wist je dat je uien en aardappelen beter niet bij elkaar in de buurt kunt leggen. Door producten op de juiste manier op te bergen, ga je veel bederf en verspilling tegen. Raadpleeg het Voedingscentrum voor bewaaradvies voor allerlei producten.

Koken met restjes groente en fruit

Gooi die zachte appel, die enkele tomaat of die overgebleven kruiden niet weg. Verzamel al die restjes en maak er een heerlijke maaltijd van! Een pastasaus, een curry, een omelet, een smoothie, een quiche of een verse groentesoep: Je kunt er alle kanten mee op. En dat is niet alles. Van oud brood kun je namelijk heerlijke wentelteefjes en croutons maken en restjes pasta verwerk je voortaan in een goed vullende frittata of lunchsalade. Ook zijn er online heerlijke recepten te ontdekken met restjes. Wees lekker creatief en daag je gezin uit!

Maak een weekmenu

Werk jij al met een weekmenu? Door aan het begin van elke week een weekmenu op te stellen, kun je maaltijden vooraf plannen en op elkaar afstemmen. Zo weet je zeker dat je alle boodschappen ook daadwerkelijk gebruikt en voorkom je verspilling. Bovendien is een weekmenu ook gewoon heel praktisch en geldbesparend met een druk gezin.