Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

Een continurooster en overblijven op de basisschool: hoe gaat dit in zijn werk?

Op steeds meer scholen in Nederland wordt het continurooster ingevoerd. Dit betekent dat je kind 's middags niet meer naar huis komt, maar op school luncht tijdens de lunchpauze. Voor veel kinderen en ouders is dit even omschakelen.  Want hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat geef je jouw kind mee naar school? In dit artikel vertellen we je alles over het continurooster en bespreken we ook de voordelen en de nadelen van dit schoolrooster.

Wat is een continurooster?

Vroeger zag een schooldag er op de meeste scholen als volgt uit: 's ochtends les, tussen de middag naar huis om te lunchen en daarna weer terug naar school voor de middaglessen. Tegenwoordig wordt echter op steeds meer basisscholen een continurooster gehanteerd. En dan ziet een schooldag er ineens heel anders uit.

Het continurooster betekent dat kinderen tussen de middag op school blijven en daar hun lunch nuttigen. De middagpauze is hierdoor een stuk korter en de schooldag eindigt vaak ook eerder. Hierdoor is er 's middags meer tijd voor andere activiteiten, zoals een sport of spelen met vriendjes.

Hoe werkt het overblijven op school?

Met een continurooster komt je kind dus niet meer tussen de middag naar huis, maar luncht hij of zij op school. De school is hierbij verantwoordelijk voor het toezicht tijdens de lunchpauze. Natuurlijk zal de juf of meester van jouw kind ook moeten lunchen. Vaak wordt er daarom gebruik gemaakt van vrijwilligers of een kinderopvangorganisatie om toezicht te houden op de klas tijdens de lunch of tijdens het buitenspelen.

Hoeveel tijd voor de lunchpauze?

In plaats van een lange lunchpauze wordt er vaak 30 minuten ingepland voor de lunch. De kinderen krijgen zo'n 15 minuten om te eten en daarna nog 15 minuten om lekker te spelen. Na die tijd begint de les weer en worden de kinderen terug in de klas verwacht.

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

De lunchpauze tijdens schooltijd is natuurlijk voor de kinderen een moment om even te ontspannen. Daarom wordt er op school gezorgd voor een moment van rust en plezier. Tijdens het eten krijgen kinderen vaak de gelegenheid om een filmpje te kijken en na de lunch mogen kinderen even lekker spelen. De kinderen worden vaak gestimuleerd om lekker buiten te spelen, maar op de meeste scholen zijn er ook mogelijkheden om binnen te blijven en bijvoorbeeld te knutselen of een boekje te lezen. Er is niet heel veel tijd om te spelen, maar zo kunnen kinderen tijdens deze pauze wel even hun energie kwijt en hun zinnen verzetten.

Wat geef je mee als lunch?

Voor de lunchpauze maak je thuis een lunch klaar voor je zoon of dochter.  Denk hierbij aan een broodtrommel met boterhammen, fruit of groente en wat te drinken. Dit geef je mee naar school en tijdens de pauze mogen kinderen dit opeten en opdrinken in hun klas of in de overblijfruimte.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind voldoende eet tijdens de korte lunchpauze?

Voor veel kinderen is een lunchpauze van 15 tot 30 minuten erg kort. Vooral kleuters kunnen het een uitdaging vinden om in deze tijd hun lunchtrommel leeg te eten. Geef daarom vooral niet te veel mee en vul de lunchtrommel met dingen die je kind echt lekker vindt. Op deze manier is de kans groter dan de broodtrommel wordt leeggegeten. Een paar gezonde snacks in de broodtrommel, zoals plakjes worst, blokjes kaas, snacktomaatjes en plakjes komkommer, is ook een handige manier om je kind goed te laten eten tijdens deze korte lunchperiode. 

Voordelen van het continurooster

Het continurooster op de basisschool is niet voor niets zo populair de laatste jaren. Deze dagindeling brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste hoeven kinderen niet meer heen en weer te reizen van school naar huis tijdens de lunchpauze. Dit bespaart tijd en energie, zowel voor de kinderen als voor de ouders.

Met een continurooster is het voor veel ouders ook makkelijker om hun werkdagen te plannen rond de schooltijd van de kinderen. Je hoeft tenslotte niet meer thuis te zijn tussen de middag en je hoeft geen opvang te regelen. Dit geeft meer rust voor jou als ouder en meer mogelijkheden om regelingen te treffen op je werk. 

Een continurooster zorgt ook voor een duidelijke structuur van de schooldag.  Er is geen lange onderbreking meer van de lesdag, maar kinderen krijgen een vrij korte pauze waarna de werkzaamheden weer worden opgepakt. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare uren onder schooltijd.

Het continurooster zorgt ook voor meer rust op de school. Doordat kinderen niet meer naar huis gaan tijdens de lunchpauze, blijft het rustiger op het schoolplein en in de omgeving van de school. En er is aanzienlijk minder tijdverlies wanneer de les weer begint, waardoor leraren snel weer over kunnen gaan tot de orde van de dag.

Maar het continurooster zorgt ook voor meer rust in jouw leven. In plaats van vier keer heen en weer naar school hoef je maar twee keer naar school. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd op een dag en zorgt voor minder onderbrekingen in je eigen planning. 

Verder is er ook meer tijd over na schooltijd. Doordat kinderen eerder klaar zijn met school, hebben ze meer tijd voor buitenschoolse activiteiten, om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes of om te ontspannen. Er wordt tegenwoordig veel verwacht van kinderen en deze tijd hebben ze echt nodig om bij te komen van een drukke dag leren en spelen.

Nadelen van het continurooster

Natuurlijk heeft het continurooster niet alleen maar voordelen. Het is een hele omschakeling voor zowel de school als de ouders en daarom staat niet iedereen te springen om het continurooster in te stellen. 

Ten eerste kan het voor sommige ouders best lastig zijn als de schooltijden veranderen. Dit kan problemen met hun werk veroorzaken, vooral wanneer je kind eerder van school opgehaald moet worden. Werktijden zullen moeten worden omgegooid of er zal gebruik moeten worden gemaakt van de naschoolse opvang.

Als je als gezin kiest voor het gebruiken van voorschoolse of naschoolse opvang kun je de schooltijden van je kind beter afstemmen op jullie werktijden. Maar daar gaat wel veel geregel mee gepaard. En gebruik maken van de buitenschoolse opvang is niet goedkoop, vooral niet als je veel uren moet afnemen. 

Verder kan een continurooster ook zorgen voor vermoeidheid bij de kinderen. Doordat ze geen lange middagpauze meer hebben, moeten ze langer achter elkaar geconcentreerd blijven. Dit kan voor sommige kinderen zwaar zijn en kan invloed hebben op hun leerprestaties. Het is dus belangrijk om dit als ouder in de gaten te houden.

Ook kan het continurooster ervoor zorgen dat kinderen veel minder tijd hebben om te eten en te drinken tijdens de pauze. Een kwartiertje lunchtijd is voor veel kinderen te weinig tijd om echt tot rust te komen en op hun gemak hun lunch op te eten. Vooral voor jonge kinderen kan dit een uitdaging zijn.

Praktische informatie over het overblijven

Als er op de school van jouw kind een continurooster is ingesteld, dan betekent dit dat je kind in principe moet overblijven op school. De lunchpauze valt tenslotte onder schooltijd. Over het algemeen zijn er geen bijkomende kosten voor het overblijven. De school is namelijk verplicht om toezicht te regelen voor deze pauze. Een school kan wel een vrijwillige eigen bijdrage vragen, maar dit is nooit verplicht.

Tijdens het overblijven op school gelden doorgaans dezelfde regels als in de klas. Kinderen dienen zich dus netjes te gedragen en naar de aanwijzingen van de overblijfmedewerker(s) te luisteren. Ook tijdens het spelen, binnen of op het schoolplein, gelden dezelfde regels als tijdens elke andere pauze. Vind jouw kind het spannend om over te blijven? Of is hij of zij onzeker over hoe dit in zijn werk gaat? Leg dan uit dat de regels hetzelfde zijn als tijdens schooltijd.

De meeste scholen promoten tegenwoordig gezond eten en drinken. Het liefst ziet een juf of meester een stuk fruit als snack in de ochtend en gezonde traktaties in de klas. Voor de lunchpauze geldt in principe hetzelfde beleid. Een broodje chocoladepasta of pindakaas kan uiteraard geen kwaad, maar geef liever geen snoeprepen mee.

Twijfels over het continurooster?

De meeste scholen die een continurooster instellen, peilen de interesse hiervoor eerst bij de ouders. Je kunt dit niet zelf afdwingen of afwijzen: als ouder zul je mee moeten gaan in het rooster van de school. Dit kan soms best een uitdaging zijn, maar het continurooster heeft ook veel voordelen voor het welzijn van je kind en de structuur van een werkdag. Bovendien is het voor kinderen vaak fijn om samen met klasgenootjes te eten en te spelen tijdens de pauze.

Mocht je toch twijfels hebben over het continurooster, dan kun je altijd in gesprek gaan met de school om jouw zorgen of vragen te bespreken. Het rooster zal niet kunnen worden afgesteld op de individuele behoeften van elk gezin, maar in gesprek kun je wel jouw zorgen uiten en samen kijken naar mogelijke oplossingen waar jij en jouw kind zich prettig bij voelen. Het belangrijkste is tenslotte dat jouw kind zich prettig en veilig voelt tijdens het overblijven, net zoals tijdens de reguliere schooldag.