Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Essentiële tips om je kind te leren skiën: van de eerste afdaling tot plezier op de piste

Laat het sneeuwavontuur beginnen! Skiën is een fantastische sport voor het hele gezin. Elk jaar vertrekken talloze gezinnen in de wintermaanden naar Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland voor een gezellige wintersportvakantie. Maar dit kan best spannend zijn als je kind voor het eerst zelf gaat skiën. Hoe pak je dit aan en bereid jij je kind voor op een gezellige en veilige wintersport? In dit artikel vertellen we je alles over hoe jij je kind kunt leren skiën, zodat iedereen in het gezin een fijne vakantie heeft.

Op welke leeftijd kunnen kinderen met beginnen met skiën?

Zoals met zoveel andere vaardigheden geldt ook voor skiën: hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Je verwacht het misschien niet, maar zelfs kleuters kunnen, met een beetje hulp en training, al fantastische skiërs worden. Dit begint natuurlijk wel bij de basistraining, maar kinderen pikken deze nieuwe vaardigheid ontzettend snel op. En dit geldt ook voor kinderen die al wat ouder zijn en die net beginnen met skiën. Doorgaans wordt geadviseerd om te beginnen met skilessen wanneer je kind rond de 4 jaar oud is. Kinderen hebben op deze leeftijd alles in huis om veilig te kunnen skiën.

Beginnen met skiën: de juiste uitrusting

Voordat je kind gaat skiën, is het belangrijk om de juiste uitrusting aan te schaffen. Denk hierbij aan ski's, skischoenen, een skibril, een dikke jas en een stevige helm. Het is belangrijk om hier niet op te beknibbelen. Goede spullen zijn belangrijk om lekker te kunnen skiën en je wilt dat je kind goed ingepakt is in de sneeuw. Daarnaast is het ook belangrijk om de ski's en skischoenen goed af te stemmen op de lengte en schoenmaat van je kind. Zo voorkom je onnodige problemen en blessures en kan je kind zich lekker bewegen op de piste.

Het is ook mogelijk om de skiuitrusting te huren op de wintersportbestemming. Vooral als je geen ervaring hebt met skiën of als je kind nog in de groei is, kan dit een goede optie zijn. Zo hoef je niet gelijk te investeren in dure spullen en went je kind rustig aan het skiën.

Skilessen of zelf leren skiën?

Laten we er geen doekjes om winden: wintersport is duur en skilessen dragen daar flink aan bij. Daarom kan het verleidelijk lijken om hierop te bezuinigen en je kind zelf te leren skiën. Toch is dit lang niet altijd de beste optie. Skiën is een technische sport en het kan lastig zijn om de juiste technieken aan te leren. Daarom wordt vaak aangeraden om skilessen te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind zelf te leren skiën.

Skilessen volgen

Je kind inschrijven voor skiles op de bestemming heeft zeker voordelen. Je kind leert hier niet alleen de juiste techniek, maar ook alles rondom de veiligheid op de piste en hoe ze zich moeten gedragen in de sneeuw. Bovendien is het ook een sociale activiteit waarbij je kind samen met leeftijdsgenootjes kan leren skiën en plezier beleeft. En laten we eerlijk wezen: de kans is groot dat je kind beter zal luisteren naar een skileraar dan naar jou. Bovendien heb jij dan echt de tijd om zelf te skiën als je kind les heeft. Zo geniet je ook van de vakantie en het wintersporten.

De juiste skischool kiezen

Veel populaire wintersportbestemmingen hebben diverse skischolen waar zowel beginners als gevorderden lessen kunnen volgen. Het kan een uitdaging zijn om een goede skischool uit te zoeken voor je kind. Wij geven graag tips.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de skischool en de ervaring van de leraren. Lees reviews over de skischool. Focus specifiek op skischolen die bekend staan om hun kindvriendelijke aanpak en instructeurs die ervaring hebben met het lesgeven aan kinderen. Daarnaast is het ook slim om te informeren naar de groepsgrootte: een te grote groep is zeker niet bevorderlijk voor je kind.

Zelf skiles geven

Sommige ouders geven de voorkeur aan het zelf leren van de basisvaardigheden van skiën. Als je een ervaren skiër bent, kan dit zeker voordelen hebben en kun je waardevolle kennis overdragen. Hier kun je in principe al thuis mee beginnen door de grondbeginselen uit te leggen en bepaalde vaardigheden te oefenen in een indoor skihal. Maar let op, het vergt wel veel geduld en inspanning van zowel jou als je kind. Bovendien kan het lastig zijn om de techniek goed over te brengen zonder ervaring als skileraar.

Veiligheid op de piste

Veiligheid is alles wanneer je op de lange latten staat. Vooral als je met het gezin gaat skiën is het belangrijk dat iedereen weet hoe ze zich moeten gedragen op de piste en wat te doen in bepaalde situaties om veilig te blijven. Neem daarom voor je op de vakantiebestemming bent al de veiligheidsregels door. Zo zorg je ervoor dat iedereen een leuke en ontspannen vakantie heeft.

  • Draag altijd een helm. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen. Een helm kan ernstig letsel voorkomen bij een val of botsing.
  • Houd je aan de pisteregels en vermijd gevaarlijke situaties. Leer je kinderen om rekening te houden met andere skiërs en altijd voorzichtig te zijn op de piste.
  • Ga niet van de piste af. De pistes zijn zorgvuldig geprepareerd voor het skiën en buiten de piste kan het gevaarlijk zijn door bijvoorbeeld losse sneeuw of rotsen.
  • Zorg voor geschikte kleding. Kleed jezelf en je kinderen in lagen, zodat je altijd iets uit of aan kunt trekken wanneer de temperatuur verandert.
  • Zorg ervoor dat je kind goed voorbereid is en weet wat te doen in geval van nood. Leer ze bijvoorbeeld hoe ze moeten remmen of vallen om blessures te voorkomen.
  • Spreek een centraal punt af waar jullie elkaar kunnen treffen. Mocht je elkaar uit het oog verliezen, dan weet je altijd waar je elkaar kunt vinden.

Wat zijn kindvriendelijke wintersportbestemmingen om te skiën?

Over de hele wereld zijn er leuke wintersportbestemmingen te vinden die geschikt zijn voor het hele gezin, maar in Europa hebben we een aantal fantastische bestemmingen die erg geschikt zijn voor skiën en die bovendien goed bereikbaar en vrij dichtbij zijn. Wij tippen een aantal Europese wintersportbestemmingen die zeer familievriendelijk zijn.

SkiCircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn in Oostenrijk

Dit skigebied in Oostenrijk is erg uitgestrekt en ideaal voor gezinnen. Je kunt verblijven in één van de vier dorpen en er zijn tal van pistes voor beginnende skiërs plus goede skischolen voor kinderen en volwassenen. Bovendien zijn er veel activiteiten voor kinderen, zoals rodelen, paardensleetochten, speeltuinen en kinderclubs.

Alpe d'Huez in Frankrijk

Alpe d'Huez staat bekend als één van de beste skigebieden in Frankrijk, maar is ook zeker geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn veel gemakkelijke pistes en skischolen voor jonge kinderen. Bovendien is er een groot sportcentrum met zwembaden, ijsbaan, schaatsbanen en nog meer activiteiten voor het hele gezin.

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental in Oostenrijk

Dit skigebied in Oostenrijk heeft maar liefst 284 km aan pistes en is daarmee het grootste aaneengesloten skigebied van het land. Voor kinderen zijn er veel blauwe en rode pistes, maar ook een speciale kinderpiste met animaties en attracties. Bovendien zijn er diverse themaparken in de regio en valt er ook in de dorpen van alles te beleven voor jong en oud.

La Norma in Frankrijk

La Norma is een zeer kindvriendelijk skigebied in Frankrijk. Het skigebied is niet al te groot en daardoor erg overzichtelijk. Het dorp is autovrij en dat is wel zo fijn als je kinderen lekker buiten spelen. Bovendien heeft La Norma veel faciliteiten die gericht zijn op kinderen en tal van makkelijke pistes voor beginners.

Zillertal Arena in Oostenrijk

De Zillertal Arena in Oostenrijk is een heel bekend skigebied met populaire skidorpen als Gerlos, Zell am Ziller en Königsleiten. Hier is voor jong en oud van alles te beleven. Er zijn tal van pistes voor zowel beginners als gevorderden en veel oefenweides voor de allerkleinsten. Er zijn in dit gebied veel activiteiten voor gezinnen en vooral Zell am Ziller is lekker rustig en zeer geschikt voor families.

Val Thorens in Les Trois Vallées in Frankrijk

Val Thorens is waarschijnlijk het meest bekende skigebied in Frankrijk, maar het is daarom niet minder geschikt voor families. Juist vanwege de populariteit is hier voor jong en oud van alles te beleven en is er aan iedereen gedacht. Er zijn veel pistes, ook voor beginners, en volop skischolen en crèches voor de kinderen. En willen jullie even iets anders doen? Dan kun je hier rodelen, bowlen, zwemmen, schaatsen of slederijden.

Je kind motiveren voor wintersport

Voor de eerste keer gaan skiën kan best spannend zijn en daarom is het belangrijk om je kind goed voor te bereiden op de wintersportvakantie. Deel de voorpret en bespreek wat jullie allemaal kunnen doen en betrek je kind bij het plannen. Zo wordt het een stuk minder spannend om voor het eerst op wintersportvakantie te gaan.

Ook ter plaatse kun je veel doen om je kind te enthousiasmeren en te motiveren. Laat zien hoe leuk het is om te skiën en hoe veel plezier anderen eraan beleven. Maak bijvoorbeeld een wedstrijdje wie het eerste beneden is of ga samen op zoek naar verstopte figuren in de sneeuw. Zo wordt skiën gezellig en leuk, maar ook heel avontuurlijk.

En vergeet vooral niet om je kind te belonen en te prijzen voor zijn of haar inzet. Een nieuwe vaardigheid leren is niet niks en daar mag je kind best trots op zijn. Een warme chocolademelk met slagroom na afloop doet wonderen en is een fijn moment om samen even terug te kijken op een geslaagde vakantiedag.