Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Dit is waarom je vandaag nog wil beginnen met kinderyoga: rustgevend, leerzaam en leuk!

Al enkele jaren is Nederland helemaal in de ban van yoga. Waar je ook komt, kun je deelnemen aan lessen hatha yoga, yin yoga, power yoga en zelfs aerial yoga, waarbij je in een hangmat hangt. De populariteit van yoga is goed te verklaren. Yoga is namelijk fantastisch voor lichaam én geest. Je stimuleert je spieren, werkt aan flexibiliteit, je vermindert stress en je wordt er rustig en ontspannen van. Dat is ook waarom yoga voor kinderen zo goed is. Kinderyoga is rustgevend, leerzaam en gewoon heel erg leuk!

Wat is kinderyoga?

Je zult je kind misschien niet zo snel meenemen naar een yogales in de sportclub. Meestal zie je daar alleen volwassenen en neemt niemand zijn kind mee. Maar dat betekent niet dat yoga niet geschikt is voor kinderen. Sterker nog, er zijn hele programma’s, boeken en videokanalen gebouwd rondom kinderyoga.

Kinderyoga verschilt niet veel van yoga voor volwassenen. De focus ligt voornamelijk op ontspanning, flexibiliteit, motoriek en focus. Yoga oefeningen, ook wel asana's genoemd, geeft kinderen de mogelijkheid om overtollige energie kwijt te kunnen, stress en spanning los te laten en heeft een positieve werking op hun gemoed. Yoga helpt kinderen bovendien om spelenderwijs in beweging te komen en het evenwicht te trainen.

Kinderyoga oefeningen zijn aangepast aan het niveau en de belevingswereld van kinderen. Kinderyoga lessen zijn beschikbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Oudere kinderen volgen een kinderyoga les die meer weg heeft van een les voor een volwassen persoon, maar jonge kinderen doen juist speelse kinderyoga oefeningen die wat toegankelijker zijn. Dit betekent dat kinderyoga doorgaans de fantasie stimuleert en kinderen actief bij de oefeningen betrekt. Er wordt minder gelet op officiële termen en correcte uitvoering. De nadruk ligt juist op plezier, ontdekking en participatie tijdens de yogaoefeningen voor kinderen.

De voordelen van yoga

Yoga wordt al eeuwenlang beoefend vanwege de gunstige effecten van deze bewegingsvorm op je lichaam en geest. Het is dan ook niet voor niets onlosmakelijk verbonden met mindfulness. Ook voor kinderen heeft yoga heel veel voordelen.

 • meer flexibiliteit
 • goede motorische ontwikkeling
 • meer creativiteit
 • diepe ontspanning
 • betere concentratie
 • betere balans
 • meer zelfbewustzijn
 • goede ademhalingstechniek
 • meer zelfvertrouwen
 • minder stressgevoelens
 • minder spanning
 • plezier en vermaak

Yoga-oefeningen voor kinderen

In yoga zijn er bepaalde houdingen en bewegingen die de kern vormen. Ook bij kinderyoga spelen deze yogahoudingen een belangrijke rol, maar ze zijn aangepast aan de belevingswereld van kinderen. Zo wordt de beoefeningen van yoga helemaal afgestemd op het niveau van de deelnemers. Onderstaande yogahoudingen, die gebaseerd zijn op officiële houdingen, worden veel gebruikt bij yoga voor kinderen. De yoga-oefeningen kunnen individueel worden gedaan, maar ook worden gecombineerd met elkaar.

De kikker

Laat jouw zoon of dochter op de hurken zitten met de knieën naar buiten. De hielen raken elkaar aan, de voeten staan plat op de grond en de rug is recht. Jouw kind is zo net een echte kikker. Deze oefening versterkt de benen en stimuleert een goede ademhaling.

De slang

Een goede oefening om de ademhaling te reguleren en te ontspannen is de slang. Ga op de buik liggen en leg de onderarmen plat op de grond. Duw jezelf iets omhoog en kijk recht vooruit of omhoog. Adem rustig door. Het is een goede stretch-oefening en je kind lijkt op een slang. Deze houding is goed voor de ontspanning, de bloedcirculatie en het versterken van de
spieren.

De olifant

Je kind staat met de benen uit elkaar en buigt, met rechte benen en de voeten plat op de grond, helemaal naar voren. Plaats de handen van je kind plat op de grond. Dit is de olifantshouding - met een beetje fantasie ziet jouw zoon of dochter er ook echt uit als een grote olifant. Zo rekt je kind de rug, de schouders en de armen goed uit. Bovendien werkt de houding ontspannend.

De hond

De hond, ook wel bekend als de downward facing dog, is een bekende yogahouding. Je begint de oefening zittend op de knieën en met de handen op de grond, ter hoogte van de schouders. Duw jezelf nu omhoog en houd de billen in de lucht. Ontspan de nek en vorm een soort driehoek met je lichaam. Deze houding ontspant en rekt de spieren in het lichaam goed uit. Laat je kind goed op de ademhaling letten tijdens de oefening.

De vlinder

Bij de vlinderhouding zit je kind overeind met een rechte rug. De voeten houd je tegen elkaar en de knieën naar de zijkant. Houd een rechte houding en ontspan. Houd de voeten vast bij de enkels met de handen. Deze houding is goed voor de flexibiliteit van de heupen en knieën en bevordert een gezonde wervelkolom.

Wat heb je nodig voor kinderyoga?

Als je de sportwinkel mag geloven moet je flink wat in huis hebben om yoga te beoefenen.
Niets is echter minder waar. Yoga kan altijd en overal en je hebt er niet per se hulpmiddelen
of een docent bij nodig. Dat maakt kinderyoga juist zo toegankelijk. Wil je graag een zachte ondergrond? Dan kan een yogamat uitkomst bieden. Deze heb je in allerlei uitvoeringen en prijsklassen. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van zachte kussens, een yogablok of een meditatiekussen, maar dit is dus niet noodzakelijk.

Voor wie is kinderyoga geschikt?

Yoga voor kinderen is leuk voor jong en oud! Het is voor baby’s, kleuters, schoolkinderen en pubers geschikt. Sommige groepslessen op sportscholen of sportclubs zullen een minimum- en maximumleeftijd hanteren. Iemand zal dus niet snel een kind meenemen naar de yogales. Maar er zijn ook tal van groepslessen specifiek gericht op kinderen. Vaak worden de lesgroepen verdeeld naar leeftijd. Zo kan jouw kind meedoen met een groep die aansluit op zijn of haar niveau. Maar er zijn ook groepslessen voor peuters en zelfs voor baby’s. Vaak doe je als ouder deze les samen met jouw kind. Het is een fantastische manier om jouw zoon of dochter kennis te laten maken met yoga. Kinderyoga, en ook lessen in meditatie, worden tegenwoordig ook steeds vaker in het basisonderwijs gegeven. Informeer zeker eens of dit een mogelijkheid is op jullie school.

Kinderyoga vanuit huis

Jullie hoeven natuurlijk de deur niet uit om aan yoga te doen. Je kind kan thuis ook prima
kennismaken met alles wat yoga te bieden heeft. Via boeken, YouTube-lessen en leuke apps ontdekt jouw kind de veelzijdigheid en het plezier van yoga. Wil je jouw zoon of dochter kennis laten maken met yoga voor kinderen? Neem dan zeker samen eens een kijkje op de volgende YouTube-kanalen:

Gebruik je liever een boek of yogakaarten om kinderyoga te ontdekken? Dan vinden wij
deze boeken en kaartensets echte aanraders: