Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Smakelijk kerstdiner op school: inspiratie voor de hapjes en extra tips

De kerstdagen staan voor de deur en dat betekent niet alleen de kerstboom optuigen, cadeaus uitpakken en kerstliedjes zingen, maar ook het jaarlijkse kerstdiner op school. Sommige ouders en kinderen staan te trappelen om hun culinaire hoogstandjes te presenteren. Anderen kijken er vooral tegenop. Met deze 5 tips wordt het kerstdiner op school dit jaar onvergetelijk, mede door jouw bijdrage.

Het kerstdiner op de basisschool

Op nagenoeg elke basisschool in Nederland vindt voor het begin van de kerstvakantie het kerstdiner plaats. De kinderen mogen zich mooi aankleden, er wordt gezorgd voor muziek en de klaslokalen worden omgetoverd tot sfeervolle ruimtes geschikt voor een heus kerstdiner.

Het kerstdiner is een gezellige traditie waarbij ouders, leerlingen en leraren samenwerken om een diner samen te stellen voor alle kinderen in de klas. Iedereen brengt een gerecht mee en samen geniet je van al het lekkers. De verwachtingen kunnen daarbij hooggespannen zijn. Je wilt tenslotte iets meegeven waar je kind trots op is en waar de kinderen met smaak van zullen eten.

Tips voor gerechten voor het kerstdiner

Een gerecht maken voor het kerstdiner is niet altijd even makkelijk. Je hebt tenslotte rekening te houden met de smaakvoorkeuren van basisschoolkinderen, allergieën van je eigen kind en van klasgenoten. En het liefst wil je dat het ook nog een beetje makkelijk te maken is. Hoe pak je dit aan? Wij geven tips!

Wees er vroeg bij

De meeste scholen maken gebruik van een intekenlijst waarop kinderen zich kunnen inschrijven voor een gerecht. Alle gerechten die het kerstdiner compleet maken, staan hierop. Het is slim om hier zo snel mogelijk op te reageren en je in te schrijven voor iets wat jij goed kunt maken én waarvan je zeker weet dat andere kinderen het lekker vinden. Ben je echt geen held in de keuken? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor gesneden stokbrood. De accessoires doen de rest. 

Houd het simpel

Natuurlijk wil je jouw kind iets lekkers en feestelijks meegeven naar het kerstdiner, maar dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. De meeste kinderen houden tenslotte van simpele gerechten zoals pannenkoeken, wraps, hotdogs en bladerdeeghapjes. Kies dus voor ingrediënten en gerechten die zeker in de smaak zullen vallen bij de kinderen en bewaar het experimenteren voor je eigen kerstdiner. Betrek je kind bij het kiezen van het gerecht, maar ook zeker bij het maken van de hapjes. Luister ook vooral naar de instructies van de juf of meester. Hij of zij weet het beste wat er nodig is om er een geslaagd diner van te maken met ouders en de kinderen. 

Denk aan allergieën

Het is belangrijk om rekening te houden met allergieën van je eigen kind en van zijn of haar klasgenoten tijdens het kerstdiner. Meestal wordt dit door de juf of meester vooraf gecommuniceerd, maar extra informeren kan zeker geen kwaad. Kies het liefst voor gerechten die vrij zijn van veelvoorkomende allergenen. Zo zorg je ervoor dat alle kinderen lekker kunnen mee-eten en een gezellige avond hebben.

Focus op gezond

Veel scholen geven de voorkeur aan gezonde hapjes en maaltijden, ook tijdens het kerstdiner. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om een lekker én gezond gerecht te maken. Gebruik bijvoorbeeld volkorenbrood als je sandwiches maakt of volkorentortilla's als je wraps maakt. Voeg extra groente toe aan een pastasalade of geef fruitspiesjes mee als gezond toetjes.

Laat je inspireren door Kerst

Een kerstdiner is natuurlijk nog leuker met hapjes die echt passen bij de kerstsfeer. Een kerstboom van knakworstjes, een bladerdeeg kerstster of een kerstboom van pizzabroodjes: het zijn slechts een paar ideetjes om het gerecht voor het kerstdiner extra feestelijk te maken.

Handige en smakelijke recepten voor het kerstdiner op school

Vind je het lastig om zelf een recept te bedenken voor het kerstdiner van jouw zoon of dochter? Geen stress! Online vind je namelijk volop inspiratie voor handige recepten die niet alleen in een handomdraai klaar zijn, maar die ook nog eens heel smakelijk zijn. Wij delen een paar recepten ter inspiratie, maar geef er ook vooral jouw eigen draai aan.

De presentatie

Het gerecht kan nog zo eenvoudig zijn, met de juiste accessoires maak je er een aantrekkelijk hapje van. Van vrolijke servetten tot een mooie borrelplank, een kerstbal of andere kerstversiering; zo staat je gerecht er stralend bij. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf en geniet met elkaar van het heerlijke diner.