Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 Tips tegen verveling op de achterbank: maak autoritten weer gezellig

Ken je dat moment? Je hebt de auto nog niet uit de straat gereden en je kind begint al met "Zijn we er bijna?" en "Ik verveel me!". Verveling op de achterbank kan een uitdaging zijn, maar maak je geen zorgen! We hebben een lijst samengesteld met gezellige activiteiten die autoritten voor zowel korte als lange afstanden aangenamer maken.

Een beetje vaker vervelen is helemaal niet erg…

Verveling op de achterbank kan soms een gedoe lijken, maar eigenlijk is het niet zo erg voor kinderen. Soms is het fijn om gewoon even niets te doen. Het geeft je kind de kans om te ontspannen. Ze kunnen nadenken over hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt. Als er niet steeds iets gebeurt, leert je kind ook beter opletten en de aandacht versnippert minder. Het is tegelijkertijd een goede oefening voor je kind: even niets moeten of doen. Verveling wordt een stukje ingewikkelder voor jou als ouder, als je kind de aandacht opeist terwijl je aan het rijden bent. Dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties die je natuurlijk wil voorkomen. Daarom is het slim om vooraf leuke activiteiten en autospelletjes te verzinnen om achter de hand te hebben. Zo blijft iedereen veilig en is het ook nog eens gezellig onderweg.

7 activiteiten voor kinderen om de autorit leuker te maken

Onderweg zijn met het gezin is soms een hele onderneming, vooral als de verveling toeslaat. Er zijn gelukkig genoeg manieren om korte, maar ook zeker lange ritten leuk en gezellig te maken. Ongeacht het type auto dat je hebt en de ruimte waarover je beschikt. Misschien rij je een kleine auto voor de alledaagse ritjes die ook nog eens betrouwbaar, betaalbaar en comfortabel is. De stadsauto is niet voor niets erg populair. Het kan ook zijn dat je een groter gezin hebt of vaker langere reizen maakt. Dan rijdt een ruimere auto zoals een stationwagon of crossover fijn. Ook geniet je van meer bagageruimte. Auto’s met zeven (of meer) zitplaatsen zijn voor autovakanties echt een uitkomst. Verveling op de achterbank kan altijd toeslaan bij kinderen, maar met deze tips maak je elke autorit leuker.

1. Picknickpauze

Stop regelmatig onderweg om even op te laden en te ontspannen. Strek de benen, doe een plaspauze en adem de frisse lucht in. Geef je ogen wat rust en stretch je lichaam. Het is ook een leuke afwisseling om te picknicken. Bij veel parkeerplaatsen zie je picknicktafels staan, maar je kunt natuurlijk ook je eigen kleed meenemen. Een gezellig mandje of tasje met lekkere en gezonde snacks, maakt de stop compleet. Neem ook een voetbal mee, bewegen compenseert de zithouding en het is ook nog eens een leuke activiteit om samen te doen.

2. Autobingo

Maak eenvoudige bingo-kaarten met dingen die je onderweg kunt spotten, zoals een rode auto, een tankstation of een windmolen. Wie als eerste zijn kaart vol heeft, wint! En is er valse bingo, dan wordt er natuurlijk gezongen… Zo wordt elke autorit een feestje.

3. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Spelletjes zorgen er echt voor dat de tijd voorbij vliegt. Neem bijvoorbeeld het klassieke spel "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet." Hierbij kiest iemand iets om naar te kijken, zoals een boom of een auto, en zegt alleen de kleur ervan. De anderen moeten dan raden wat het is. Je hebt niets nodig, alleen elkaar. Het creëert gezelligheid en maakt de rit speciaal. Zo wordt de reis niet alleen een manier om van A naar B te komen, maar ook een tijd om samen te lachen en te ontspannen. 

4. Tijd voor muziek

Van een spontane auto-karaoke tot het samenstellen van jullie eigen playlist met favoriete nummers, muziek voegt plezier toe aan de reis. Zing uit volle borst mee met jullie favoriete liedjes of ontdek samen nieuwe muziekgenres. Podcasts zijn ook een aanrader om naar te luisteren. Ontdek hier de leukste podcasts voor basisschoolkinderen.

5. Volg de route op de kaart

Laat je kind navigeren door de route op een kaart te volgen. Het is een eenvoudige manier om ze betrokken te houden en wat aardrijkskunde bij te brengen. Ook kun je elkaar vragen stellen over de omgeving of spelletjes doen die te maken hebben met de kaart waarop je kind kijkt. Zoek bijvoorbeeld twee punten op de kaart en meet de afstand in kilometers. Laat je kind raden hoeveel tijd het zou kosten om van het ene punt naar het andere te reizen met de auto. Wat als je het zou lopen? En hoe leuk is het doen van een letterzoektocht! Laat je kind een letter kiezen (bijvoorbeeld de letter 'A'). Vraag om plaatsen op de kaart te zoeken die beginnen met die letter, zoals Amsterdam, Athene of Atlanta. Wissel de beurt af en laat anderen ook letters kiezen.

6. Knutselen

Neem kleurpotloden, stiften, of kleurboeken mee en laat de kinderen tekenen wat ze onderweg zien. Dit kunnen landschappen, auto's of zelfs fantasievolle creaties zijn. Zorg ervoor dat je materialen meeneemt die makkelijk te gebruiken zijn in een bewegende auto, zoals afsluitbare bakjes voor kleine onderdelen en kleurboeken met stevige pagina's. Knutselen draagt niet alleen bij aan de creativiteit, maar ook aan meer ontspanning op de achterbank.

7. Originele vragen stellen aan kinderen

Onderweg in de auto kun je leuke gesprekken voeren door vragen te stellen, zoals: "Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?" of "Welk dier vind je het leukst?". Het delen van grappige ervaringen of fantaseren over magische krachten kan ook voor veel plezier zorgen. Het belangrijkste is om lichte en positieve gespreksonderwerpen te kiezen die iedereen bij het gesprek betrekken. Hieronder alvast enkele vragen die je kunt stellen.

  • Als je een dag een superkracht zou kunnen hebben, welke zou je kiezen en waarom?
  • Stel je voor dat je een dier kon zijn voor een dag. Welk dier zou je zijn en wat zou je doen?
  • Als je een eigen ijsje mocht bedenken, wat voor smaken zou het hebben?
  • Als je drie wensen mocht doen, wat zou je dan wensen?
  • Wat is het gekste wat je zou doen als je onzichtbaar was voor een dag?
  • Stel je voor dat je de baas was van een eigen pretpark. Hoe zou het eruit zien?
  • Als je met een tijdmachine kon reizen, naar welke periode zou je gaan en wat zou je daar willen doen?

Deze vragen kunnen leiden tot grappige, creatieve, en soms verrassende antwoorden, waardoor de autorit nog interessanter en plezieriger wordt.

Met een mix van pitstops voor picknicks, creatieve autospelletjes en gezellige gesprekken maak je van elke autorit een avontuurlijke en leuke ervaring voor het hele gezin. Verveling op de achterbank kan daardoor gemakkelijk worden omgetoverd tot kostbare momenten van ontspanning, lachen en delen. Goede reis!