Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

7 tips om samen met je kids thuis energie te besparen

Nu de energieprijzen al maandenlang de pan uitrijzen, moeten veel gezinnen opeens op de kleintjes letten. Het hakt er flink in, die energierekening. Je kunt er voor kiezen om daarom op andere zaken te bezuinigen, maar: waarom maken jullie er als gezin geen uitdaging van? Met zijn allen zo veel mogelijk energie besparen, zodat jullie ondanks de hoge prijzen alsnog jullie favoriete uitjes samen kunnen blijven doen. We geven je 7 tips om hier meteen werk van te maken.

Geef van jongs af aan de basics mee

Als jong gezin heb je een extra uitdaging bij het besparen van energie: jonge kinderen kunnen nog niet helemaal bevatten hoe het werkt, of beseffen waarom het zo belangrijk is. Pas op latere leeftijd leren ze hoe de kachel warm wordt. Hoe kun je hen dan toch al meteen in dit proces betrekken? Door je kinderen van jongs af aan de basisgewoonten aan te leren.

Denk aan: niet te lang douchen, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen, de lampen uitzetten als je een kamer verlaat, de buitendeur goed dichttrekken, en niet onnodig veel water gebruiken bij het doortrekken van de wc. Dit zijn allerlei simpele gewoontes die je kids makkelijk kunt leren, zonder dat ze tot in detail hoeven te begrijpen hoeveel energie hiermee bespaard wordt. Hoe je deze energiebesparende gedragingen aanleert? Door het goede voorbeeld te geven. Kinderen zijn helden in kopiëren en doen je graag na. Laat daarom vooral zien wat je doet en als extra kan je (afhankelijk van de leeftijd) ook vertellen waarom je doet wat je doet.

Kijk kritischer naar de wasmand

Afhankelijk van hoe groot jullie kroost is, worden er in een week tijd nogal wat kleren in de wasmand gedumpt. Weten je kinderen eigenlijk wel hoe snel hun kleren gewassen moeten worden? Natuurlijk, ondergoed verwissel je dagelijks. En een t-shirt na een benauwde zomerdag ook. Maar verder kun je kleren vaak veel langer dan gedacht blijven dragen totdat ze de wasmachine in moeten.

In veel situaties volstaat het ook om een blouse een middagje aan de waslijn buiten te hangen. Daag je kinderen uit om kritisch te kijken naar hun kleren, voordat ze die zonder nadenken in de wasmand gooien. Dat scheelt niet alleen veel energie, maar ook talloze wandelingen van en naar de wasmachine én een uitpuilende wasmand.

Ga samen buiten spelen

Het is steeds meer de norm om met het gezin samen tv te kijken; alle schermpjes vreten energie. Stel daarom bij je kinderen voor om wat vaker buiten te gaan spelen. Naast energiebesparend is het ook nog eens beregezellig en goed voor de gezondheid van je kids. Geen inspiratie? Denk dan samen met je partner weer eens goed terug aan al die leuke spelletjes die jullie vroeger met de rest van de kinderen in de straat deden. En als het slecht weer is? Tijd voor een bordspelletjesmarathon. Buiten spelen kent wel een bijkomend risico: schade aan andermans spullen. Heel leuk hoor, met z’n allen de bal hooghouden op de parkeerplaats achter het huis. Maar voor je het weet heeft de buurman een deuk in zijn dure bolide. Zorg daarom wel dat jullie aansprakelijkheidsverzekering up to date is, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zijn jullie gedekt tegen eventuele schade die je kind aan iemands eigendommen aanbrengt.

Investeer in energiezuinige apparaten

Je gebruikt met het hele gezin waarschijnlijk best wat apparaten in huis. Natuurlijk, jullie hebben wel afspraken met de kinderen gemaakt over hoeveel uur per dag er tv gekeken mag worden, of hoe lang ze achter de iPad mogen. Toch draagt dit gebruik bij elkaar flink bij aan de rekening. Moet er een keer een apparaat vervangen worden? Zoek dan altijd naar opties met energielabel A of A+. Dan verdien je de investering snel genoeg weer terug via de energierekening. Heb je de afgelopen tijd meerdere nieuwe apparaten gekocht? Vergeet dan niet te kijken of je inboedelverzekering nog aangepast moet worden. Omdat je totale inboedel in waarde is gestegen, is dit waarschijnlijk wel het geval.

Creëer bewustzijn met een slimme meter

Als je toch bezig bent met investeringen, overweeg dan meteen om een slimme meter in huis te nemen. Deze kan je precies vertellen hoeveel energie elk apparaat verbruikt. Super leerzaam voor de kinderen dus, als je ze aanspoort af en toe naar de meter te kijken. Of je kunt zelf de meter checken en met ze delen wat je afleest. Zo zijn ze in één keer een stuk bewuster over hun eigen verbruik thuis.

Kook altijd uitgebreid en samen

Het is als gezin één van de belangrijkste momenten die je samen hebt: het avondeten. Toch zie je steeds vaker dat kinderen op latere leeftijd soms liever voor zichzelf iets bereiden. Een aanslag op de energierekening: je fornuis draait daardoor overuren. Houd deze gezinstraditie er daarom zoveel mogelijk in. Toon interesse in de voorkeuren die je kinderen hebben, en probeer samen nieuwe recepten te zoeken die goed bij iedereen passen. Het scheelt energie, moeite, en brengt jullie weer meer bij elkaar. Én je ontdekt misschien nog wel je volgende favoriete gerecht.

Het hele gezin in de bakfiets

Benzinekosten: je ziet het dan misschien niet terug op je energierekening, maar ook deze energiebron slurpt tegenwoordig je geldpot leeg. Brandstofprijzen zijn namelijk hoger dan ooit, en goedkoop tanken is voor nu even verleden tijd. Houd hier als gezin rekening mee door in creatieve oplossingen te denken. Pak de auto écht alleen als het nodig is, en probeer met één ritje zo veel mogelijk taken van verschillende gezinsleden te combineren. Voor jonge gezinnen wordt de bakfiets een steeds populairder alternatief voor de auto. Het is goedkoper, gezonder, en misschien ook nog wel gezelliger. Iets om te overwegen!