Zo creëer je een gezellige leeshoek in de woonkamer

Stel je voor: een knus hoekje in je woonkamer, gevuld met boeken met de mooiste verhalen die uitnodigen om erbij te pakken. In dit artikel delen we praktische tips om zo'n bijzondere leeshoek te maken, waar lezen niet alleen leuk is, maar ook een belangrijke rol speelt in de taalontwikkeling van je kinderen. Je hoeft hiervoor echt geen interieurontwerper te zijn of veel geld uit te geven. Het draait allemaal om het samenstellen van een comfortabele én uitnodigende plek waarin boeken tot leven komen.

Jouw ideale leeshoek samenstellen

Het samenstellen van een heerlijke leeshoek begint met het vinden van de perfecte plek. Het hoeft geen grote ruimte te zijn; zelfs een klein hoekje in de woonkamer kan al genoeg zijn. Belangrijk is dat het comfortabel en stil is, zodat je kind ongestoord kan genieten van het lezen. Een goed idee kan zijn om de leeshoek dichtbij het raam te plaatsen vanwege het natuurlijke daglicht. 

Comfortabele zitplaatsen

Niets nodigt meer uit tot lezen dan een comfortabele plek om te zitten. Een stijlvolle hoekbank of een knusse fauteuil zijn heerlijke plekken voor een leesmoment. Neem ook eens een kijkje bij een woonwinkel om inspiratie op te doen. In de showroom zie je verschillende stijlen en kun je ideeën opdoen voor jouw woonkamermetamorfose. Voeg wat gezellige kussens en warme dekens toe om jullie leeshoek extra comfortabel te maken. 

Boekenkast of boekenplank

Een leeshoek is niet compleet zonder een plek om boeken op te bergen. Een boekenkast(je) of boekenplank is onmisbaar. Het helpt je niet alleen om de ruimte opgeruimd te houden, maar het is ook een handige reminder om te zien welke boeken je in huis hebt. Zorg ervoor dat de boeken binnen handbereik van de kinderen staan, zodat ze zelf hun favorieten kunnen kiezen. Zo maak je lezen toegankelijker dan ooit. Plof samen op de bank en geniet samen van jullie leesmoment.

Sfeervolle verlichting

Goede verlichting is cruciaal voor een leeshoek. 's Avonds kun je zorgen voor zachte, warme verlichting met behulp van staande lampen of sfeervolle wandlampen. Een leeslamp met verstelbare arm is een geweldige toevoeging voor oudere kinderen die zelf willen lezen en de verlichting kunnen bedienen.

De leeshoek aankleden met accessoires

Kussens en dekens maken de leeshoek extra comfortabel én gezellig. Leg een stapel kussens op de bank en hang dekens over de leuning. Kinderen zullen het heerlijk vinden om zich in te graven met een zacht deken terwijl ze verdwalen in een boek. Door de leeshoek nog verder aan te kleden, geef je het een persoonlijke touch. Denk aan posters van hun favoriete boeken of artiesten, knutselwerken van school of een paar kleine kamerplanten. Laat je kinderen ook meehelpen met inrichten, zodat de leeshoek nog meer uitnodigt.

Leesplezier stimuleren

Het vergroten van het leesplezier bij kinderen begint met het goede voorbeeld geven. Als je laat zien hoe jij kunt genieten om in een boek te verdwalen, zullen kinderen eerder geneigd zijn om hetzelfde te doen. Creëer daarnaast een leesroutine in huis, waarbij er dagelijks tijd is om te lezen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om voor het slapengaan voor te lezen. Of kruip nog even samen op de bank met een goed boek en laat schermen uit. Dit versterkt niet alleen de band tussen jullie, maar stimuleert ook de liefde voor boeken. Laat kinderen zelf boeken kiezen, zelfs als dat betekent dat ze dezelfde dinosauriërverhalen keer op keer willen lezen. Het draait uiteindelijk om het opbouwen van een positieve associatie met lezen, zodat het een activiteit wordt waar ze bij kunnen ontspannen.

Deze enthousiaste ouders gingen je voor...

Mark: "Een vaste leestijd instellen was een gamechanger voor ons. Elke avond na het eten verzamelen we in de leeshoek voor een half uurtje lezen." 

Sarah: "Ik betrek mijn kinderen altijd bij het kiezen van boeken. Dan gaan we naar de bibliotheek en laten ze helemaal vrij in wat ze kiezen. Daardoor lezen ze nu veel vaker!" 

Pien: "We hebben naast de bank een hoekje met grote kussens op de grond en zo is onze leeshoek eigenlijk ontstaan. Onze kinderen gaan er nu zelf regelmatig naartoe met een boek of tijdschrift om even te lezen."

Maak je eigen leeshoek in de woonkamer

Een gezellige leeshoek in de woonkamer kan een wereld van verschil maken als het gaat om het aanmoedigen van je kinderen om boeken te lezen. Met de juiste inrichting en een beetje creativiteit kun je een magische plek creëren waar lezen een avontuur wordt dat ze niet willen missen.