Handige tips voor het kopen van een kindvriendelijke bank

De aanschaf van een bank of bankstel is een grote uitgave. Je neemt volop de tijd om je te oriënteren op het aanbod, de verschillende prijsklassen en natuurlijk de opties qua materiaal en kleur. Je wilt dat de bank goed past bij jouw interieur, maar het is minstens zo belangrijk om een bank uit te kiezen die wel tegen een stootje kan als je kinderen hebt. Daarom geven wij enkele handige tips voor het kopen van een kindvriendelijke bank, waardoor je er met het hele gezin plezier van hebt.

De perfecte bank met kinderen in huis

Eén van de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van een nieuwe bank is het aantal zitplekken. Een loveseat kan wel fantastisch in de woonkamer staan, maar is simpelweg niet praktisch als gezin met kinderen. Zorg dat iedereen in huis een plekje heeft op de bank tijdens gezellige filmavondjes, wanneer er visite komt of tijdens een spelletjesmiddag. Of stel een set samen met enkele fauteuils om voldoende zitruimte te creëren.

Is een hoekbank met kinderen een goed idee?

Een bank moet natuurlijk ook comfortabel zijn. Je wilt er ‘s avonds onderuitgezakt op kunnen liggen na een drukke dag, maar je wilt er ook lekker op kunnen zitten tijdens een goed gesprek met je partner. En misschien nog wel het belangrijkste, de vorm en de grootte van de bank moet natuurlijk goed in jullie woonkamer passen. Daarom is een hoekbank tegenwoordig erg populair. Hoekbanken zijn ruim, comfortabel, veelzijdig en je kunt er volop mee variëren en schuiven in de woonkamer. Veel hoekbanken zijn ook nog eens modulair: dit houdt in dat je ze van vorm en grootte kunt veranderen. Zo groeit jouw bank slim met het gezin mee.

Knoeien en poetsen

Bij de aanschaf van een nieuwe bank is het handig om rekening te houden met eventuele vlekken. Er wordt nu eenmaal geknoeid in huis en de kans is groot dat dit geen uitzondering zal zijn, en ja, helaas ook op de nieuwe bank. Het is geen slecht idee om een bank te kiezen van een stof die goed schoon te maken is. Een leren bank is juist om deze reden enorm populair, maar ook velours banken zijn prima schoon te maken. Een leren of kunstleren bank kan bovendien wel tegen een stootje en dat is geen overbodige luxe met kinderen.

De ideale kleur bank voor vlekken

Wil je dat vlekken en beschadigingen niet zo opvallen op de bank? Kies dan voor een kleur bank waar je deze plekken niet zo duidelijk op ziet. Vooral banken met katoenen bekleding zijn lastig schoon te houden en moeilijk goed schoon te poetsen. Vuil en vlekken trekken snel in de stof. Voor een donkere bank kiezen om vlekken te verdoezelen? Niet altijd het beste idee. Soms is een lichte kleur of een gemêleerde stof juist beter om vlekken te verdoezelen. Tip: vraag om advies in de winkel en neem een staaltje mee om te ontdekken of de kleur goed past bij jullie interieur. In de winkel ziet het er soms nét een beetje anders uit, bijvoorbeeld door ander licht. Is de kleur een match bij de gordijnen, woonkamerstoelen en tint op de muur? Dan zit je goed!

Houd je bank makkelijk schoon

Laten we eerlijk zijn: vlekken in de bank komen vaker voor dan je zou willen, hoe goed je ook je best doet om het te voorkomen. Een geknoeid glas limonade, een baby met reflux, een boterham met pindakaas op de bank: het is niet de vraag of het gebeurt maar vooral wanneer. Het is dus slim om een bank uit te zoeken waarop vlekken niet zo opvallen én waarvan de kussens en hoezen goed schoon te maken zijn. Wist je dat je bij steeds meer winkels kunt kiezen voor een bank met wasbare hoezen? Je kunt de hoezen makkelijk van de kussens halen en ze zowel met de hand als in de wasmachine wassen. Dan hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken over vlekken. Als je helemaal safe wilt zitten, kun je jullie nieuwe bank ook vooraf impregneren met een speciale vloeistof om vlekken en vuil te weren. De bank is daardoor veel makkelijker schoon te maken. Zo kan iedereen lekker knoeien!