Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 tips voor een betere nachtrust tijdens de feestdagen

Terwijl de huizen worden versierd met twinkelende lichtjes in de kerstboom en de Sint nog maar net terug vertrokken is naar Spanje, merken veel ouders dat hun kinderen worstelen met een onverwachte bijwerking van al deze festiviteiten: onrustige nachten en slaapstress bij je kind met kleine oogjes aan de ontbijttafel tot gevolg. In deze blog duiken we in de wereld van slaapstress bij kinderen. Ook richten we onze aandacht op de impact van spannende gebeurtenissen zoals de feestdagen (maar denk ook aan Sinterklaas, Pasen, …)  op de nachtrust van onze kleintjes. Waar komt deze slaapstress vandaan, en nog belangrijker, hoe kunnen we als ouder helpen om onze kinderen te ontprikkelen?

Een periode met veel opwinding kan voor kinderen vaak heel overweldigend zijn en leiden tot onrustige nachten of bedtijdstress. Het zit vooral in de onvoorspelbaarheid van deze gebeurtenissen die veel spanningen oproepen. Zo gaat je kindje slechter slapen of wordt hij/zij ineens veel eerder wakker. Je kind wordt net heel druk of zal snel geïrriteerd zijn. Een goede nachtrust is cruciaal voor de gezondheid en de concentratie van je kind. In deze blog deel ik graag enkele tips voor een betere nachtrust bij je kind tijdens spannende dagen. 

1. Creëer een doordachte bedtijdroutine

Tijdens spannende dagen zoals de feestdagen, Pasen, Sinterklaas, … is een gestructureerde en voorspelbare bedtijdroutine van onschatbare waarde voor het welzijn van je kind. Start deze routine ongeveer een halfuur voor het slapengaan en creëer een rustige sfeer. Dim bijvoorbeeld de lichten, lees een rustgevend verhaaltje voor en neem de tijd voor knuffelmomenten. Dit draagt bij aan de ontspanning van je kleintje en het bereidt hen voor op een goede nachtrust. Blijf vooral zelf ook kalm tijdens het ritueel (ook al wil je kind niet altijd even vlot meewerken), en straal rust uit want dit voelt je kind direct aan.  

2. Let op met energieke activiteiten voor het slapengaan

Het beperken van energieke activiteiten voor het slapengaan is van groot belang om een rustige nachtrust te bevorderen. Vooral tijdens periodes met veel indrukken, zoals Sinterklaas, de feestdagen, Pasen, … . Vermijd bijvoorbeeld het spelen van energieke spelletjes die frustraties kunnen opwekken. Daarnaast is het verstandig om de schermtijd voor het slapengaan te beperken. Kies in plaats daarvan voor rustige of creatieve bezigheden om tot ontspanning te komen en de overgang naar de slaap te vergemakkelijken.

3. Een kalmerende slaapomgeving

Een serene en comfortabele omgeving draagt aanzienlijk bij aan een goede nachtrust. Verder is het essentieel om te zorgen voor een goed verduisterde kamer. Zelf ben ik ook een voorstander witte ruis in de slaapkamer. Het is een praktisch en betaalbaar hulpmiddel om de slaap van je kindje te bevorderen en hen minder gevoelig te maken voor omgevingsgeluiden.

4. Praat over de aankomende gebeurtenis

Kinderen raken gestrest door de onzekerheid van de aankomende gebeurtenissen. Ze weten bijvoorbeeld niet goed wat er gaat gebeuren, plaatsen hun vraagtekens bij de kerstman en zijn enthousiast over cadeautjes.  Neem de tijd om uit te zoeken wat er zich afspeelt in het hoofd van je kind. Door samen op zoek te gaan naar de behoeften en gevoelens van je kind, creëer je geborgenheid en geef je je kind een gerust en veilig gevoel. Belangrijk is dat je tijdens dit gesprek écht oog hebt voor je kind. 

5. Creëer ruimte voor ontspanning

Tijdens drukke dagen is het van cruciaal belang om tijd te reserveren voor rust en ontspanning. Speel samen een rustig spelletje, maak een lekkere wandeling in de buitenlucht of geniet simpelweg van wat quality time door gezellig te knuffelen. Wist je trouwens dat er tijdens het knuffelen met je kind een hormoon genaamd Oxytocine vrijkomt in het lichaam? Dit hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en zorgt voor een sterke emotionele band tussen ouder en kind met als cadeautje stressvermindering.

6. Luister naar je kind

Ieder kind is uniek en daarom is het van groot belang om aandacht te besteden aan de individuele behoeften van je kind. Ervaart je kindje stress, las dan een extra knuffelmomentje  of speeltijd in en neem de tijd om met hen te praten over hun zorgen. Toon vooral begrip en ga samen op zoek naar oplossingen. Laat je kind zijn of haar gedachten delen maar hou het ook beknopt. Een kind met stress wil vaak wat extra aandacht tanken en kan daarom 1001 vragen gaan stellen. Stel daarom grenzen om ervoor te zorgen dat bedtijd niet te laat wordt. Gesprekje afgerond? Sluit af met een liefdevolle kus, knuffel en stop je kindje lekker in. 

Ervaart jouw kindje veel onrust bij speciale gebeurtenissen? Overweeg dan het gebruik van een aftelkalender om voorspelbaarheid te creëren. Ik hoop je met deze tips een rustige nachtrust te kunnen bieden tijdens spannende dagen of gebeurtenissen zoals de feestdagen Onthoud vooral dat een ontspannen slaapomgeving en een consistente slaaproutine key is voor succes.