Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!

5 september 2022

Bewuster eten met het gezin: 5 tips om voedselverspilling te verminderen

Valt er bij jullie thuis ook nog voedsel te redden? Dat is goed voor de portemonnee én voor het klimaat! Bijvoorbeeld die boterhammen die vaak overblijven, het fruit dat te lang in de fruitschaal heeft gelegen of dat pak meel achterin de kast dat nu toch echt over datum is? Wij geven 5 praktische tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan en iedereen in het gezin kan meedoen. Zo maak jij een vliegende start.

Verminderen van voedselverspilling

Het verminderen van voedselverspilling gaat verder dan alleen het besparen van geld. Wereldwijd gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren, wat enorme gevolgen heeft voor het milieu, de economie en de sociale rechtvaardigheid. Voedselproductie vraagt om kostbare hulpbronnen zoals land, water en energie, en verspilling draagt bij aan onnodige uitstoot van broeikasgassen. Het aanpakken van voedselverspilling is een directe manier om duurzamer met onze planeet om te gaan en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Bewuster omgaan met eten en drinken 

We staan vaak niet stil bij de alledaagse voedselverspilling die plaatsvindt. Denk aan die verlepte groenten en halfvergane restjes in de koelkast, of de overrijpe bananen die worden weggegooid. Ook het weggooien van eetbare delen zoals schillen, stelen en bladeren draagt bij aan verspilling. Bovendien kunnen we creatief omgaan met ingrediënten die anders verloren zouden gaan, zoals het maken van bouillon van groentesnijafval. Bewustwording kan een grote impact hebben op het verminderen van verspilling.

Impact op het klimaat

Voedselverspilling heeft aanzienlijke gevolgen voor het klimaat. Het verspillen van voedsel betekent dat de productie, het transport en de verwerking van dat voedsel ook verspilde middelen en energie zijn. Door voedselverspilling te verminderen, verminderen we indirect de uitstoot van broeikasgassen en dragen we bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Het verminderen van verspilling is een integraal onderdeel van de inspanningen om een duurzamere en klimaatvriendelijkere toekomst te creëren.

Bewaar de restjes om voedselverspilling tegen te gaan

Kook jij ook vaak te veel of blijven er restjes over? Bijvoorbeeld omdat iemand toch niet mee kon eten of omdat de kinderen minder eetlust hadden dan gebruikelijk? Gooi deze restjes dan niet weg. Veel kliekjes kun je prima in de koelkast bewaren voor een later moment. Zo heb je alvast een overheerlijke lunch voor de volgende dag of iets lekkers om de kinderen mee te geven in de lunchbox. Veel pasta’s, curry’s en stoofpotten zijn zelfs de volgende dag nog lekkerder! Zo voorkom je voedselverspilling en bespaar je geld.

Creëer een ‘use first’ bakje

Onze keukenkastjes en koelkast staat vol met producten, maar hoeveel hiervan gebruik je daadwerkelijk? Door de grote hoeveelheid boodschappen vergeten we vaak wat we al in huis hebben. Hierdoor is de kans groot dat producten over datum raken of niet lekker meer zijn.

Ga deze vorm van voedselverspilling tegen door een ‘use first’ bakje te introduceren in de koelkast en in de kast. Plaats hier alle producten in die de houdbaarheidsdatum naderen. Door dit bakje een prominente plek in de kast of koelkast te geven weet iedereen in het gezin dat deze producten moeten worden gebruikt. Dat scheelt een hoop verspilling van voedsel. Misschien kun je samen met de kinderen nog iets lekkers van deze ingrediënten maken. 

Bewaar producten op de juiste plek

Wist je dat het belangrijk is om producten op de juiste plek te bewaren? Veel van ons bewaren tomaten standaard in de koelkast. Dat is echter niet de meest ideale plek om tomaten vers en smakelijk te houden. Tomaten horen namelijk op de fruitschaal. Aardbeien daarentegen kun je beter wel in de koelkast bewaren om ze zo lang mogelijk vers te houden. En wist je dat je uien en aardappelen beter niet bij elkaar in de buurt kunt leggen.

Door producten op de juiste manier op te bergen, ga je veel bederf en voedselverspilling tegen. Raadpleeg het Voedingscentrum voor bewaaradvies voor allerlei producten.

Koken met restjes groente en fruit

Gooi die zachte appel, die enkele tomaat of die overgebleven kruiden niet weg. Verzamel alle restjes en maak er een heerlijke maaltijd van! Een pastasaus, een curry, een omelet, een smoothie, een quiche of een verse groentesoep. Je kunt er alle kanten mee op.

En dat is nog niet alles. Van oud brood kun je namelijk heerlijke wentelteefjes en croutons maken en restjes pasta verwerk je voortaan in een goed vullende frittata of lunchsalade. Op de website van de Verspillingsvrije Week kun je een gratis receptenboekje downloaden met heerlijke recepten met restjes om voedselverspilling te voorkomen.

Maak een weekmenu

Werk jij al met een weekmenu? Door aan het begin van elke week een weekmenu op te stellen, kun je maaltijden vooraf plannen en op elkaar afstemmen. Zo weet je zeker dat je alle boodschappen ook daadwerkelijk gebruikt en voorkom je verspilling. Bovendien is een weekmenu ook gewoon heel praktisch en geldbesparend met een druk gezin.

Elk jaar kun je deelnemen aan de Verspillingsvrije Week: een week waarin er extra aandacht wordt gevraagd voor voedselverspilling. Iedereen wordt uitgedaagd om tijdens deze week zo min mogelijk voedsel te verspillen. Waar en wanneer je ook start, elke stap én hap maakt het verschil.